Starkey Livio AI hoortoestel serie met gezondheidsfuncties nu verkrijgbaar binnen vergoede zorg

13 juli 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Starkey brengt vanaf deze maand een groot deel van de in 2019 geïntroduceerde Livio AI serie onder in de database van Zorgverzekeraars Nederland. Daarmee vallen nu ook deze – eventueel oplaadbare – hoortoestellen die ‘HealtableTM techniek’ en artificiële intelligentie combineren binnen de vergoede zorg. Starkey heeft met introductie van de Livio AI als eerste hoortoestellen geïntroduceerd die een bijdrage kunnen leveren aan de algehele gezondheid en welzijn van de drager. De toestellen kunnen dit onder meer door de aanwezigheid van slimme sensoren.

Starkey Livio AI hoortoestel wordt vergoed door zorgverzekeraar

Deel Starkey Livio AI serie in ZN database

In april van dit jaar introduceerde Starkey de nieuwe Evolv AI hoortoestellen serie als opvolger van de Livio serie. De fabrikant kreeg voor de Livio AI serie die nu in de ZN database zit, dit jaar de ‘2022 Artificial Intelligence Excellence Award’ uitgereikt. De technieken in de Evolv AI series zijn weer beter dan in de Livio AI serie. Zo is onderdrukking van achtergrondlawaai en windruis verbeterd en zijn de algoritmes voor het verstaan in rumoer geoptimaliseerd. De nieuwe toestellen hebben daarmee de potentie te zorgen voor een betere verstaanbaarheid. Ook zijn er een aantal praktische handigheidjes toegevoegd in de nieuwe serie. Zo is het mogelijk om de telefoon op te nemen door kort op het hoortoestel te tikken.

Wat hebben de Starkey Livio AI toestellen die binnen de vergoede zorg vallen te bieden?

Allereerst is het aardig om te vermelden dat de Livio AI hoortoestellen serie van Starkey in 2019 door TIME magazine is uitgeroepen tot een van de beste 100 uitvindingen van dat jaar. De jaren erna is de functionaliteit van deze Starkey Livio AI hoortoestellen nog verder uitgebreid en verbeterd. Vanaf mei 2020 is het topmodel verkrijgbaar onder de naam Starkey Livio Edge AI. AI in de naam staat voor artificiële intelligentie.


Waarom Artificiële Intelligentie in hoortoestellen?
Artificiële intelligentie (AI), ook wel kunstmatige Intelligentie genoemd, helpt mensen om beter te verstaan en een beter leven te leiden. Het leert van het gebruik en de gebruiker en past zich zo aan de omgevingen aan waar de gebruiker graag komt en naartoe gaat. AI maakt het gebruik van hoortoestellen prettiger, makkelijker en beter. Het horen en verstaan in verschillende omgevingen gaat eenvoudig omdat het hoortoestel zich volledig automatisch aanpast.


Starkey Livio AI vergoed hoortoestel door zorgverzekeraar

De Starkey Livio AI hoortoestellen die nu binnen de vergoede zorg vallen zijn ook leverbaar als oplaadbaar type, op afstand door uw audicien te programmeren, hebben een fitness tracking functie, ze houden uw fysieke score bij, zijn te bedienen door erop te dubbeltikken en kunnen herinneringen in de toestellen weergeven (bijvoorbeeld afspraken of innemen van medicatie). Starkey noemt hoortoestellen met gezondheidsfuncties ‘HealthableTM’.


Wat is HealthableTM technologie?

Healthable technologie is een uitvinding van Starkey en gebruikt AI en ingebouwde sensoren om een betere geluidskwaliteit te geven en gezondheids- en welzijnsvoordelen te bieden.Livio AI biedt niet alleen een goede geluidskwaliteit, maar stelt als allereerste Healthable hoortoestel ter wereld gebruikers ook in staat hun gehoor en gezondheid proactief aan te pakken. Dat kan doordat de hoortoestellen de lichamelijke en mentale activiteit volgen. Zo kan Healthable technologie bijvoorbeeld het aantal stappen activiteiten monitoren en motiveren om meer te bewegen om gezonder te leven. Daarnaast kan het de sociale betrokkenheid en het actief luisteren meten om zo cognitieve achteruitgang te helpen verminderen.


handsfree telefoneren met satrkey Livio AI vergoed hoortoestel livio

Handsfree telefoneren

Volledig handsfree telefoneren is met de Livio AI hoortoestellen ook mogelijk en de gebruiker kan stemcommando’s geven om wijzigingen aan te brengen in de toestellen.

Score voor mentale gezondheid en meer

Bepaalde types geven naast informatie over de gezondheid ook een score voor de mentale gesteldheid. Daarvoor heeft Starkey een speciale app ontwikkeld. Ook hebben bepaalde toestellen uit de Livio AI serie een speciale muziekfunctie en zijn in staat spraak om te zetten naar tekst op de telefoon of tablet.

Bediening Livio AI hoortoestellen

Natuurlijk zijn de instellingen van de hoortoestellen via een app op de smartphone te wijzigen. Optioneel is er een losse afstandsbediening en een tafelmicrofoon verkrijgbaar om bijvoorbeeld groepsgesprekken aan tafel beter te verstaan.

randapparatuur microfoon starkey Livio AI hoortoestellen tv afstandsbediening
Apparatuur die verkrijgbaar is voor de door de zorgverzekeraar vergoede Starkey Livio AI hoortoestellen. Microfoon om beter te verstaan op afstand, tv kastje om draadloos het geluid van tv op de hoortoestellen te ontvangen, afstandsbediening en tafelmicrofoon (rond) om beter te verstaan in gezelschap

Aanvullende apparatuur

Ook zijn er microfoons beschikbaar om bij een gesprekspartner of spreker tijdens een lezing om te hangen of op een van de revers van een jasje of colbert te klippen. De spraak van de gesprekspartner(s) komt zo met veel minder storing bij de hoortoestellen terecht. Starkey heeft ook een zender beschikbaar die op de tv of hifi is aan te sluiten. Het geluid wordt van daaruit overgestuurd naar de hoortoestellen.

Starkey Livio AI hoortoestellen werken samen met Fire TV cube

Koppeling aan Amazon Fire TV Cube

De Livio AI hoortoestellen zijn ook te koppelen aan de Amazon Fire TV Cube die bij amazon.nl is te bestellen. Dat is een snelle, krachtige mediaspeler met handsfree spraakbediening. Deze mediabox biedt toegang tot verschillende streamingsdiensten zoals Netflix, HBO plus, Prime Video, Disney+, YouTube etc.

Hoortoestel, activity tracker en headset in één

Dragers van de toestellen uit de Livio AI serie hebben zo niet alleen prima hoortoestellen, maar tegelijkertijd een activity tracker en een geavanceerde headset met tal van mogelijkheden in één.

Kijk voor meer informatie over de hoortoestellen van Starkey op hun website.


Database Zorgverzekeraars Nederland: achtergrond

In de database van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn alle hoortoestellen terug te vinden die in aanmerking komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar. De hoortoestellen zijn ingedeeld in vijf categorieën van de meest eenvoudige types in categorie 1 tot de meer geavanceerdere types in categorie 5. Door de almaar dalende vergoeding die audiciensbedrijven krijgen voor het leveren, aanpassen, service van en garantie op hoortoestellen, zijn de nieuwste types met de meest geavanceerde techniek niet terug te vinden in de database. Sommige fabrikanten hebben er daardoor voor gekozen helemaal geen toestellen binnen de vergoede zorg te leveren. De nieuwste hoortoestellen worden ook wel aangeduid met high-end hoortoestellen, private markt hoortoestellen of buitencategorie hoortoestellen. Zo’n 1 op de 5 slechthorenden kiest inmiddels voor zo’n geavanceerd toestel. Soms is het mogelijk daar alsnog vergoeding voor te krijgen. Als het mogelijk is en toegestaan wordt door de zorgverzekeraar, is de procedure daarvoor tijdrovend en omslachtig. Veelal kiezen consumenten daarom om de toestellen zelf te betalen en bij aangifte van de belasting deze af te trekken als zorgkosten.

Ook aandacht voor hoortoestellen in database

Op de website HOorzaken.nl krijgen altijd hoortoestellen met de nieuwste innovaties aandacht. Omdat ruim 80% van de verkochte hoortoestellen binnen de vergoede zorg valt, zal er ook vaker op deze website aandacht komen voor hoortoestellen die binnen de database terecht komen. Dat gebeurt meestal enige tijd na introductie van een nieuwe serie door een fabrikant. Weer andere fabrikanten hebben een tweede merk dat zij hiervoor inzetten.  

In de database komen zo telkens weer nieuwe hoortoestellen terecht. Veelal zijn het technieken die een aantal jaar geleden zijn geïntroduceerd, maar zeker nog goed meekunnen en voor veel slechthorenden een prima oplossing zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]