Cochlear Nucleus 7 geluidsprocessor maakt telefoneren met Android telefoons mogelijk

24 oktober 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Dragers van een cochleair implantaat (CI) van Cochlear met daarbij de Nucleus 7-geluidsprocessor kunnen als eerste vanaf hun Android smartphone muziek, telefoongesprekken en ander geluid rechtstreeks naar hun CI oversturen. Dat kan via een aantal daarvoor geschikte Android telefoons. De overdracht vindt plaats via Bluetooth met laag energieverbruik, zodat de belasting van de batterij gering is. Met iPhone telefoons is zogeheten direct streaming naar CI geluidsprocessoren en hoortoestellen al langer mogelijk.

Cochlear Nuclues 7 telefoneren direct streamen
cochlear nucleus 7 direct audio streaming smartphone

Samenwerking Cochlear, GN ReSound en Google

De mogelijkheid van directe overdracht van Android telefoons naar hoortoestellen en CI’s, is voortgekomen uit een samenwerking tussen Google, Cochlear en GN ReSound die in 2016 is gestart. Hiermee willen deze fabrikanten Android-smartphones en andere apparaten voor mensen met een gehoorverlies toegankelijker maken. Met iPhone smartphones was het al langer mogelijk om audio over te sturen naar cochleair implantaten en hoortoestellen.
Seang Chau, Vice President of Engineering bij Google zegt daarover: “Omdat 75 procent van de mobiele gebruikers ter wereld op Android-telefoons en -apparaten vertrouwen, willen we het gemakkelijker maken om technologie te gebruiken die de levenskwaliteit van de vele mensen met gehoorverlies verbetert. We hebben de afgelopen jaren onvermoeibaar met GN Hearing en Cochlear samengewerkt, en we zijn trots op deze nieuwe technologie die mensen helpt een positief leven te leiden.”

In eerste instantie met klein aantal Android smartphones

In eerste instantie is het mogelijk om met de volgende Android telefoon van Google audio over te sturen naar de Cochlear Nucleus 7-geluidsprocessor: de Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a en Pixel 3a XL. Deze telefoons werken op het besturingssysteem Android 10 Pie en met Bluetooth-versie 5.0. Andere Android-apparaten zijn op dit moment nog niet geschikt.
De beschikbaarheid van het direct oversturen van audio op andere Android-apparaten is afhankelijk van het uitrollen van het nieuwe Android-besturingssysteem en ook van de norm voor audiostreaming voor hoorapparaten door fabrikanten van andere Android telefoons.
Bij telefoons met Android hebben de verschillende fabrikanten alle vrijheid de technieken in hun telefoons naar eigen inzicht aan te passen. Bij iPhone telefoons die allen afkomstig zijn van Apple ligt alles vast en zorgt dit voor minder compatibiliteitsproblemen.

audio streamen cochlear nuclues 7

Slimme tweezijdige hooroplossing

Dragers van een geluidsprocessor van Cochlear die op het andere oor een ReSound-hoortoestel dragen dat daarmee samenwerkt, kunnen profiteren van de slimme zogeheten ‘bimodale’ ofwel tweezijdige hooroplossing. Hierdoor kunnen gebruikers direct naar beide oren audio streamen voor een rijkere hoorervaring en beter verstaan van het telefoongesprek.

Cochlear App biedt controle

De Nucleus Smart App van Cochlear biedt met zijn compatibele smartphone de gebruiker veel controle. De gebruiker kan de instellingen gemakkelijk controleren en aanpassen, de optie ForwardFocus activeren, gepersonaliseerde hoorinformatie zien en zelfs een zoekgeraakte geluidsprocessor terug vinden.

Streaming met langere batterijlevensduur

Doordat de communicatie van de geschikte smartphones en de Cochlear Nucleus 7 via Bluetooth 5.0 met laag energieverbruik verloopt (zogeheten Bluetooth Low Energy) is streaming mogelijk zonder dat de batterij daardoor zwaar belast wordt. Jan Janssen, Chief Technology Officer bij Cochlear zegt daarover: “De streamingmogelijkheid met langere batterijlevensduur helpt mensen die de nieuwste hoorapparaten van Cochlear of GN Hearing gebruiken, om zich zelfverzekerd te voelen, omdat de batterij langer meegaat en ze tijdens hun drukke en actieve dagen dus ‘on air’ blijven.”

Kijk voor meer informatie over compatibiliteit op: www.cochlear.com/compatibility.
Voor meer informatie: www.cochlear.nl

Reacties (2)
  1. Goed bericht ben benieuwd wanneer dit beschikbaar komt voor mijn Samsung S9

  2. Wanneer is dit beschikbaar voor een
    Samsung Galaxy S8?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]

Phonak Audéo Fit: top hoortoestel dat de gezondheid monitort

23 juni 2022 | Phonak introduceerde afgelopen week in Amsterdam voor de internationale schrijvende pers een van haar nieuwe [...]