Starkey Signature: onzichtbaar te dragen in-het-oor hoortoestellen

27 juni 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Starkey introduceerde in juni de zo goed als onzichtbaar in het oor te dragen hoortoestellen uit de Signature serie. Deze volledig op maat gemaakte hoortoestellen bieden een goede geluidskwaliteit en kennen de nodige audiologische technieken voor het verbeteren van het verstaan van spraak. De in het oor gedragen hoortoestellen uit de Starkey Signature serie zijn verkrijgbaar als type dat volledig in het oor verdwijnt tot en met een groter wat meer zichtbaar type dat oplaadbaar is. We benaderden Jeroen Douw van Starkey om helder te krijgen wanneer je als slechthorende juist voor een hoortoestel uit deze serie zou willen kiezen.

| Productnieuws

Starkey Signature onzichtbaar in het oor hoortoestel
Een van de hoortoestellen uit de Starkey Signature serie is volledig onzichtbaar te dragen

Veel slechthorenden die al langer en of ernstiger slechthorend zijn, geven aan dat het juist goed is dat hoortoestellen zichtbaar zijn. Voor mensen in de omgeving is het dan duidelijk dat er een gehoorbeperking is waarmee ze rekening kunnen houden. Waarom dan toch de aandacht voor deze in het oor toestellen?

Jeroen: Wij vinden ook dat een hoortoestel gezien mag worden en hopen dat de gebruikers net zo blij met en trots op hun hoortoestellen zijn als wij. Dat een verbeterd gehoor belangrijk is voor je algehele gezondheid is steeds meer algemeen bekend en ook voor de cognitieve vaardigheden is het belangrijk om liever vroeg dan laat je gehoor te revalideren. Er is een groep (beginnende) slechthorenden die een drempel voelt om een zichtbaar hoortoestel te dragen, daarvoor is het erg mooi dat er niet of nauwelijks zichtbare hooroplossingen zijn en je daarom niet om deze reden de revalidatie hoeft uit te stellen.

Naast dat het hoortoestel niet of minder zichtbaar is, heeft het dragen van een In-Het-Oor hoortoestel nog meer voordelen. Zo zit de microfoon van het hoortoestel op de juiste plek -in het oor in plaats van bovenop of achter het oor- wat zorgt voor een natuurlijker geluid. Afhankelijk van de uitvoering heb je ook minder last van windruis en kan je bijvoorbeeld makkelijk een hoofdtelefoon blijven gebruiken in combinatie met deze hoortoestellen. Ook voor brildragers -die vaak op een dag de bril op en af zetten- is een in-het-oor hoortoestel een ideale oplossing.

Starkey Signature onzichtbare hoortoestellen in het oor drie
De Starkey Signature serie bestaat uit meerdere in het oor te dragen hoortoestellen. Het IIC type (Invisible In Canal) – rechts op de foto – is onzichtbaar te dragen.

Binnen de Signature serie zijn meerdere types In-Het-Oor hoortoestellen verkrijgbaar. Wanneer komt welk type in beeld?

Jeroen: Net zoals de voorkeuren voor een zichtbare of onzichtbare hooroplossing, hebben gebruikers ook hun voorkeuren voor wel of niet oplaadbare hoortoestellen. In de Signature serie hebben wij zowel oplaadbare als niet oplaadbare hoortoestellen, wat meteen het eerste onderscheid is. De oplaadbare CIC R hoortoestellen gaan 38 uur mee op één acculading, meer dan voldoende voor een hele dag.

Daarnaast is er de zogenaamde IIC (Invisible In Canal) uitvoering beschikbaar in de Signature serie, wat het kleinste en meest diep geplaatste op maat gemaakte in-het-oor hoortoestel is. Dit kleine hoortoestel zit een paar millimeter bij het trommelvlies vandaan en is door de diepe plaatsing erg comfortabel te dragen en geeft het meest natuurlijke geluid. Het is aan de vak-audiciens of zo’n in het oor gedragen hoortoestel de beste oplossing is. Bepalende factoren zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid versterking die er nodig is, hoe de motoriek van de gebruiker is en de anatomie van de gehoorgang. In Amerika -het thuisland van Starkey- zeggen we daarom ook “the ear is the boss”.

Welke technieken voor het verbeteren van het horen en verstaan zijn terug te vinden in de Starkey Signature serie?

Jeroen: In de Signature Serie werken wij met de nieuwste Starkey Neuroprocessor. Een unieke en krachtige processor met DNN -Deep Neural Network- geïntegreerd in de elektronica van het hoortoestel. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie ‘snapt’ het hoortoestel beter in welke geluidsituatie je zit en waar het hoortoestel zich op moet focussen. Hierdoor heb je altijd automatisch de juiste instellingen voor elke situatie. Zo zorgt deze complexe techniek, voor eenvoud in gebruik. Aanzetten en in het oor doen, de rest gaat automatisch. Ook wordt bijvoorbeeld windruis, machinegeluiden etc. automatisch herkend en indien nodig verminderd.

En hoe zit het met bluetooth voor het streamen van telefoongesprekken, muziek en ontvangen tv geluid?

Jeroen: Het doel van deze kleine hoortoestellen is dat je in het dagelijks leven functioneert zoals je doet met een goed gehoor. De vorm van de oorschelp heeft een hele grote invloed op de klank van het geluid en het bepalen waar het geluid vandaan komt. Bij een hoortoestel achter het oor -waarbij de microfoons boven je oor zitten- mis je dat hele oorschelpeffect en moet je daarom zaken op een andere manier compenseren. Het mooie van een In-Het-Oor oplossing is dat je juist wel weer gebruik maakt van dit oorschelpeffect en er daardoor minder noodzaak is voor aanvullende accessoires.  Voor de gebruikers waarbij accessoires of het gebruik van een app of streaming audio wel gewenst is, hebben wij ook in het oor hoortoestellen voorzien van bluetooth in onze Genesis AI serie.

In het oor gedragen hoortoestellen stonden in het verleden bekend als meer reparatiegevoelig, dit omdat de techniek zich in het oor bevindt waar het vochtig is. Hoe zit dat met de In-Het-Oor toestellen uit de Starkey Signature serie?

Jeroen: Juist daar hebben wij de afgelopen jaren bij de ontwikkeling van onze Signature en Genesis AI serie hard aan gewerkt. De hoortoestellen zijn door microfoonfilters en speciale coatings zo goed beschermd, dat ze allemaal de hoogste IP68 rating hebben. Met ons oplaadbare In-Het-Oor hoortoestel konden we zelfs nog een stap verder gaan, deze is nu zelfs tot een meter diepte waterdicht.

Jeroen: Allereerst omdat het altijd goed is om kennis uit te wisselen en te blijven werken aan je vaardigheden als vakaudicien. Wij geloven niet one-size-fits-all oplossingen, juist door het op maat te maken haal je audiologisch gezien het uiterste uit een product en weet je ook zeker dat je het geluid in de gehoorgang de goede kant op richt, namelijk direct naar het trommelvlies. Juist de audiciens die het optimale resultaat willen voor hun klanten zien wij terug in onze training. Dit omdat ze altijd op zoek zijn naar manier om hun vaardigheden (ambacht) te verbeteren.

Jeroen Douw Starkey training in het oor
Jeroen Douw tijdens de training en workshop voor de Starkey Signature hoortoestellen

Ook is er een speciale techniek nodig om hele diepe afdrukken te kunnen maken voor de aller diepste in het oor gedragen IIC hoortoestellen, dat is waar wij in deze training ook uitgebreid op in gaan. Verder was de reputatie van In-Het-Oor hoortoestellen in het verleden inderdaad niet altijd even goed omdat ze vroeger daadwerkelijk reparatiegevoeliger waren. Daarom vinden wij het belangrijk om de professionals mee te nemen in alle verbeteringen die wij gemaakt hebben in de laatste productlijnen.

Vallen de hoortoestellen uit de Starkey Signature serie binnen de vergoede zorg?

Jeroen: Wij hebben drie geavanceerde collecties, de Evolv AI binnen de vergoede zorg en de Genesis AI en Signature serie buiten de vergoede zorg.

Binnen de Evolv AI serie (vergoede zorg) zijn er AchterHet-Oor (AHO) en In-Het-Oor (IHO) hoortoestellen beschikbaar. De AHO hoortoestellen van deze serie kunnen streamen met een smartphone, met een app bediend worden, hebben een fitnesstracker en zelfs ook valdetectie geïntegreerd. De In-Het-Oor hoortoestellen van deze serie hebben geen draadloze functies en hebben een andere chip dan bijvoorbeeld de Genesis AI en Signature Serie buiten de vergoede zorg.

starkey signature hoortoestellen onzichtbaar in het oor
.

Wij vinden toegankelijkheid belangrijk en hebben daarom een geavanceerde en uitgebreide serie beschikbaar binnen de vergoede zorg. Buiten de vergoede zorg heb je toegang tot de meest recente Genesis AI en Signature serie met daarin de nieuwe Neuroprocessor en waterdichte hoortoestellen. Aan deze series is ruim vijf jaar gewerkt door ongeveer 200 engineers. Door deze investering hebben we weer een hele grote stap vooruit kunnen zetten, maar past hierdoor helaas niet bij de tarieven die de vergoede zorg hiervoor beschikbaar stelt.

Kijk voor meer informatie over de Signature Serie op de website van Starkey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]