Nieuw: de Starkey iQ hoortoestellen

12 februari 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Starkey introduceert volgende maand zijn nieuwe iQ series in Nederland. Er worden drie nieuwe series Starkey iQ hoortoestellen geïntroduceerd: de Muse iQ, de Halo iQ en de Soundlens iQ. De Starkey iQ hoortoestellen zullen vanaf 5 maart leverbaar zijn.
Met de nieuwe aanpak in de iQ series beoogt de fabrikant een zeer natuurlijke hoorbeleving te creëren. Hiervoor heeft Starkey expertise ingeroepen van virtual reality experts. De drager zal met de nieuwe toestellen een ruimtelijker geluidsbeeld ervaren waarbij zowel spraak als andere omgevingsgeluiden toegankelijk zijn.

Starkey iQ hoortoestellen

Natuurlijk geluidsbeeld belangrijk voor verstaan spraak

Goed kunnen bepalen van waar een geluid komt en een natuurlijk geluidsbeeld zijn beide belangrijk voor het verstaan van spraak. Daarnaast geeft een goede lokalisatie en het horen van geluiden in een natuurlijke verhouding tussen zachte en hardere geluiden ons een beter contact met onze buitenwereld. Deze verbondenheid met de wereld om ons heen draagt op zijn beurt weer bij aan onze gevoelens van veiligheid, waardoor we ons ook zekerder voelen.

Aanpak bij de in-het-oor Starkey iQ hoortoestellen

Fabrikant Starkey ziet voor dit ruimtelijk horen een belangrijke functie weggelegd voor onze oorschelp. Bij kleine in-het-oor hoortoestellen en kanaalhoortoestellen, zoals de nieuwe Soundlens IQ, die volledig onzichtbaar in de gehoorgang zitten, wordt van deze oorschelp functie zo goed als mogelijk gebruik gemaakt. Starkey zorgt daarbij voor een optimale plaatsing van de microfoon.
Mede door onze oorschelp krijgen we de ervaring dat geluiden van buiten ons lichaam komen. Dit wordt ook wel het gevoel van externalisatie genoemd.
Om het ruimtelijke gevoel kracht bij te zetten zorgt Starkey ervoor dat er in de hoortoestellen ook ruim voldoende geluid in de hoge frequenties aanwezig is. Omdat vaak hoge frequenties bij slechthorendheid zijn aangetast, zorgt Starkey met de Acuity Immersion techniek ervoor dat hele hoge geluiden verplaatst worden naar het hoorbare gebied. De drager zal hierdoor ook deze geluiden kunnen gebruiken om tot een betere ruimtelijke beleving te komen. Deze aanpak is geschikt voor beginnende en iets gevorderde gehoorverliezen.

Aanpak bij de achter-het-oor Starkey iQ hoortoestellen

Bij grotere verliezen is een klein in-het-oor hoortoestel geen optie meer. Dan komt een achter-het-oor hoortoestel om de hoek kijken. Daarbij bevindt de microfoon zich boven op het oor en daarmee verdwijnen ook de voordelen van de oorschelpen voor het ruimtelijk horen. Het is met een achter-het-oor hoortoestel volgens Starkey vrijwel onmogelijk om de volledige functie van de oorschelp te simuleren. Toch kan er zeker wel wat gecompenseerd worden. Het schaduweffect van onze oorschelp voor de van achter komende hoogfrequente geluiden weet de fabrikant goed te simuleren. Dit doet Starkey door gebruik te maken van de in het hoortoestel aanwezige meerbands directionaliteit in te zetten. In situaties waar ruimtelijk horen van belang is, zal het hoortoestel rond de 2000 Hz zich naar voren richten, terwijl in de lage frequenties het hoortoestel rondom gevoelig zal blijven.
Wanneer er veel achtergrondlawaai is, zoals bij een verjaardag of in een kroeg, zal het hoortoestel overal directioneel gaan (zich naar voren richten) om zo spraak zo goed als mogelijk te benadrukken.
Over het formaat van deze Starkey achter-het-oor hoortoestellen hoeft u zich in zijn geheel geen zorgen te maken: ze zijn zeer fraai en klein ontworpen.

De Starkey Muse iQ and SoundLens Synergy iQ

De Starkey Muse iQ hoortoestellen zijn verkrijgbaar als kleine in-het-oor hoortoestellen en als zeer klein achter-het-oor hoortoestel. De achter-het-oor versie is ook als oplaadbare versie beschikbaar.
De Starkey SoundLens Synergy iQ  hoortoestellen zijn op hun beurt volledig onzichtbaar in de gehoorgang te dragen.
Om in elke uitdagende situatie een hoge kwaliteit en ook een natuurlijk geluid te leveren, werkt de Muse IQ en SoundLens Synergy iQ samen met de draadloze SurfLink accessoires, om zo muziek, de telefoon en geluid afkomstig van andere media (computer, tablet, radio) draadloos naar de hoortoestellen te streamen.

starkey soundlens

Starkey’s onzichtbare Soundlens

Halo iQ en de nieuwe TruLink afstandsbediening

De Halo iQ hoortoestellen kunnen verbonden worden met de iPhone®, iPad®, iPod touch®, Apple Watch® en een aantal geselecteerde Android™ toestellen. De bediening van hoortoestellen via de smartphone vinden sommige gebruikers een uitkomst. Echter het vereist wel het aanzetten van de  smartphone en het zoeken en activeren van de app. Sommige gebruikers die behoefte hebben aan een afstandsbediening geven daarom de voorkeur aan een afzonderlijk en daarmee sneller toegankelijk exemplaar. Starkey heeft daarvoor de nieuwe TruLink Remote beschikbaar.

Starkey truelink afstandsbediening

Programma-namen

Bij het wisselen van programma in de Starkey iQ hoortoestellen krijgt de drager na het wisselen van het programma via de hoortoestellen met een stemgeluid te horen waarvoor het programma geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan “restaurant”, “muziek”, “theater” en “verjaardag”.

Streaming

Natuurlijk heeft ook Starkey de nodige accessoires voor het streamen van muziek, het tv-geluid en de mogelijkheid met de hoortoestellen te telefoneren. De Muse iQ and SoundLens Synergy iQ hoortoestellen werken daarvoor samen met de SurfLink draadloze accessoires. Naast het streamen van geluid is de Surflink gelijk een afstandsbediening voor de hoortoestellen waarmee de instellingen gepersonaliseerd kunnen worden.

Starkey apple watch app

Verkoop in-het-oor hoortoestellen in Nederland zeer laag

In 2017 is het percentage in-het-oor hoortoestellen gedaald tot onder de 3% van de totale verkoop van hoortoestellen. Dit heeft te maken aan de ene kant met het kleiner en onzichtbaarder worden van de achter-het-oor hoortoestellen en aan de andere kant met de prijs- en tijddruk bij audiciens. Bij navraag blijkt bij Starkey dit percentage op 10% van hun verkopen te liggen, dus ver boven het landelijke gemiddelde.
Inmiddels zijn er audiciens die zich juist op deze markt van onzichtbare in-het-oor hoortoestellen richten. Hoortoestellen die naast de onzichtbaarheid ook voordelen bieden op het gebied van het natuurlijk horen.

Meer informatie over Starkey iQ hoortoestellen

De Starkey iQ hoortoestellen zullen van 5 maart 2018 in Nederland leverbaar zijn. Vanaf half maart zal er ook uitgebreide informatie over de iQ series op de nieuwe website van Starkey te lezen zijn.
Lees voor de audiologische achtergrond achter de aanpak van de Starkey iQ series en de Starkey Soundlens de onderstaande artikelen.

https://www.hoorzaken.nl/ruimtelijk-horen-aanpak-starkey-hoortoestel/

https://www.hoorzaken.nl/starkey-soundlens-volledig-onzichtbaar-hoortoestel/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]