Interview met SEMH-directeur René Ungerer
De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. Of het nu gaat om bijvoorbeeld orthopedische schoenen, elastische kousen, protheses, producten voor diabeteszorg of wondverzorging, bedrijven die deze producten leveren moeten aan strikte kwaliteitseisen voldoen. Dat geldt ook voor audiciensbedrijven die zich richten op het leveren van hoorzorgproducten zoals hoortoestellen. Elk audiciensbedrijf wordt om de kwaliteit te borgen jaarlijks getoetst. In Nederland konden audiciensbedrijven voor een dergelijk keurmerk voorheen alleen terecht bij de StAr (Stichting Audiciensregister). Sinds 2021 kunnen ze voor erkenning ook terecht bij de Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelenzorg (SEMH). Cliënten en gebruikers kunnen aan het StAr of SEMH logo zien of ze met een gecertificeerde audiciensvestiging te maken hebben. Een bedrijf dat hun dienstverlening dus uitvoert op basis van de kwaliteitsvoorschriften. HOorzaken ging met SEMH directeur René Ungerer in gesprek.
Wat maakt dat SEMH zich ook is gaan richten op de erkenning van audiciensbedrijven?
René Ungerer: De vraag is gekomen van zorgverzekeraars die ons kennen als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. De SEMH certificeert al jaren hulpmiddelenzorg aanbieders volgens het Good Governance principe. Ook gebruikersorganisaties vinden het belangrijk dat wij kwaliteit borgen en dat is voor ons een belangrijke doelgroep.
Aan welke eisen moet een audiciensvestiging voldoen om de SEMH-erkenning te verkrijgen?
René Ungerer: Audiciensbedrijven moeten aan veel eisen voldoen, bijvoorbeeld moeten zij een keuze uit meerdere merken en modellen bieden en een vrijblijvende proef met een auditief hulpmiddel. Uiteraard moet de audicien gediplomeerd zijn en nascholingen volgen en moet worden voldaan aan diverse richtlijnen zoals de Veldnorm hoortoestelverstrekking en het bijbehorende NOAH protocol. Een audiciensbedrijf moet dus aan een scala van eisen waarop zij door onze onafhankelijke toetsers jaarlijks worden gecontroleerd.
Audiciensbedrijven leveren al tijden hoorzorg aan huis. Alhoewel dit in een behoefte voorziet van cliënten was dat officieel niet toegestaan. Hoe zit dat nu?
René Ungerer: Het signaal vanuit de markt, dat er thuis aangemeten wordt, heeft ervoor gezorgd dat SEMH hier een aparte certificering voor heeft gemaakt. Je kunt beter alles goed geregeld hebben voor de cliënt. Als een slechthorende cliënt aan huis wordt aangemeten dan adviseer ik ze dit alleen te laten doen door een SEMH erkend bedrijf. Wij stellen namelijk strenge voorwaarden alvorens een audicien überhaupt aan huis mag aanmeten. Als bijvoorbeeld de omgevingsgeluiden niet binnen bepaalde normen vallen is een meting aan huis niet toegestaan. Ook moet een specifieke omgevingsgeluidmeter worden gebruikt.
Wat maakt dat audiciensbedrijven juist voor SEMH moeten kiezen voor hun erkenning?
René Ungerer: De SEMH is redelijk nieuw op het gebied van audiciensbedrijven maar heeft een zeer gedegen reputatie op het gebied van kwaliteit in de hulpmiddelenzorg. Elk audiciensbedrijf dat door ons is erkend kan zich presenteren als bedrijf waarvan de kwaliteit en dienstverlening aan slechthorenden door een onafhankelijke en onpartijdige Stichting wordt getoetst.
Zijn slechthorende cliënten zich eigenlijk wel bewust dat er een keurmerk is voor audiciensbedrijven?
René Ungerer: Dat vind ik een goede vraag. Ik vermoed dat veel cliënten er niet van op de hoogte zijn. Toch is het essentieel dat slechthorende cliënten alleen naar erkende bedrijven gaan omdat ze dan zeker weten dat die bedrijven, qua deskundigheid en kwaliteit van dienstverlening, onder controle staan.
Er zijn nu twee stichtingen die een kwaliteitskeurmerk leveren. Maakt dit het niet onnodig ingewikkeld voor cliënten om na te gaan of een audiciensvestiging gecertificeerd is?
René Ungerer: Elk erkend bedrijf is herkenbaar aan het logo dat te zien is in de winkel en aan de registratie van het bedrijf op internet (www.semh.info). Dit geldt ook voor de StAr erkende bedrijven. Ik raad cliënten aan om alleen naar SEMH of StAr erkende bedrijven te gaan voor het aanschaffen van een hoortoestel alleen al om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Is er nog een verschil tussen de kwaliteitskeurmerken van de StAr en SEMH?
René Ungerer: Een belangrijk verschil is allereerst dat de SEMH volkomen onafhankelijk en onpartijdig is. Verder hebben wij twee certificaten en erkenningsregelingen, een voor de audicienwinkels en een apart certificaat voor bedrijven die hoorzorg aan huis leveren. Dit laatste wordt niet gedaan door StAr. Een derde belangrijk verschil is dat ook audiciens professionals, die niet zijn verbonden aan een winkel, geregistreerd kunnen zijn in het SEMH audiciensregister. Overigens hebben we een vergelijking gemaakt tussen onze eisen en die van StAr en op basis daarvan hebben zorgverzekeraars geconcludeerd dat de SEMH eisen minimaal gelijkwaardig zijn aan de StAr eisen.