Stelling: Behandeling van tinnitus hoort thuis bij tinnitusspecialisten

11 februari 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Van 7 tot en met 13 februari 2022 is het de Week van het Oorsuizen. HOorzaken.nl geeft daar aandacht aan door elke dag een stelling van klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar te behandelen. Wagenaar is auteur van de cursus Controle Over Tinnitus en van het boek ‘Eerste Hulp Bij Oorsuizen’. Daarnaast is hij moderator bij de Facebook-lotgenotengroep EHBOorsuizen en mede-ontwikkelaar van de eHealth module ‘eHBOorsuizen: Controle over Tinnitus’.
Vandaag gaat Wagenaar in op de stelling: Behandeling van tinnitus hoort thuis bij tinnitusspecialisten

behandeling tinnitus door tinnitusspecialisten

Wagenaar: Behandeling van tinnituspatiënten dient niet te worden gezocht bij medisch specialisten of psychologisch specialisten, maar bij tinnitusspecialisten. De meeste KNO-artsen, psychiaters, neurologen, audiologen en psychologen zijn geen tinnitusspecialisten. Tinnitus is een complex symptoom. Het gaat om oorzaken en gevolgen en instandhoudende factoren. Al deze onderdelen moeten in behandeling aan bod komen, maar beslaan veel verschillende disciplines. Ook de noodzakelijke en als eerste stap in wat voor behandeling dan ook essentiële uitleg (psychoeducatie), is een complex verhaal dat niet alleen medisch, niet alleen psychologisch en niet alleen audiologisch van aard is.

Olav Wagenaar stelling week van het oorsuizen 2022
Neurpsycholoog
Olav Wagenaar

Ook de verdere behandeling betreft niet alleen lichamelijke, niet alleen sociale en niet alleen psychische of gedragsmatige aspecten, maar alles tegelijk. Daar komt nog bij dat tinnitus als symptoom kan optreden bij een zeer groot aantal verschillende aandoeningen en bij verschillende medicijnen. En om het nog complexer te maken is er ook nog eens een heel groot verschil in het hebben van tinnitus en het last hebben van tinnitus. Tinnitus is dus zo’n heterogeen symptoom, dat een goede hulpverlener van al deze aspecten op de hoogte moet zijn. Dat vraagt veel expertise op basis van tijdsinvestering, eigen belangstelling en klinische ervaring. Alleen van deze tinnitusspecialisten mag je verwachten dat zij de complexiteit van tinnitus en tinnituspatiënten kunnen overzien.”

Reacties (8)
 1. Wat zou dat heerlijk zijn minder last van tinnitus te hebben.

 2. En wie zijn dan wel de tinnitusspecialisten? Waarvind je ze?

  • In België bij Brai3n
   Daar ben ik nu twee keer geweest.
   Ik heb goede hoop op vermindering.
   Daar zitten in ieder geval mensen met verstand van zaken op dit gebied en in België mogen/kunnen ze meer qua behandelingen.
   Succes!

   • Welke behandeling krijg je dan?

    • Op dit moment krijg ik medicatie en volgende week gaan we starten met neuro modulatie.
     Zijn boeken daar best veel succes mee.
     Tot nu toe voelt het goed, fijn om mensen te spreken die je begrijpen en je niet alleen maar zeggen dat jij ermee moet leven.

 3. Ik hoop echt dat er wat aan gedaan kan worden. Je hebt geen moment meer dat je rust hebt. Het vergt heel veel van je. Helppppppp ons

 4. Heb sinds 2008 tinnitus maar het voor 90% geaccepteerd. Gemiddeld 8 x per dag denk ik er aan maar binnen enkele minuten vergeet ik het weer ( vergelijkbaar met een klok die tikt maar die je vervolgens vergeet). De tinitus is best hard maar het hoort inmiddels bij mij en verder ben ik gezond en daarvoor dankbaar. Ik heb ermee leren leven, voel me goed.

 5. Ik heb al 58 jaar tinnitus.
  van alles al geprobeerd ,er is bijna niets
  wat ik niet geprobeerd heb.
  (heeft mij handen vol geld gekost)
  het enige wat mij wat geholpen heeft is het boek van de Hr olav wagenaar
  eerste hulp bij oorsuizen. Zeer goed verwoord,echt iemand die weet waar hij over praat.
  wennen doe je er nooit aan.
  ik heb regelmatig dat je het allemaal zat bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]

Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken [...]