Stichting Kind en Oor is in 2016 opgericht en heeft als doel om goede oorzorg aan kinderen in Nepal te leveren. De stichting spoort kinderen op met oor- en gehoorproblemen en leidt tegelijkertijd lokale gezondheidswerkers op. Stichting Kind en Oor is een non-profit organisatie die volledig afhankelijk is van giften. Afgelopen weken is een Nederlands team van Stichting Kind en Oor in Nepal aan het werk geweest. Audiologie-assistente Paula van Woensel en KNO-arts Arvid Kropveld maakten er onderdeel van uit. Vandaag reizen ze weer terug naar Nederland.
De stichting maakt momenteel plannen om de screening uit te breiden naar andere provincies in Nepal. Daar is natuurlijk wel geld voor nodig. Een donatie aan de stichting is dan ook meer dan welkom.
Lesgeven, afdrukken maken en aanmeten hoortoestellen
Paula van Woensel reisde begin deze maand voor Stichting Kind en Oor naar Sauraha in het zuiden van Nepal. Paula is 30 jaar werkzaam geweest in het audiologisch centrum van Kentalis. Zij is gespecialiseerd in gehoorstoornissen bij kinderen van alle leeftijden met meervoudige handicaps. Tijdens haar recente verblijf in Nepal gaf zij samen met oprichter en voorzitter van de stichting KNO-arts Arvid Kropveld les over de werking van het gehoor, de achtergronden van gehoorverlies en de theorie achter het doen van gehoortesten. Ook gaf ze praktijkles in het afnemen van hoortesten en het maken van afdrukken voor otoplastieken. Daarnaast maakte ze een begin met de uitleg voor het aanmeten van hoortoestellen. Paula: “Het is een fantastische ervaring. Het team is erg enthousiast en leergierig. Ze gaan goed vooruit, maar er is nog genoeg te leren!”
Door oorproblemen buiten de samenleving
Juist in de kinderleeftijd komen oorproblemen veelvuldig voor. In Nepal heeft maar liefst 25% van de kinderen een oorprobleem. Onbehandeld kan dit ertoe leiden dat een kind een blijvend gehoorverlies oploopt en door deze beperking buiten de samenleving valt. Helaas is er in Nepal geen screening op gehoorproblemen. Hierdoor worden oorontstekingen vaak niet ontdekt en laat of helemaal niet behandeld. Daarnaast zijn medicijnen te duur voor de lokale bevolking en zijn medische expertise en ziekenhuizen schaars. Hierdoor kunnen veel kinderen door hun oorprobleem niet goed deelnemen aan het onderwijs en zich ook niet goed ontwikkelen. Het gehoorverlies kan op deze manier van grote invloed zijn op de persoonlijke ontwikkeling en daarmee de toekomst van het kind. Te weinig scholing betekent minder kansen in de maatschappij en daarmee armoede.
Sirjan kan weer horen ….
Sirjan hoort weer! En daarom kan hij weer plannen maken voor een leven als volwaardig burger van Nepal. En van een zelfstandig bestaan met een mooie toekomst. Want sinds 6 jaar heeft hij hoortoestellen van Stichting Kind en Oor Nepal en kan hij naar de gewone school, waar hij het prima doet. Ook woont hij weer thuis bij zijn moeder en zusters op het platteland van Nepal.
Tot zijn tiende jaar woonde Sirjan in een internaat voor dove kinderen. En dat was geen luxe. Slapen met tien jongens op een kleine zaal en weg bij zijn moeder en zussen, die hij maar 2 maal per jaar kon zien. Praten deed hij niet of nauwelijks en meer dan wat gebarentaal en handvaardigheden leerde hij niet.
Paula van Woensel: “Het is een fantastische ervaring. Het team is erg enthousiast en leergierig. Ze gaan goed vooruit, maar er is nog genoeg te leren!”
Onvoldoende KNO-zorg en kwaliteit laat te wensen over
KNO-zorg is in Nepal sporadisch aanwezig, tegelijkertijd laat de kwaliteit ervan te wensen over. In de regio rond Kathmandu zijn de meeste KNO-artsen aanwezig, maar in de andere provincies zijn ze nauwelijks te vinden. Ook is het niveau van de kennis en vaardigheden op otologisch gebied beperkt.
Lokaal team
Het lokale team van Stichting Kind en Oor bestaat uit 4 lokale medewerksters. Zij zijn opgeleid als ‘Health Assistant’ en door Nederlandse KNO-artsen en audiologen getraind in het afnemen van gehoortesten. Wekelijks reizen zij met scooters naar de verschillende overheidsscholen om de kinderen te screenen op oor- en gehoorafwijkingen. Op dit moment geven zij medicijnen bij oorinfecties en bij afwijkingen komt de lokale KNO-arts om de oren te beoordelen. Indien nodig opereren Nederlandse KNO-artsen samen met Nepalese KNO-artsen de kinderen om hen zo de laatste technieken bij te brengen. Uiteindelijk zullen de lokale KNO-artsen en de gezondheidswerkers door deze kennisoverdracht geheel zelfstandig dit belangrijke werk gaan doen.
Audiologische hulp
Als er hoorproblemen zijn geconstateerd en er bestaat een indicatie voor een hoortoestel, dan kunnen weinig mensen dat betalen. Een toestel kost lokaal al snel 400 euro, terwijl het gemiddeld maandinkomen rond de 80 euro ligt. Een hoortoestel is voor hen dus onbetaalbaar. Formeel voorziet de overheid weliswaar in deze toestellen, maar in de praktijk gebeurt dit helaas niet omdat er geen geld voor is. Daarom krijgen de kinderen nu via Kind en Oor Nepal een hoortoestel aangemeten. De hoortoestel aanpassing gebeurt nu nog door meegereisde audiologen, maar zal in de toekomst door het team zelf gedaan gaan worden.
Uitbreiding screening naar andere provincies
Samen met lokale NGO’s (Non Governmental Organizations), die zich bezighouden met de gezondheid van de kinderen worden momenteel plannen gemaakt om de screening uit te breiden naar andere provincies. Daar is natuurlijk wel geld voor nodig. Een donatie aan de stichting is dan ook meer dan welkom. Wilt u het waardevolle werk van Stichting Kind en Oor steunen? Klik dan hier om te doneren.
Kijk voor meer informatie over het werk en achtergronden van de Stichting Kind en Oor hier