Technisch vergelijk pakt uit in voordeel Oticon More | Professional

18 april 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

De resultaten van vergelijkende technische metingen aan drie top hoortoestellen vallen uit in het voordeel Oticon More. Dat blijkt uit een zogeheten whitepaper uitgebracht door hoortoestelfabrikant Oticon.
Taco Drok van Oticon besprak de resultaten ervan afgelopen week in een webinar.

Oticon More technisch vergelijk Taco Drok
Taco Drok van Oticon laat tijdens het webinar met behulp van spectogrammen zien waar de verschillen zitten

Groter contrast tussen spraak en achtergrondlawaai

Het onderzoek laat zien dat het Oticon More hoortoestel een groter contrast weet te bewerkstelligen tussen spraak en achtergrondlawaai dan de twee concurrerende toptoestellen. Ook weet het toestel een completer geluidsbeeld aan te bieden. Hierdoor heeft het toestel de potentie voor slechthorenden ook tot beter verstaan van spraak te komen. De werking van het Deep Neural Network (DNN) in combinatie met de precieze versterking in de Oticon More zorgt namelijk voor meer spraakdetails dan hoortoestellen die gebruik maken van traditionele directionaliteit, lawaaireductie en compressieregelingen. Ook blijkt uit het interne onderzoek van de fabrikant dat de Oticon More zich sneller aanpast aan veranderende geluidsomgevingen dat de twee top hoortoestellen waarmee het vergeleken is.

Oticon More hoortoestel

Oticon introduceerde afgelopen december het Oticon More hoortoestel. Dit nieuwe high-end hoortoestel is de opvolger van de Oticon Opn en de latere Oticon Opn S. Met de introductie van de eerste generatie Oticon Opn in 2016 is de fabrikant een volledig nieuwe weg ingeslagen. Hierbij heeft Oticon het pad van de traditionele richtinggevoelige microfoons verlaten. De inzet van deze zogeheten directionaliteit en ook lawaaireductie in hoortoestellen levert volgens de fabrikant in specifieke situaties weliswaar voordelen op qua verstaan, maar vermindert tegelijkertijd de toegang tot andere omgevingsgeluiden en sprekers.

Oticon More gehoorapparaat oplaadbaar

Taco Drok van Oticon zegt daarover: “Hoe completer de informatie is die slechthorenden krijgen aangeboden, hoe beter de hersenen zich kunnen richten op wat belangrijk is. Het selectief richten van onze aandacht op spraak verloopt dus makkelijker wanneer we een zo compleet mogelijk geluidsbeeld aangeboden krijgen”.
Drok vervolgt: “Om onze hersenen te ontlasten moeten we dus juist méér geluiden aanbieden in plaats van minder. Immers met meer informatie begrijpen onze hersenen beter van wat er om ons heen aan de hand is. Toestellen van onze concurrenten bieden door de inzet van directionaliteit en lawaaireductie juist minder informatie aan.  Dat kan mogelijk nadelig uitpakken.”

Oticon More hoortoestel technisch vergeleken met concurrenten

Taco Drok: “Hoe completer de informatie is die slechthorenden krijgen aangeboden, hoe beter de hersenen zich kunnen richten op wat belangrijk is.”

Technische analyse Oticon More

De technische analyse die Oticon uitvoerde naar de Oticon More en twee concurrerende top toestellen laat zien dat de slechthorende met de Oticon More meer toegang houdt tot omgevingsgeluiden en daarbij ook meer spraakinformatie krijgt aangeboden. Drok daarover: “We zien met name dat het grote voordelen oplevert op het moment dat er een spreker van opzij spreekt. Daar is geen of nauwelijks verbetering te zien bij de concurrenten, maar wel een grote verbetering bij Oticon More.” Omdat te bewerkstelligen heeft de fabrikant veel energie in onderzoek en ontwikkeling gestoken om de bestaande signaalbewerkingsstrategieën te overtreffen.
Drok: “De OpenSound strategie was al een hele belangrijke stap, met de Oticon More introduceren we nu een compleet nieuwe technologie.”

Groter contrast tussen spraak en achtergrond

Het Oticon More hoortoestel kan geluiden herkennen door de inzet van een Deep Neural Network gebaseerd op 12 miljoen geluidsomgevingen. Daarnaast weet het toestel ook hoe de geluidsomgeving idealiter moet klinken. Vervolgens vergroot het Oticon More hoortoestel de contrasten tussen de geïdentificeerde geluiden. Omdat het toestel daarmee ook het contrast tussen spraak en achtergrond vergroot, geeft dat voordelen voor het verstaan van spraak in rumoer.

EEG onderzoek

Uit EEG-onderzoek werd duidelijk dat ook de hersenen veel meer geluiden binnen krijgen. In vergelijking met een hoortoestel dat geluiden rondom de slechthorende ‘gewoon’ binnen laat (omni-directionaliteit), is het gemeten verschil 60%. Drok daarover: “Dankzij het DNN in onze toestellen zijn we in staat om echt iets fundamenteels anders te doen met geluid. Contrast tussen spraak informatie en omgevingsgeluiden behouden en verhogen is erg moeilijk. De zeer geavanceerde onderzoeken laten goed zien dat onze strategie bijdraagt aan de beschikbaarheid van geluiden. En daar zijn we heel blij mee. ”

Oticon More sneller stabiel

Hoortoestellen hebben altijd even nodig om zich aan te passen aan veranderende omgevingen. Hoe sneller ze dit kunnen, hoe sneller ook het geluidsbeeld stabiel is. Hierdoor zijn slechthorenden ook sneller in staat om de aandacht te richten op spraak en dit te identificeren. Technische metingen door fabrikant Oticon laten zien dat het Oticon More hoortoestel dit binnen de 6 seconden weet te doen. Daarmee is het toestel volgens het whitepaper minimaal 14 seconden sneller dan de twee concurrenten waarmee de Oticon More vergeleken is.

Taco Drok: “Doordat Oticon de strategie kiest om geluiden te behouden laat het onderzoek ook zien dat in de eerste 6 seconden ze op het niveau zitten waar de beste concurrent dit niveau pas bereikt na 20 seconden. Niet alleen overtreft Oticon More concurrenten in snelheid, maar ook door meer informatie aan te bieden.”

Taco Drok van Oticon: “Sommige beperkingen komen pas weer aan het licht als je eerst hebt waargenomen en ervaren wat je lange tijd gemist hebt.”

Niet laten beperken

De Oticon More is een hoortoestel dat buiten de vergoede zorg valt. Toestellen buiten de vergoede zorg hebben door de nieuwste audiologische technieken de potentie beter verstaan te leveren. Taco Drok daarover: “Het is goed om als slechthorende eerst te ervaren tot waar je kunt komen met een hooroplossing. Door te vergelijken kun je bepalen wat de meerwaarde is en of je als slechthorende nog beperkingen ervaart met een toestel uit bijvoorbeeld de vergoede zorg. Vaak hebben we de beperkingen niet eens meer in de gaten. Slechthorend word je immers geleidelijk aan. Sommige beperkingen komen pas weer aan het licht als je eerst hebt waargenomen en ervaren wat je lange tijd gemist hebt. Alles weer goed kunnen horen met een hoortoestel is minder vanzelfsprekend dan men mogelijk verwacht.”

Vergelijk hoortoestellen door slechthorenden

De resultaten die Oticon besprak tijdens het webinar zijn gebaseerd op een vergelijk op grond van technische metingen. Hoe de ervaringen en spraakscores zijn van slechthorenden met de Oticon More en de twee concurrerende hoortoestellen in verschillende luistersituaties maakt dit onderzoek nog niet duidelijk. Oticon geeft aan binnenkort ook met klinische resultaten te komen van een onderzoek waarin slechthorenden de verschillende toestellen met elkaar vergelijken.

Klik hier voor het whitepaper

Voor extra informatie voor professionals zie de website van Oticon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]