Starkey Livio Edge AI: nieuw intelligent hoortoestel én headset met sensoren

11 maart 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

De Starkey Livio Edge AI serie vormt de nieuwste generatie hoortoestellen van het Amerikaanse bedrijf. De nieuwe productlijn beschikt over sensoren en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Afgelopen jaar werd de eerdere productlijn Livio hoortoestellen al uitgeroepen door TIME magazine tot een van de beste 100 uitvindingen van dat jaar. De functionaliteit van de Starkey Livio AI is verder uitgebreid en verbeterd en vanaf mei 2020 verkrijgbaar onder de naam: de Starkey Livio Edge AI. De gebruiker heeft met deze toestellen niet alleen goede hoortoestellen, maar tegelijkertijd een geavanceerde headset en acitivity tracker.

Starkey Livio Edge AI
Zowel de achter-het-oor als in-het-oor hoortoestellen van de
Starkey Livio Edge AI serie zijn oplaadbaar

Bediening Starkey Livio Edge

De drager kan het hoortoestel bedienen door eenvoudig weg met de vingertoppen erop te tikken. De bediening lijkt daarmee op die van oortjes zoals de Apple EarPods Het bedienen van het hoortoestel kan ook door zachtjes commando’s uit te spreken. Net als bij de Apple oortjes gaan de hoortoestellen ook automatisch uit wanneer ze uit het oor gehaald worden. Daar zorgen de sensoren in de Starkey Livio Edge voor. Natuurlijk zijn de toestellen ook te bedienen met een app op de smartphone of met een losse afstandsbediening.

Aanpassen aan uitdagende situatie: Edge modus

Wanneer de drager in een uitdagende situatie is, waar hij net iets meer nodig heeft van zijn Starkey Livio Edge hoortoestellen, dan tikt hij twee keer kort op zijn hoortoestellen. Het hoortoestel analyseert dan de omgeving opnieuw en zorgt dan voor extra ondersteuning. In een rustige omgeving kan het juist voor meer comfort zorgen.

Google Assistent en vertaalfunctie

Even het laatste nieuws horen of weten of het gaat regenen? De drager van de Starkey Livio AI vraagt het met een stemcommando’s gewoon even aan zijn hoortoestellen. De toestellen die in verbinding staan met zijn smartphone halen de informatie via de google-assistent op van het internet en het antwoord krijgt de drager te horen in zijn hoortoestellen. Wordt er wat in een vreemde taal gezegd? De Starkey Livio Edge hoortoestellen kunnen in samenwerking met de smartphone dit vertalen in de eigen moedertaal en hoorbaar maken via de toestellen.

Herinneringen

Soms zijn er van die dagen dat de agenda flink vol staat met tal van to do’s. De gebruiker kan dan desgewenst de hoortoestellen hem of haar laten attenderen op de volgende afspraak of bijvoorbeeld het innemen van medicatie.

Activity tracking

Met de nieuwe Starkey Livio Edge kan de gebruiker zijn lichamelijke activiteit in de gaten houden. Door de ingebouwde 3D bewegingsdetectoren zoals een versnellingsmeter en gyroscoop, kan via de Starkey Livio Edge AI een zeer accurate meting van de lichamelijke activiteiten plaatsvinden. Het hoortoestel heeft hiermee eenzelfde functionaliteit als bijvoorbeeld de Fitbit activity tracker.

Jeroen Douw van Starkey zegt daarover: “De voordelen van bewegen zijn zeer groot. Zo levert 5 dagen in de week 30 minuten wandelen al een flinke gezondheidswinst op. De kans op zowel diabetes, kanker en op een beroerte verminderen aanzienlijk. Dan hebben we het niet of enkele procenten maar over een reductie van het risico van meer dan 50%.”

Sociale activiteit


Daarnaast is te volgen of en in welke mate de drager sociaal actief is en in wat voor situaties. Desgewenst kan de drager van de toestellen dit delen met zorgverleners. Deze hebben dan een beeld of vader, moeder of patiënt voldoende beweegt en sociale contacten onderhoudt. Dat laatste is weer belangrijk om de hersenfuncties in goede conditie te houden en zo dementie te voorkomen.

Valdetectie

Ook de nieuwe Starkey Livio Edge heeft net als zijn voorganger valdetectie. Als de drager valt, kan naar een of meerdere op de smartphone ingevoerde nummers een alarm worden afgegeven. Iedere dag overlijden er gemiddeld maar liefst negen 65-plussers aan de gevolgen van een val. Ook is de afgelopen tien jaar het aantal 65-plussers in Nederland dat na een val op de spoedeisende eerste hulp belandt met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. De stijging is vooral zichtbaar bij thuiswonenden ouderen vanaf 70 jaar. Omdat de sensors van de Starkey Livio Edge AI zich op of in de oren bevinden, zijn valongevallen er zeer goed mee te detecteren.

Evenwichtsoefeningen

Training van het evenwicht kan de kans op valincidenten verkleinen. Met de nieuwe smartphone Balans App van Starkey kan de drager ook het evenwicht trainen. De sensoren in de hoortoestellen houden de progressie bij in balans, stabiliteit en kracht. Via de App krijgt de gebruiker feedback hoe het daarmee is gesteld.

Telefoneren met de Starkey Livio Edge AI

De gebruiker kan de nieuwe Starkey Livio Edge hoortoestellen als draadloze headset gebruiken om te telefoneren. Dat kan met een iPhone en met een aantal daarvoor geschikte Android smartphones. Bij het telefoneren vangen de microfoons van het hoortoestel de stem op. De telefoon zelf kan dus in de zak of tas blijven.

Oplaadbaar, ook als in-het-oor

De Starkey Livio Edge is zowel als oplaadbare achter-het-oor als in-het-oor verkrijgbaar. De in-het-oor variant kent alle functionaliteiten en sensors van de achter-het-oor toestellen.

Accessoires

Natuurlijk zijn er voldoende accessoires verkrijgbaar bij de nieuwe Starkey hoortoestellen. Zo is er een externe microfoon die bij lezingen of etentjes bij de spreker op het revers of om de nek kan worden gehangen. Daarnaast is er een kastje dat op de tv en/of hifi wordt aangesloten en dat muziek en gesprekken op tv en radio draadloos naar de hoortoestellen zendt. Voor groepsgesprekken heeft Starkey ook een tafelmicrofoon met acht ingebouwde microfoons die de stemmen afkomstig van verschillende sprekers kan opvangen om ze vervolgens draadloos door te sturen naar de hoortoestellen. Gesprekken met meerdere personen aan tafel tijdens een etentje of vergadering kunnen zo makkelijker verlopen. Naast de Apps voor op de smartphone is er ook een afstandsbediening leverbaar. Hiermee kan de gebruiker onder meer het volume regelen en het toestel in- en uitschakelen.

Verkrijgbaarheid Starkey Livio AI

Het toestel zal vanaf mei 2020 in Nederland leverbaar zijn.

Download de brochure hier

Voor meer informatie kijk op de webstie van Starkey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]