Starkey Livio Edge AI nu verkrijgbaar

12 mei 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

In maart kondigde we de Starkey Livio Edge AI op HOorzaken al aan. Starkey laat weten dat de nieuwe hoortoestellen nu leverbaar zijn. Het nieuwe hoortoestel richt zich op de bewezen samenhang tussen gehoor en algehele gezondheid. Het toestel beschikt over sensoren en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie.
In 2019 werd de eerdere productlijn van Livio hoortoestellen uitgeroepen door TIME magazine tot een van de beste 100 uitvindingen van dat jaar. De ontwikkelaars hebben het aantal functies van de Starkey Livio AI verder uitgebreid en verbeterd. Starkey brengt nu ook een oplaadbaar in-het-oor hoortoestel uit. Het in-het-oor hoortoestel beschikt net als de nieuwe discreet te dragen achter-het-oor toestellen over valdetectie met alarmering, een uitgebreide vertaalfunctie, fitnesstracking en spraak naar tekst omzetting.
De gebruiker kan de Livio Edge AI hoortoestellen stemcommando’s geven, discreet via het hoortoestel een herinnering afspelen en met twee korte tikjes op het hoortoestel optimaliseert het hoortoestel de instellingen in uitdagende situaties.

Starkey Livio Edge AI oplaadbaar hoortoestel
Starkey Livio Edge AI is er ook als oplaadbaar in-het-oor hoortoestel

Bediening Starkey Livio Edge AI

Tikjes

De bediening van het nieuwe Starkey hoortoestel lijkt op die van oortjes zoals de Apple AirPods. De drager kan het toestel bedienen door er eenvoudig weg met de vingertoppen erop te tikken. De fabrikant vergelijkt dit met de automaat van een auto: normale acceleratie en de eco-mode volstaan in de meeste gevallen, maar soms is het nodig direct over meer vermogen te beschikken en wordt de kick-down ingetrapt. Zo zorgt de functie in een druk restaurant voor een extra verbetering van het verstaan van spraak.

Stemcommando’s

Een andere manier om het hoortoestel te bedienen is door zachtjes commando’s uit te spreken. Net als de Apple oortjes gaan de toestellen automatisch uit wanneer ze uit het oor gehaald worden. Ook daar zorgen de sensoren in de Starkey Livio Edge AI voor.

Via App of afstandsbediening

De nieuwe Starkey Livio Edge AI hoortoestellen zijn natuurlijk ook te bedienen met een app op de smartphone of desgewenst met een losse afstandsbediening.

Google Assistent en Siri

Wil je als drager van de Starkey Livio AI hoortoestellen even het laatste nieuws horen of weten of het gaat regenen? Dan vraag je dat met een stemcommando gewoon even aan de hoortoestellen. De toestellen die in verbinding staan met zijn smartphone halen de informatie via de assistent op van het internet en het antwoord krijgt de drager te horen in zijn hoortoestellen. Stemcommando’s en vragen zijn mogelijk met zowel Android telefoons (Google assistent) als ook met Apple smartphones (Siri).

Vertaalfunctie

Zegt iemand wat in een vreemde taal tegen de drager van de toestellen? De Starkey Livio Edge AI hoortoestellen kunnen in samenwerking met de smartphone dit vertalen in de eigen moedertaal en vervolgens hoorbaar maken via de toestellen.

Herinneringen

Er zijn van die dagen dat de agenda flink vol staat met tal van to do’s. De drager kan de hoortoestellen hem of haar dan laten attenderen op de volgende afspraak. Ook bij het innemen van medicatie kan dit een handige functie zijn.

Starkey Livio Edge AI hoortoestel sensors

Activity tracking

Met de nieuwe Starkey Livio Edge AI kan de gebruiker zijn activiteiten in de gaten houden. Door de ingebouwde bewegingsdetectoren waaronder een versnellingsmeter en gyroscoop, kan de Starkey Livio Edge AI een zeer accurate meting van de lichamelijke activiteiten bijhouden. Het toestel heeft hiermee een soortgelijke functionaliteit als bijvoorbeeld de Fitbit activity tracker.

Jeroen Douw van Starkey zegt daarover: “De voordelen van bewegen zijn heel groot. Zo levert 5 dagen in de week een minuut of 30 wandelen al een flinke gezondheidswinst op. De kans op zowel diabetes, kanker en op een beroerte verminderen aanzienlijk. Dan hebben we het niet over enkele procenten maar over een vermindering van het risico van meer dan 50%.”

Sociale activiteit

Met het hoortoestel kan de gebruiker volgen of en in welke mate hij sociaal actief is en in wat voor situaties. Dragers die wat meer op leeftijd zijn kunnen dit desgewenst ook delen met zorgverleners. Zij kunnen zo een beeld krijgen of vader, moeder of patiënt wel voldoende beweegt en sociale actief is. Sociale interacties zijn namelijk een goede training voor de hersenen en het geheugen.

Valdetectie in de Starkey Livio Edge AI

Iedere dag overlijden er gemiddeld maar liefst negen 65-plussers aan de gevolgen van een val. Het aantal 65-plussers in Nederland dat na een val op de spoedeisende eerste hulp belandt is de afgelopen 10 jaar met 40 procent gestegen. Dat komt naar voren uit cijfers van VeiligheidNL. De stijging is met name zichtbaar bij thuiswonenden ouderen vanaf 70 jaar. Omdat de sensors van de Starkey Livio Edge AI zich op of in de oren bevinden, zijn valongevallen er zeer goed mee te detecteren. Bij vallen stuurt de gekoppelde telefoon automatisch naar een of meerdere op de smartphone ingevoerde nummers een alarm.

Evenwichtsoefeningen

Uit onderzoek blijkt dat training van het evenwicht de kans op valincidenten verkleint. Met de smartphone Balans App van Starkey kan de drager ook zijn evenwicht trainen. De sensoren in de hoortoestellen houden de progressie bij in balans, stabiliteit en kracht. Via de App op zijn telefoon krijgt de gebruiker vervolgens feedback hoe het ermee is gesteld.

Telefoneren met de Starkey Livio Edge AI

De gebruiker kan de nieuwe Starkey Livio Edge AI hoortoestellen als draadloze headset gebruiken om te telefoneren. Dat kan met een iPhone en met een aantal daarvoor geschikte Android smartphones. Bij het telefoneren vangen de microfoons van het toestel de stem op. De telefoon zelf kan dus in de zak of tas blijven.

Oplaadbaar, ook als in-het-oor

De Starkey Livio Edge is zowel als oplaadbare achter-het-oor als in-het-oor verkrijgbaar. De in-het-oor variant kent alle functionaliteiten en sensors van de achter-het-oor toestellen.

Starkey accessoires

Accessoires Starkey Livio Edge AI

Bij hoortoestellen zijn vandaag de dag flink wat accessoires verkrijgbaar. Zo ook bij de nieuwe Starkey hoortoestellen. Zo is er een externe microfoon die bij lezingen of etentjes bij de spreker op de revers of om de hals kan worden gehangen. Daarnaast is er een kastje dat op de tv en/of hifi wordt aangesloten en dat muziek en gesprekken op tv en radio draadloos naar de hoortoestellen zendt. Voor groepsgesprekken heeft Starkey nu ook een tafelmicrofoon met acht ingebouwde microfoons die de stemmen afkomstig van verschillende sprekers kan opvangen. Deze stuurt de microfoon vervolgens draadloos door naar de hoortoestellen. Conversaties met meerdere personen aan tafel of vergadering kunnen zo makkelijker verlopen. De tafelmicrofoon kan ook nog op andere manieren worden ingezet, zo kan de microfoon ook gekoppeld worden aan de tv of als externe microfoon dienen. Voor de hoortoestellen is ook een afstandsbediening leverbaar. Hiermee kan de gebruiker onder meer het volume regelen en het toestel in- en uitschakelen.

Download de brochure hier

Kijk voor meer informatie op de webstie van Starkey

Reacties (5)
  1. Fantastisch wat dit apparaat allemaal kan. Het is wel een gehoorapparaat en wat is de meerwaarde van dit apparaat op op het gebied van verbetering van het gehoor? Lees daar bijna niets over. Alle andere gadgets zijn accessoires!!

    • Beste Johan Willem Tillema, dank voor uw reactie en vraag. namens Starkey wil ik hier graag even op ingaan. Bij de ontwikkeling van hoortoestellen ligt de prioriteit bij het spraakverstaan, kunnen horen en genieten van geluiden en muziek. Naast alle aanvullende functies die het leven van diegene die deze hoortoestellen draagt leuker en comfortabeler moet maken, hebben wij ook een aantal nieuwe audiologische functies, Waaronder het zogenaamde Hearing reality Pro, welke snel verschillende geluidssituaties classificeert en daarop wijzigingen kan maken binnen de parameters die door de audicien ingesteld zijn. Daarnaast is de zogenaamde Edge Modus een bijzonder nieuwe audiologische functie. Door twee keer zachtjes tegen het hoortoestel te tikken, maakt het hoortoestel automatisch wijzigingen aan klank en andere regelingen voor optimaal verstaan of comfort, specifiek voor de situatie waarin de gebruiker zich dan bevindt. Uit een onafhankelijk Deens onderzoek is verder gebleken dat deze hoortoestellen erg goed in staat zijn om achtergrondrumoer te reduceren voor meer comfort en beter kunnen verstaan. Wanneer u meer informatie wenst over dit product of aanvullende vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op. Met vriendelijke groet, Jeroen Douw (namens Starkey Benelux)

    • Ook ooit gedacht aan de next generation?

  2. Hoe werkt de stemherkenningfunctie om bijvoorbeeld commando te geven zet tv aan

  3. Kunt u aangeven hoe de livio ai 1000 en 1200 de vertaalfunctie aangezet kan worden? En valdetectie.? Beide zoude op t toestel zitten maar zij in de thrive app niet te vinden. Hopelijk kunt u aangeven hoe dit aan te zetten is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]