Stil servies van QUIET kan gehoorschade voorkomen

30 maart 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Het Franse bedrijf QUIET heeft het voor elkaar gekregen ‘stil servies’ te ontwikkelen. Dat meldt het Parool in een artikel. Het servies is een stuk stiller dan normaal servies doordat de onderkant gemaakt is van een veerkrachtig plastic. Hierdoor maakt het servies volgens het bedrijf 85% minder herrie. Dat is zeker in grote bedrijfskeukens ideaal omdat het lawaainiveau er mee is te verminderen. Daarmee vermindert ook de kans op gehoorschade. Een rustige werkomgeving heeft daarnaast ook voordelen voor de algehele gezondheid. Ook mensen met overgevoeligheid voor geluid zullen het nieuwe servies op prijs stellen. Zij kunnen de vaatwasser thuis met een gerust hart weer uitruimen.

stil servies van QUIET bedrijfs- en horecakeukens
Het stille servies van QUIET kan het lawaainiveau in spoelkeukens en keukens reduceren en zo gehoorschade voorkomen

Lawaai in horecakeukens

Het lawaainiveau in horecakeukens en spoelruimtes kan flink oplopen, Dat komt enerzijds door het gebruik van apparatuur en anderzijds ook door de harde akoestiek. In keukens worden immers veelal materialen gebruikt die het geluid flink reflecteren zoals tegels en metalen werkbladen. Logisch natuurlijk want een keuken moet makkelijk en goed te reinigen zijn.

Serviesgekletter draagt bij aan geluidsbelasting

Ook het serviesgekletter draagt bij aan de totale geluidsbelasting waar werknemers in horecakeukens aan blootstaan. Bij langdurige blootstelling aan lawaai in een keuken kan dit tot gehoorschade (lawaaislechthorendheid) leiden. Daarnaast is bekend dat hoge lawaainiveaus ook slecht voor de algehele gezondheid zijn. De arbeidsinspectie raad dan ook aan om daar waar mogelijk in de horeca akoestische maatregelen te nemen en het geluid aan de bron te verminderen. Naast apparatuur die minder herrie maakt, is het stille servies van het Franse bedrijf QUIET een goede optie om het lawaai te reduceren. Het dragen van gehoorbeschermers is natuurlijk ook belangrijk als het lawaainiveau in de (spoel-)keuken te hoog is.

Overgevoeligheid voor geluid

Recruitment

Slechthorenden hebben sneller last van harde geluiden dan mensen met een goed gehoor. Dat komt omdat naast de afname van de gevoeligheid voor de zachte en normale geluiden er zich juist ook extra gevoeligheid kan voordoen voor harde geluiden. Bij slechthorenden neemt het bereik van het gehoor daardoor zowel vanaf de boven- als onderkant af. Dit kleiner worden van het zogeheten dynamisch bereik noemen audiologen recruitment. Erg hard praten of zelfs schreeuwen tegen slechthorenden is ook daarom ten zeerste af te raden. De spraak wordt daardoor al snel te hard en daarnaast vervlakt het ook de intonatie.

Hyperacusis

Ook zijn er mensen die last hebben van hyperacusis. Een vorm van overgevoeligheid voor geluiden die nogal eens samengaat met tinnitus. Voor zowel mensen met recruitment als hyperacusis is het gekletter van servies erg onaangenaam en het kan zelfs pijnlijk zijn.

Voor mensen met deze vormen van overgevoeligheid is het stille servies ook voor thuis in de keuken een uitkomst.

stil servies quiet open keukens restaurants slechthorenden
Door het lawaai afkomstig van open keukens in restaurants kunnen veel 50-plussers gesprekken nog maar moeilijk volgen

Open keukens in restaurants

Vandaag de dag hebben aardig wat restaurants een zogeheten open keuken. Gasten kunnen zo de koks aan het werk zien. Dat heeft ook nadelen. Er komt veel lawaai uit de keuken. Denk daarbij aan de herrie van pannen op het fornuis, gesis van het bakken, geruis van afzuigkappen, lawaai van espresso-machines en serviesgekletter. Dit bereikt natuurlijk ook het restaurant waar de akoestiek met regelmaat toch al te wensen overlaat. Voor bezoekers met een verminderd gehoor (zo ongeveer alle 50-plussers) wordt het voeren van een gesprek zeker met meerdere tafelgenoten erg lastig of zelfs onmogelijk. Dat is vaak een reden voor hen om weg te blijven uit lawaaiige horecagelegenheden (lees meer). Ook daar kan het stille servies zorgen voor enige vermindering van het lawaai.

Meer voordelen van het stille serviesgoed

Naast dat het servies een stuk stiller is, zorgt het veerkrachtige plastic aan de onderkant (elastomeer) ook nog voor andere voordelen. Zo breekt het servies minder snel, werkt de rubberachtige onderkant als antisliplaag en geleidt het minder de warmte. Dat is fijn voor het personeel dat in restaurants moet uitserveren, maar ook dat is natuurlijk handig voor thuis.

QUIET Franse Startup
.

Verkrijgbaarheid stil servies van QUIET

Het servies is nog niet volop verkrijgbaar in Frankrijk en zeker nog niet in Nederland, zo blijkt uit het artikel in het Parool. De vraag bleek veel groter dan het aantal borden en schalen dat het bedrijf kon produceren. Eind 2024 denkt het bedrijf grootschalig te kunnen produceren en te verkopen. En in 2025 wil startup QUIET hun producten ook buiten Frankrijk gaan verkopen. Het bedrijf wil het servies ook met meer borden en schalen uitbreiden, geeft medeoprichtster Sophie Moritel tegenover Frank Renout van het Parool aan. Het is dus nog even geduld hebben voordat ook de vaatwasser thuis met een gerust hart is uit te ruimen.

Bronnen:
Het Parool. Artikel: Fransen komen met een servies dat niet rammelt: ‘Revolutie in bedrijfskeukens’, door Frans Renout
Website: QUIET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]