Van 7 tot en met 13 februari 2022 is het de Week van het Oorsuizen. HOorzaken.nl geeft daar aandacht aan door elke dag een stelling van klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar te behandelen. Wagenaar is auteur van de cursus Controle Over Tinnitus en van het boek ‘Eerste Hulp Bij Oorsuizen’. Daarnaast is hij moderator bij de Facebook-lotgenotengroep EHBOorsuizen en mede-ontwikkelaar van de eHealth module ‘eHBOorsuizen: Controle over Tinnitus’.
Vandaag gaat Wagenaar in op de stelling: Tinnitus is nooit een reden voor de dood, alhoewel een enkeling denkt op die manier aan tinnitus te kunnen ontsnappen. Niet tinnitus, maar die gedachte is pathologisch (ziekte)
Wagenaar: “Als je de media moet geloven, pleegt menig tinnituspatiënt zelfmoord. Dat is vreselijk voor die personen, maar ook vreselijk beangstigend om te lezen of horen als je (net) tinnitus hebt. Terwijl het helemaal niet waar is! Het komt weliswaar een enkele keer voor, maar die mensen hebben nooit alleen tinnitus. In die gevallen is sowieso altijd sprake van psychiatrische ziekte, niet zelden gerelateerd aan persoonlijkheidsproblematiek. Tinnitus is dan slechts een van de vele vervelende symptomen.”
Tinnitus symptoom mentale overbelasting
Wagenaar vervolgt: “Tinnitus is vanuit neuropsychologisch perspectief immers een symptoom van mentale overbelasting. Reken maar dat dergelijke psychiatrische ziekten overbelastend zijn! Hadden zij het symptoom tinnitus niet gehad, dan zouden zij nog net zo ziek zijn geweest en zich op basis van de psychiatrische ziekte misschien wat hebben aangedaan. Dat is dus geen representatieve groep mensen met tinnitus. Er zijn ook veel mensen met kanker die tinnitus hebben, maar dat wil natuurlijk absoluut niet zeggen dat je kanker krijgt van tinnitus.
Tinnitus kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Uit onze recente steekproef onder 125.000 Nederlanders blijkt echter dat van alle mensen met chronische tinnitus slechts 1,5% daadwerkelijk vindt dat zij een slechte kwaliteit van leven heeft. Dat zou wellicht zou kunnen duiden op depressiviteit. Een depressie is echter over het algemeen betrekkelijk goed te behandelen met diverse medische behandelvormen.
Er is een klein aantal mensen dat euthanasie aanvraagt in verband met ondraaglijk en uitzichtloos lijden aan tinnitus. Ook in die gevallen kun je je afvragen wat er precies ondraaglijk is. Is dat de tinnitus, de machteloosheid erbij of de negatieve gevolgen?
Wagenaar: “Het probleem zit ‘m vooral in de betekenis die iemand aan tinnitus geeft en diens aanpassingsvermogen”
Het hele neuropsychologisch model dat steeds de basis is van alle EHBOorsuizen zelfhulp-vormen is gericht op het tegengaan van machteloosheid en negatieve gevolgen die stuk voor stuk behandelbaar zijn. En op beheersbaarheid en beïnvloeding van oorsuizen. Zelfs als de reactie op tinnitus traumatische kenmerken heeft, is een therapie als EMDR zeer veelbelovend. Verder zijn er diverse therapievormen tegen chronische pijn, die met een kleine aanpassing ook voor tinnitus kunnen werken. Ik wil hiermee zeggen dat de machteloosheid behandelbaar is en beslist niet uitzichtloos. Het probleem zit ‘m vooral in de betekenis die iemand aan tinnitus geeft en diens aanpassingsvermogen: is tinnitus een ziekte die de oorzaak is van alles? Of is iemand in staat om te onderzoeken wat de oorzaak is van de overbelasting die eraan voorafging, de noodzakelijke veranderingen door te voeren en de negatieve gevolgen stapje voor stapje terug te dringen. De eerste benadering is inflexibel en ziekmakend, waardoor de ultieme ontsnapping voor een enkeling kennelijk verleidelijk kan zijn. Maar de tweede benadering, desnoods door middel van therapie, is gezond leven(d). Overigens blijkt dat in onze steekproef onder Nederlanders, van de mensen met altijd oorsuizen 15% een hoortoestel nodig heeft (tegen 2% in de groep mensen zonder tinnitus) terwijl 30% een gehoorbeperking ervaart (tegen 20% in de groep zonder tinnitus). Dat lijkt erop te wijzen dat veel mensen nog onvoldoende bewust zijn van de rol van gehoorverlies en de revalideerbaarheid daarvan. Dus nee, van het criterium uitzichtloosheid van een euthanasiebeoordeling is volgens mij meestal geen sprake… .“
Dit was de laatste stelling in de rij. HOorzaken.nl bedankt Olav Wagenaar voor zijn serie bijdragen op deze website in de Week van het Oorsuizen 2022
Sorry dat ik dit even kwijt moet:je weet niet in wat voor hel mensen leven als er sprake is van oorsuizen of stemmen horen.veel aandoeningen zitten vanbinnen en dan is het vaak moeilijk te peilen wat voor gevecht iemand levert met het bestaan.
Dank je Susanne; geloof het of niet, je verwoordt precies wat ik bedoel: het kan zo verschrikkelijk machteloos voelen en dat gevoel is iets waar urgent behandeling/begeleiding op zou moeten worden gericht. Er zijn nl mensen met chronisch oorsuizen die dat gevoel niet zo heftig hebben, maar er zijn bijna geen mensen die zulk heftig machteloosheidsgevoelens gewoon kunnen verdragen.
De betekenis die iemand aan tinitus geeft….mijn god . Je hebt werkelijk geen idee heh Olav, waarom een drenkeling eruit wil stappen . Tinitus is voor de medische wereldeen uiting van overbelasting….alleen dat al. Umcg is een onderzoek aan het doen naar ontstekingen en tinituss , goddank daarvoor. Stap eens uit je stress en overbelastings bubbel . Ps ik volgde bij Adalante de behandeling en snap daar ookgeen hout van. Als jullie niet weten hoe het voelt en waar het door komt stop eens met die blabla aub, dat zou patienten ook helpen.
Hoi Rob, ik ben wel benieuwd naar het onderzoek inzake ontstekingen. Was dat bij jou het geval? Ik heb soms het gevoel dat er bij mij een sluimerende ontsteking/inflammatie is. Alleen de kno kan middels de otoscoop niks zien.. betekent dat er dan daadwerkelijk geen onsteking zit? Zijn er andere tests beschikbaar die een onsteking (midden, binnenoor of gehoorzenuw) kan uitsluiten?
Uit de stress en overbelasting bubbel stappen, dat zou patiënten, mij in dit geval, zeker helpen. Ik volgde ook de behandeling bij Adelante met dezelfde ervaring. Dank je wel Rob voor dit verwoorden! Er zijn vast meer mensen die er zo over denken. Laat het ajb weten.
Ik heb ernstige tinitus en gehoorverlies
Verder lijdt ik aan diverse chronische aandoeningen, waaronder niet aangeboren hersenletsel, diabetes, reuma, scoliose, vele operaties aan ledematen, waaronder 2 protheses. Darmaandoening, hartpatiënt, COPD, etc. Ik ben letterlijk doodmoe omdat ik + 3 jaar niet of nauwelijks slaap door toedoen van hersenbloedingen en epilepsie. Maar zeker niet ben is depressief. Wel radeloos en wat ik eerder omschreef doodmoe. Gewoon klaar met dit vreselijke leven. De tinitus en gehoorverlies zijn de laatste druppels geweest. Ergens houdt het op. Reserves zijn al lang verbruikt. Voor betekent euthanasie eindelijk rust.
Wat een vreselijke vooringenomen stelling. U doet alsof u begrijpt wat andere mensen van binnen ervaren. Dat is per definitie al onmogelijk. Juist bij een door de medische wereld nog maar half begrepen ziekte als tinnitus is dat nog veel meer onmogelijk. Dat er mensen zijn bij wie bijvoorbeeld een EMDR behandeling wel werkt, wil niet zeggen dat dat voor iedereen zo is. En al is bekend dat stress een aanleiding / oorzaak (!?) kan zijn voor tinnitus, is het ook bekend dat wegnemen van de stress soms wel, maar even vaak niet tot verdwijnen van de tinnitus leidt.
Ik zou van mijn leven niet door een medicus behandeld willen worden die bij voorbaat al denkt te weten hoe het zit (itt het gros van de medische wereld) en zijn enorm gebrek aan inlevingsvermogen schaamteloos durft te etaleren.
ik heb zelf ook al jaren last van tenitus de radio aan zetten helpt voor een tegen geluid het is echt vreselijk om tenitus te hebben
Ik heb sinds een paar weken tinnitus,maar weet me nu al geen raad,het is begonnen nadat ik corona heb gehad,het is er heel langzaam ingeslopen en ik weet niet wat ik er meen aanmoet,de wanhoop nabij,kan iemand mij helpen?
In de begintijd is tinnitus voor veel mensen niet goed beheersbaar. Gelukkig lukt het de meesten uiteindelijk om er controle over te krijgen. Dat is zeker niet altijd even makkelijk. Gelukkig is daar goede hulp voor beschikbaar. Zie de adressen voor behandeling van de klachten op deze website. Bespreek uw problemen met uw huisarts en geef aan dat u graag een verwijzing wilt voor behandeling.
Hallo cornelia,ik heb precies hetzelfde,bij mij ook begonnen na corona,ik heb het nu 3 maanden en word ook helemaal gek,huisarts,kno arts mri scan kwam niets uit,inmiddels aan de anti depressiva en weet me ook geen raad.
Kan jouw helemaal begrijpen.
Ik heb alleen erge tinnitus, al jaren.
Alleen door die vervloekte alles overstemmende sissende geluiden 24/7 wil ik wel euthanasie.
Maar ik kom daar niet voor in aanmerking, Lang verhaal in kort
Sterkte….
ER is een verschil tussen oorsuizen – waar iedereen wel eens of voortdurend – last van heeft en Tinnitus. Een snerpende piep die 24 uur keihard door je hoofd snijdt is iets anders dan oorsuizen. En de oorzaak is NOOIT stress! Stress in je leven betekent alleen dat je meer last ervaart bij alle kwalen. Tinnitus heeft een somatische oorzaak en hoort niet thuis in het domein van de psychiatrie. Het verschil van ervaren zit niet in de persoon die er aan lijdt maar in de hevigheid van de Tinnitus.
Beste Matthijs, zoals je wellicht weet heeft stress flink wat negatieve effecten op ons lichaam. Zo kan de bloeddruk erdoor stijgen en geeft aanhoudende stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Ook kan de vethuishouding erdoor verstoord raken wat tot aderverkalking en trombose kan leiden. Dat kan op zijn beurt een verhoogde kans op een hartinfarct of een herseninfarct geven. Ook kan de regulering van het suikergehalte verslechteren. Stress kan dus tot flink wat somatische klachten leiden en somatische klachten kunnen voor tinnitus zorgen. Het is niet zo zinvol om mentale klachten en lichamelijke klachten los van elkaar te zien. Die gaan vaak met elkaar samen. Ons denken (onze geest) heeft invloed op ons lichaam en vise versa. Tinnitus kan samengaan met psychische problemen. Depressie, stress en burn-out zijn daar voorbeelden van. Wat de precieze somatische oorzaak na het ondervinden van langdurige stress van tinnitus is, is dan niet veelal te achterhalen. Wel is het mogelijk dat bij afname van de psychische klachten de tinnitus weer naar de achtergrond gaat. Tinnitus kan samengaan met veel aandoeningen, zo gaat het vaak samen met slechthorendheid. Uit onderzoek is gebleken dat de ervaren luidheid van tinnitus niet samengaat met de ernst van de klachten. Sommige mensen kunnen erg veel klachten ervaren door een klein ruisje of piepke, terwijl anderen met een harde scherpe toon weinig klachten ervaren.
Wat een vreselijk artikel. Ik heb nu sinds 2 weken last van tinnitus en het beheerst mijn leven en dat is niet vreemd. Ik kan me geen lange toekomst voorstellen hiermee.
Ik was perfect gelukkig tot ik de diagnose otoslerose kreeg. Dit komt geleidelijk waarbij op een bepaald moment tinnitus bijkreeg. De hel brak los. Niet alle tinnitis is het gevolg van stress, muziek, andere…. Met als gevolg dat ik stilletjes aan, tegen mijn eigen wil, mij sociaal meer en meer aan het afzonderen ben door problemen gehoor en tinnitus. Ook mijn relatie en gezin lijdt er meer en meer onder. Het werk wordt ook stilletjes aan een probleem. Ik wens dit niemand toe, zelfs mijn ergste vijand niet.
Ik mag hopen dat dhr Wagenaar het nooit zelf krijgt. Hij weet niet waarover hij praat. Alsof je niet in staat bent ermee te kunnen leven. Het veroorzaakt een vorm van dementie en daardoor paniek/machteloosheid. Vallen, dubbelzien. Het is echt verschrikkelijk.
“Overigens blijkt dat in onze steekproef onder Nederlanders, van de mensen met altijd oorsuizen 15% een hoortoestel nodig heeft (tegen 2% in de groep mensen zonder tinnitus) terwijl 30% een gehoorbeperking ervaart (tegen 20% in de groep zonder tinnitus). Dat lijkt erop te wijzen dat veel mensen nog onvoldoende bewust zijn van de rol van gehoorverlies en de revalideerbaarheid daarvan.”
Daar tinnitus een symptoom is welke een uiting is van gehoorschade van allerlei aard (epidemiologisch meest frequent simpelweg blootstelling aan te hard geluid) vind ik uw conclusie nogal frapant. deze vorm van gehoorverlies is namelijk niet revalideerbaar.
Ik ben het wel met u eens dat door de belastbaarheid te vergroten de balans tussen belasting (de tinnitus) en de belastbaarheid verbeterd kan worden (wat voor dit symptoom ook onder revalidatie geschaard kan worden). Waardoor men weer verder kan men het leven. Indien de belasting echter dermate groot is (geluid van een vuurpijl in de oren) kan het zijn dat de belastbaarheid zelfs met EMDR, tegengeluid etc. nog moeilijk toereikend te krijgen is. Als arts denk ik dat we ervoor moeten waken om de nuance niet te verliezen; door op de stoel van een ervaringsexpert te gaan zitten terwijl u deze ervaring simpelweg niet kan hebben verliest u mij een beetje met uw bijdrage.
Ik heb sinds 3 maanden tinnitus gekregen door een constant geluid in de woning en je hoofdkussen. Mijn man heeft het ook.
Het is verschrikkelijk om mee te leren leven.
Niet alleen een piep en ruis,maar ook een centrifuge geluid,gezoem e.d.
Artsen,gedragsdeskundige en andere disciplines willen helpen,maar kletsen vaak wat. Ze hebben geen weet wat het met een mens doet.
Je wijs maken dat het wel naar de achtergrond verdwijnt.
Echt,mijn leven is waardeloos geworden en met dank aan de woningvouw die dit heeft veroorzaakt.