Stumm433: Vinylbox met 58 herinterpretaties van John Cage’s 4’33’’ stiltestuk

3 augustus 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het Londense platenlabel Mute brengt de STUMM433 vinylbox uit met daarin vijf platen met daarop maar liefst 58 herinterpretaties van het legendarische 4’33’’ stilte stuk van John Cage. De box komt uit op 4 oktober en gaat rond de 240 euro kosten. De behaalde winst wordt verdeeld onder twee goede doelen: de British Tinnitus Association en Music Minds Matter. John Cage die het stuk in 1953 componeerde had vermoedelijk zelf ook last van tinnitus.

4'33'' John Cage stumm433 vinyl box

John Cage’s 4’33” stiltestuk

Avantgarde componist John Cage (1922-1992) heeft zijn compositie 4’33’’ in 1952 geschreven. Cage noemde het stuk zelf een ‘silent piece’. Het wordt gezien als een muziekuiting van de White en Black Paintings van Robert Rauschenberg. In de effen vlakken van Rauschenbergs schilderijen kan de kijker vaag zijn omgeving zien. De reflecties van de panelen laten, als je erop let, de medebezoekers, de kijker zelf en veranderingen in licht en donker zien.
In het stiltestuk loopt de pianist naar de piano, maar raakt geen toets aan gedurende 4 minuten en 33 seconden. Er is gedurende die tijd stilte waarbij alleen de toevallige omgevingsgeluiden zoals gekuch en het verzitten van het publiek, de wind, voorbijrijdende auto’s en andere toevallige geluiden hoorbaar zijn. Het experiment versterkte bij Cage zijn idee dat absolute stilte niet bestaat zonder geluid zelf. Je hoort immers nog altijd je eigen lichaamsgeluiden zoals je ademhaling en het geruis van kleding.

Artiesten op STUMM433

De artiesten op STUMM433 die hun interpretatie van John Cage zijn 4’33’’ geven zijn onder meer: A Certain Ratio, Ben Frost, Cabaret Voltaire, Carter Tutti Void, Depeche Mode, Einstürzende Neubauten, Goldfrapp, Irmin Schmidt, K Á R Y Y N, Laibach, Liars, Moby, New Order, Phew en Wire.
Iedere uitvoerende artiest komt met een video bij hun eigen uitvoering van Cage zijn 4’33”.
De lancering van de STUMM433 collectie heeft plaatsgevonden met een video van Laibach’s interpretatie. In deze video komt de ‘zwevende platenspeler’ voor.

Bestellen STUMM433 en goed doel

De box STUMM433 die nu al gezien kan worden als collector’s item komt uit op 4 oktober en gaat rond de 240 euro kosten. De vinylbox is nu reeds te bestellen via mute.com/stumm-433. De behaalde winst wordt verdeeld onder twee goede doelen: de British Tinnitus Association en Music Minds Matter.

Bekijk hier de uitvoering door William Marx van John Cage’s 4’33. De uitvoering is gefilmd bij het McCallum Theater, Palm Desert, CA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]

Meting voorspelt spraakverstaan met CI

15 februari 2024 | Een zogeheten functional near-infrared spectroscopy meting (fNIRS) in rusttoestand lijkt een goede voorspeller te zijn [...]

Nathalie haar zoontje Finn werd doof geboren – Lees hier haar ervaringsverhaal

14 februari 2024 | Op het moment dat na de geboorte duidelijk werd dat Nathalie haar zoontje Finn tweezijdig [...]