Starkey Soundlens: volledig onzichtbaar digitaal hoortoestel

13 november 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Deze maand heeft importeur KIND horen in Nederland de Starkey Soundlens Synergie geïntroduceerd. De Starkey Soundlens Synergie is een volledig onzichtbaar hoortoestel dat diep in de gehoorgang gedragen wordt. Dit hoortoestel valt onder de zogeheten IIC hoortoestellen. IIC staat voor ‘Invisible In the Canal, wat betekent dat deze toestellen zich onzichtbaar in de gehoorgang bevinden en van buiten af totaal niet zichtbaar zijn. Dit type hoortoestel behoort tot de kleinst mogelijke hoortoestellen die zeer discreet te dragen zijn. De Starkey Soundlens Synergie is een volledig digitaal hoortoestel waarmee, ondanks het zeer kleine formaat, ook nog handsfree getelefoneerd kan worden en waarmee draadloos naar de tv en hifi geluisterd kan worden. De geavanceerde techniek geeft spraak voorrang op lawaai en de muziekliefhebber komt ook met dit toestel goed aan zijn trekken.

Starkey Soundlens Synergy volledig onzichtbaar hoortoestel

Starkey Soundlens Synergy

Starkey Soundlens: door gedeelde informatie krijgt spraak voorrang

De Starkey Soundlens hoortoestellen analyseren het binnenkomende signaal razendsnel en delen de informatie met elkaar.  Zo weten de hoortoestellen waar er zich precies lawaai en spraak bevindt en met deze gedeelde informatie worden de instellingen van de hoortoestellen zo goed als mogelijk aangepast aan de steeds veranderende omgeving. Hierdoor wordt lawaai onderdrukt en krijgt spraak voorrang. Hier is een flinke rekenkracht voor nodig en daarvoor maakt de Starkey Soundlens Synergie gebruik van een quad core twin processor. Het hoortoestel heeft voor een in-het-oor hoortoestel een flink groot aanpasbereik. Volgens de fabrikant kan het toestel verliezen tot 90 dB in het hoge tonengebied aan zoals deze worden gemeten met een audiogram.
Starkey is een Amerikaans bedrijf dat een zeer lange traditie heeft op het gebied van in-het-oor hoortoestellen en dat als eerste is uitgekomen met een IIC hoortoestel. Starkey brengt nu een verbeterde versie uit van hun eerder geïntroduceerde IIC hoortoestel, dat veel navolging heeft gekregen. Natuurlijk kent het toestel ook een goed anti-feedback systeem om irritant fluiten tegen te gaan en heeft het toestel een goede coating om vocht en vuil buiten de deur te houden.

Handsfree telefoneren en draadloos luisteren naar de tv en hifi

Met de nieuwe Soundlens brengt Starkey een IIC toestel uit waarmee handsfree is te telefoneren en draadloos naar de tv en hifi geluisterd kan worden. Dit verloopt via een zogeheten streamer. Een streamer is apparaatje dat als tussenstation  dient tussen de hoortoestellen en de de telefoon of andere apparatuur. De verbinding tussen de telefoon, hifi of tv verloopt via Bluetooth. Tussen de hoortoestellen en de streamer wordt er van een zuinigere draadloze techniek gebruik gemaakt. Starkey maakt hiervoor gebruik van de snelle 900 Mhz draadloze techniek. De streamer met de naam Surflink Mobile 2 is tegelijkertijd de  afstandsbediening voor de hoortoestellen en bevat de microfoon voor het bellen. De telefoon zelf kan in de broekzak of tas blijven. Met de Surflink kan het inkomende gesprek worden geaccepteerd en ook worden beëindigd. De gebruiker kan zelf kiezen of het telefoongesprek in twee oren of aan een oor binnenkomt. 

starkey surflink mobiledraadloos tv hoortoestel

De zuinigere draadloze techniek is bij IIC hoortoestellen nodig omdat ze zo klein zijn dat de bluetooth techniek te veel energie van de ook zeer kleine batterij (type 10) zou vragen.
De hoortoestellen zijn zowel via de streamer als via een App op een smartphone te bedienen. Hiermee kan het volume worden aangepast maar ook van programma worden gewisseld, bijvoorbeeld om een speciaal muziekprogramma in te stellen. Starkey heeft bij de ontwikkeling van hun muziekprogramma een flink aantal musici betrokken om zo tot een instelling te komen die goed past bij de individuele wensen van de luisteraar of individuele musicus.    

Ruim voldoende accessoires bij Starkey Soundlens

Natuurlijk zijn er ook ruim voldoende andere accessoires bij de nieuwe Soundlens van Starkey te verkrijgen. Zo is er een box die aangesloten kan worden op de tv of hifi (Surflink Media) en die via bluetooth het signaal draadloos overstuurd. In de streamer (de Surflink Mobile 2) bevinden zich een directionele en omni directionele microfoon. De afstandsbediening kan op tafel worden gelegd en de ingebouwde microfoon richt zich dan op de spreker tegenover de slechthorende. Dit is handig bijvoorbeeld tijdens een etentje in een druk restaurant. Ook kan de afstandsbediening worden neergelegd bij de spreker die een lezing geeft of bij de tv. Op deze manier tv kijken vormt een (goedkoper) alternatief voor het gebruik van de Surflink Media box.
Het geluid komt door de draadloze overdracht zo zonder storende invloed van allerlei omgevingsgeluiden direct en draadloos bij de hoortoestellen terecht.  Is er sprake van een lange vergadertafel en zitten een aantal spreker verder weg? Dan kan de streamer in het midden op tafel worden gelegd. Het apparaat pikt zo alle sprekers die zich rondom de streamer bevinden op. Heeft u geen behoefte aan draadloos bellen of audio streamen maar wel graag een kleine discrete afstandsbediening voor het regelen van het hoortoestel? Daar heeft Starkey de Surflink Remote voor. Hier is een basis versie van en een uitgebreidere versie (advanced). 

afstandsbediening Starkey

Opties voor clienten met tinnitus

De Strakey Soundlens beschikt verder over een optie voor clienten met tinnitus. Dit wordt ‘Multiflex Tinnitus Technology’ genoemd. Hierbij wordt zogeheten ‘witte ruis’ als maskeergeluid ingezet. Dit wordt  nauwkeurig afgesteld op de het individuele tinnitusniveau dat wordt ervaren.

Conclusie

Voor slechthorenden die onzichtbaarheid belangrijk vinden is de Starkey Soundlens een fraai hoortoestel. Het volledig digitale hoortoestel heeft ruim voldoende accessoires en mogelijkheden om zowel in de vrije tijd als op het werk goed uit de voeten te kunnen. Ook de muziekliefhebber komt met dit hoortoestel goed aan zijn trekken. Wel dient uw gehoorgang geschikt te zijn voor een dergelijk hoortoestel. Het hoortoestel wordt immers diep geplaatst en daarvoor moet er voldoende ruimte zijn en ook de vorm van het oor moet er voor geschikt zijn. U kunt bij uw audicien informeren of uw gehoor geschikt is voor een IIC hoortoestel en de mogelijkheden bespreken.
De hoortoestellen zijn alleen via de particuliere markt verkrijgbaar en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

 Starkey-hoortoestel-IIC

Reacties (2)
  1. Ik heb al sinds 1995 last van tinnitus klachten in mijn linker oor waar een zeer hoge pieptoon gecombineerd met ruis zit, tevens een gehoorverlies van 60%. Specialisten KNO hebben geen oplossing kunnen bieden om deze hoge pieptoon te maskeren. Ook vinden veel hoor specialisten het moeilijk om een geschikt apparaat aan te meten.
    Ik werk als militair veel buiten en heb dan bij wind en regen erg veel last van deze weersinvloeden op het apparaat, ik zou dus erg gebaad zijn met een IIC apparaat.
    Ik ben erg benieuwd naar de kosten en garantiebepalingen van het apparaat.

    • U kunt voor deze informatie het best terecht bij een audicien die deze of soortgelijke hoortoestellen levert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]