Nieuwe stichting Fidelio opgericht om musici te informeren over gehoorbescherming

5 februari 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Bariton en sopraan spreken open over hun ervaring met slechthorendheid

Slechthorende opera zanger Hans Pieter Herman (bariton) en sopraan Margit Beukman praatten afgelopen zondagochtend open over hun slechthorendheid die hen onverwacht heeft getroffen in het programma Vrije Geluiden van de VPRO.

Hans Pieter werd zes jaar geleden getroffen door een verkoudheid met middenoorontsteking, waardoor hij een groot deel van zijn gehoor is kwijtgeraakt. Drie maanden hoorde hij helemaal niks. Een drama, zeker voor een beroepsmusicus. Gelukkig is zijn gehoor deels weer teruggekomen. Dankzij geavanceerde hoortoestellen heeft hij de draad weer kunnen oppakken. Wel was hij bang dat zijn gehoorverlies stigmatiserend zou werken en daarom heeft het een flinke tijd geduurd voordat hij de stap richting het podium weer durfde te maken. In de tussentijd heeft hij in zijn inkomen voorzien door in de ijssalon van zijn ouders te werken. Ook in de uitzending was sopraan Margit Beukman aanwezig. Haar gehoor werd tegelijkertijd getroffen door een virus en bacterie, waardoor de functie van haar linkeroor kwijt raakte. Ook kreeg zij last van haar evenwicht en oorsuizen. Ook zij is, net als Hans Pieter weer het podium op gegaan. Hun optreden in Vrije Geluiden laat zien dat ook met een gehoorbeperking een voortreffelijk gemusiceerd kan worden.

Hans Piter heeft de nieuwe stichting Fidelio opgericht om ervaringen te delen en musici te informeren over gehoorbescherming.

Stichting Fideleo op internet: http://www.stichtingfidelio.nl/

Meer nieuws

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]

Hoorexpert organiseert regionale open dag over toegankelijkheid

13 september 2023 | Tussen 2 tot en met 7 oktober 2023 vindt de Week van de Toegankelijkheid plaats. [...]