Techjournalist tijdschrift Forbes test Widex Moment hoortoestellen

12 maart 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Techjournalist Mark Sparrow heeft recent de nieuwste Widex Moment hoortoestellen getest en zijn ervaringen gedeeld op de Forbes website.
Sparrow gespecialiseerd in consumententechnologie schrijft met grote regelmaat artikelen over onder meer computers, versterkers, hoofdtelefoons en draadloze oortjes.
Hoortoestellen behoren inmiddels tot de high-tech consumentenproducten die gebruik maken van artificiele intelligentie, machine learning en Deep Neural Networking.
Ook komen draadloze oortjes en hoortoestellen op bepaalde gebieden steeds dichter bij elkaar te liggen. Sparrow was daarom des te meer geïnteresseerd om eens een van de meeste recente type hoortoestellen uit te testen. Daarvoor koos hij de Widex Moment toestellen uit.

Widex Moment Forbes artikel

Vergoelijken hoorproblemen

Hoe oud Sparrow precies is, is niet zo een twee drie te achterhalen. Wel staat hij te boek als senior techjournalist. De journalist die aan zijn foto te zien vermoedelijk 55 plus is schrijft: “Zover ik weet, heb ik nog geen hoortoestellen nodig, maar ik verwacht dat ik wel wat van de hoge frequenties kwijt ben, zoals we dat allemaal hebben met de tijd.” Ook geeft hij aan last te hebben van enige mate van tinnitus. Hij schrijft verder: “Zoals velen vind ik het niet makkelijk te focussen op gesprekken wanneer ik een volle kamer ben en er veel achtergrondlawaai is.”

De problemen die Sparrow ervaart zijn de typische problemen die beginnende slechthorenden ervaren. Net als ook anderen lijkt Sparrow de problemen die zijn beginnende gehoorverlies met zich meeneemt in eerste instantie te vergoelijken. Hij doet dit door aan te geven dat we dat allemaal wel hebben met de tijd en dat hij, zoals velen, het moeilijk vindt te focussen in lawaai. De journalist lijkt er eigenlijk nog niet aan te willen dat zijn gehoor al wat achteruit is gegaan.

Draadloze oortjes en hoortoestellen steeds dichter bij elkaar

Sparrow die geïnteresseerd is in technologie ziet dat draadloze oortjes en hoortoestellen steeds dichter bij elkaar komen te liggen qua gebruiksmogelijkheden en -gemak. De aanwezigheid van Bluetooth, maakt het mogelijk met allebei handsfree te bellen en ook muziek vanaf een smartphone draadloos ernaar over te sturen.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de nieuwste hoortoestellen koos hij voor het topproduct uit de Widex serie: de Widex Moment hoortoestellen.

Deze intelligente toestellen hebben een zeer snelle signaalbewerking waardoor de directe en indirecte geluiden gelijktijdig bij het trommelvlies aankomen. Daarnaast hebben ze een groot dynamisch bereik (108 dB) en een input die doorloopt tot maar liefst 113 dB. Verder is het hoortoestel oplaadbaar en kent het de eerdergenoemde mogelijkheid van het zogeheten streamen van audio (telefoneren en muziek) en oversturen van het tv signaal.

Widex Moment

“Hoortoestellen zijn een beetje als een leesbril. We willen er niet over nadenken totdat we ze echt nodig hebben.”

Sparrow schrijft later in het stuk: “Hoortoestellen zijn een beetje als een leesbril. We willen er niet over nadenken totdat we ze echt nodig hebben.” Sparrow geeft aan dat leesbrillen maar weinig veranderd zijn de afgelopen jaren, dit terwijl hoortoestellen een gestage evolutie hebben doorgemaakt met nieuwe technologieën zoals miniaturisering en geavanceerde geluidsbewerking.

Geweldig comfortniveau

Sparrow is lovend over het comfortniveau van de hoortoestellen. Dat vindt hij geweldig. Hij had amper in de gaten dat hij de toestellen droeg. De techjournalist schrok zelfs een beetje van zijn positieve ervaringen met de toestellen: hij kon mét de hoortoestellen in de bovenste registers nu wel duidelijk en scherp horen. Als hij de hoortoestellen uit deed klonk de radio voor hem gedempter en minder duidelijk. Sparrow maakte zich (terecht) daar wat zorgen over omdat hij zich begon af te vragen of zijn ervaring toch niet duidde op een afname van zijn gehoor. Hij realiseerde zich gedurende het testen dat hij de leeftijd heeft bereikt om enige mate van gehoorverlies te hebben.

Niet happig op uitslag hoortest

Ook zag Sparrow in dat een grondige hoortest eigenlijk wel nodig was geweest. Maar daar blijkt hij toch niet zo happig op te zijn: het resultaat lijkt de journalist namelijk helemaal niet leuk. Daar is hij niet de enige in. Velen ervaren slechthorendheid als een van de eerste tekenen van het ouder worden. Oud worden willen we over het algemeen allemaal graag, maar oud zijn niet.

“Gelukkig behoren de vreselijke apparaten die ik mijn oudere familieleden zag dragen toen ik een klein kind was tot het verleden

Sparrow concludeert na zijn korte ervaring met een paar hoortoestellen dat het de moeite waard is de hulp van een hoorprofessional in te roepen op het moment dat je hoorproblemen ervaart en het je kwaliteit van leven beïnvloedt. Sparrow schrijft: “Niemand van ons vindt het leuk toe te geven dat we ouder worden, maar het is mooi te zien dat geavanceerde technologie gebruikt wordt om hoortoestellen te maken die de kwaliteit van leven kan verbeteren.”
Hij vervolgt: “Hoortoestellen zijn veranderd en gelukkig behoren de vreselijke apparaten die ik mijn oudere familieleden zag dragen toen ik een klein kind was tot het verleden.”
Het imago van hoortoestellen is gelukkig door het dragen van de Widex Moment hoortoestellen aardig verbeterd bij de techjournalist.

Over een jaar of vijf

Waarschijnlijk zal Sparrow over een jaar of vijf, wanneer zijn gehoorverlies hem duidelijk gaat beperken in zijn functioneren écht aan het hoortoestel gaan.
Als hij wist dat hoortoestellen niet alleen zorgen voor een betere levenskwaliteit, maar ook voor minder luistermoeheid en voor het remmen van cognitieve achteruitgang, had hij deze zeer onopvallende wonder ‘oortjes’ vast gelijk gehouden.

Lees het artikel van Techjournalist Mark Sparrow op de Forbes website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]