Nieuwe stichting Fidelio opgericht om musici te informeren over gehoorbescherming

5 februari 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Bariton en sopraan spreken open over hun ervaring met slechthorendheid

Slechthorende opera zanger Hans Pieter Herman (bariton) en sopraan Margit Beukman praatten afgelopen zondagochtend open over hun slechthorendheid die hen onverwacht heeft getroffen in het programma Vrije Geluiden van de VPRO.

Hans Pieter werd zes jaar geleden getroffen door een verkoudheid met middenoorontsteking, waardoor hij een groot deel van zijn gehoor is kwijtgeraakt. Drie maanden hoorde hij helemaal niks. Een drama, zeker voor een beroepsmusicus. Gelukkig is zijn gehoor deels weer teruggekomen. Dankzij geavanceerde hoortoestellen heeft hij de draad weer kunnen oppakken. Wel was hij bang dat zijn gehoorverlies stigmatiserend zou werken en daarom heeft het een flinke tijd geduurd voordat hij de stap richting het podium weer durfde te maken. In de tussentijd heeft hij in zijn inkomen voorzien door in de ijssalon van zijn ouders te werken. Ook in de uitzending was sopraan Margit Beukman aanwezig. Haar gehoor werd tegelijkertijd getroffen door een virus en bacterie, waardoor de functie van haar linkeroor kwijt raakte. Ook kreeg zij last van haar evenwicht en oorsuizen. Ook zij is, net als Hans Pieter weer het podium op gegaan. Hun optreden in Vrije Geluiden laat zien dat ook met een gehoorbeperking een voortreffelijk gemusiceerd kan worden.

Hans Piter heeft de nieuwe stichting Fidelio opgericht om ervaringen te delen en musici te informeren over gehoorbescherming.

Stichting Fideleo op internet: http://www.stichtingfidelio.nl/

Meer nieuws

Stichting SEMH: nieuwe partij voor kwaliteitsbewaking hoorhulpmiddelenzorg | Professional

20 maart 2023 | Interview met SEMH-directeur René Ungerer   De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. [...]

Financiële dienstverlener Alpina toegankelijk voor doven en slechthorenden

16 maart 2023 | Alpina is de eerste financiële dienstverlener die toegankelijk is voor doven, slechthorenden en mensen met [...]

Virtual Reality training verbetert ruimtelijk horen dragers één cochleair implantaat

14 maart 2023 | Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Italië en de Universiteit van Lyon in Frankrijk [...]

Last van een bromtoon in de omgeving? Een hoortoestel kan helpen

13 maart 2023 | Een bromtoon in de omgeving is voor sommigen een flinke bron van hinder die ook [...]