Stelling: Tinnitus is soms niet te voorkomen, maar de ziekmakende machteloos ervan wél

6 februari 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Van 7 tot en met 13 februari 2022 is het de Week van het Oorsuizen. HOorzaken.nl geeft daar aandacht aan door elke dag een stelling van klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar te behandelen. Wagenaar is auteur van de cursus Controle Over Tinnitus en van het boek ‘Eerste Hulp Bij Oorsuizen’. Daarnaast is hij moderator bij de Facebook-lotgenotengroep EHBOorsuizen en mede-ontwikkelaar van de eHealth module ‘eHBOorsuizen: Controle over Tinnitus’. Therapieland biedt deze module aan. Vandaag gaat Wagenaar in op de stelling: Tinnitus is soms niet te voorkomen, maar de ziekmakende machteloos ervan wél.

tinnitus angst man

Wagenaar: “Net als pijn en jeuk niet te voorkomen zijn, is tinnitus dat meestal ook niet. Maar wat wel is te voorkomen, is dat mensen er zich machteloos door voelen. Want alhoewel tinnitus medisch onbehandelbaar is, is de tinnituspatiënt wel behandelbaar door tinnitus te leren beïnvloeden en daardoor de hinder te verminderen. Tinnitus zelf is dan ook niet het voornaamste probleem van tinnitus; het is de hinder die veel mensen ervan ondervinden. Dat klinkt logisch, maar men moet zich realiseren dat slechts een minderheid van alle mensen met oorsuizen er last van heeft. Uit een wetenschappelijke publicatie van Wagenaar en collega’s bleek dat 84% van de mensen met 24/7 tinnitus, vond dat zij een uitstekende levenskwaliteit hadden. 

Olav Wagenaar stelling week van het oorsuizen 2022
Neuropsycholoog Olav Wagenaar

Uit een enquête in 2020 onder leden van facebookgroep EHBOorsuizen (over het algemeen mensen die er wel hinder van ervaren) kwam naar voren dat de meerderheid (40%) behoefte had aan beheersbaarheid (taartdiagram 1) en bijna 45% van hen het verminderen van machteloosheid als belangrijkste doel van een behandeling wenste (taartdiagram 2).  Machteloosheid voelt namelijk bedreigend. Als tinnitus je machteloos maakt, word je bang voor tinnitus. Angst is gevaarlijk; dat leidt niet alleen tot een toename van tinnitus, maar kan ook nog eens bijkomende overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) veroorzaken.

Gehoorbeschadiging creëert weliswaar de grootste kans om tinnitus te krijgen, maar gehoorverlies is ook vaak niet meer dan een voorbeschikkende factor. Er is meer nodig dan gehoorverlies alléén, om tinnitusklachten te krijgen.

Bovendien is gehoorschade lang niet de enige oorzaak. Toch moet gehoorbeschadiging natuurlijk zoveel mogelijk worden voorkomen en slechthorendheid zo snel mogelijk worden gerevalideerd met hoortoestelaanpassing.”

Taartdiagram 1 behoefte bij oorsuizen tinnitus
Taartdiagram 1
Taartdiagram 2

Voor meer informatie over tinnitus klik hier
en voor behandeling van tinnitus hier

Reacties (1)
  1. Heb tijdelijk oorzuisen gehad. Nadat ik elke avond een benaan nam is het over gegaan!! Misschien toeval… Maar het is het proberen waard!!! En nog gezond ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]