Stelling: Tinnitus is soms niet te voorkomen, maar de ziekmakende machteloos ervan wél

6 februari 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Van 7 tot en met 13 februari 2022 is het de Week van het Oorsuizen. HOorzaken.nl geeft daar aandacht aan door elke dag een stelling van klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar te behandelen. Wagenaar is auteur van de cursus Controle Over Tinnitus en van het boek ‘Eerste Hulp Bij Oorsuizen’. Daarnaast is hij moderator bij de Facebook-lotgenotengroep EHBOorsuizen en mede-ontwikkelaar van de eHealth module ‘eHBOorsuizen: Controle over Tinnitus’. Therapieland biedt deze module aan. Vandaag gaat Wagenaar in op de stelling: Tinnitus is soms niet te voorkomen, maar de ziekmakende machteloos ervan wél.

tinnitus angst man

Wagenaar: “Net als pijn en jeuk niet te voorkomen zijn, is tinnitus dat meestal ook niet. Maar wat wel is te voorkomen, is dat mensen er zich machteloos door voelen. Want alhoewel tinnitus medisch onbehandelbaar is, is de tinnituspatiënt wel behandelbaar door tinnitus te leren beïnvloeden en daardoor de hinder te verminderen. Tinnitus zelf is dan ook niet het voornaamste probleem van tinnitus; het is de hinder die veel mensen ervan ondervinden. Dat klinkt logisch, maar men moet zich realiseren dat slechts een minderheid van alle mensen met oorsuizen er last van heeft. Uit een wetenschappelijke publicatie van Wagenaar en collega’s bleek dat 84% van de mensen met 24/7 tinnitus, vond dat zij een uitstekende levenskwaliteit hadden. 

Olav Wagenaar stelling week van het oorsuizen 2022
Neuropsycholoog Olav Wagenaar

Uit een enquête in 2020 onder leden van facebookgroep EHBOorsuizen (over het algemeen mensen die er wel hinder van ervaren) kwam naar voren dat de meerderheid (40%) behoefte had aan beheersbaarheid (taartdiagram 1) en bijna 45% van hen het verminderen van machteloosheid als belangrijkste doel van een behandeling wenste (taartdiagram 2).  Machteloosheid voelt namelijk bedreigend. Als tinnitus je machteloos maakt, word je bang voor tinnitus. Angst is gevaarlijk; dat leidt niet alleen tot een toename van tinnitus, maar kan ook nog eens bijkomende overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) veroorzaken.

Gehoorbeschadiging creëert weliswaar de grootste kans om tinnitus te krijgen, maar gehoorverlies is ook vaak niet meer dan een voorbeschikkende factor. Er is meer nodig dan gehoorverlies alléén, om tinnitusklachten te krijgen.

Bovendien is gehoorschade lang niet de enige oorzaak. Toch moet gehoorbeschadiging natuurlijk zoveel mogelijk worden voorkomen en slechthorendheid zo snel mogelijk worden gerevalideerd met hoortoestelaanpassing.”

Taartdiagram 1 behoefte bij oorsuizen tinnitus
Taartdiagram 1
Taartdiagram 2

Voor meer informatie over tinnitus klik hier
en voor behandeling van tinnitus hier

Reacties (1)
  1. Heb tijdelijk oorzuisen gehad. Nadat ik elke avond een benaan nam is het over gegaan!! Misschien toeval… Maar het is het proberen waard!!! En nog gezond ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]