Starkey Genesis AI: nieuw vlaggenschip geïntroduceerd op Europese hoortoestellenbeurs

18 oktober 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 8 min

Starkey introduceert deze week op de Europese hoortoestellenbeurs (EUHA) in Neurenberg haar nieuwe toptoestel: de Starkey Genesis AI. Het toestel dat voortbouwt op de ervaring met voorgangers Livio AI en Evolv AI, is volledig opnieuw ontwikkeld. Hierdoor is de rekenkracht vier keer sneller als voorheen. Tegelijkertijd is de chip veel energiezuiniger geworden. Dat heeft als voordeel dat de oplaadbare batterij van het toestel maar liefst 51 uur meegaat. Telefoneren en muziekstreamen kan met de Genesis AI zowel met Apple iOS als Android smartphones en tablets. Ook is het toestel direct te koppelen met nieuwste Mac computers. De achter het oor versie met luidspreker in het oor is door het ergonomische ontwerp zeer onopvallend te dragen. Voor muziekliefhebbers is het grote dynamische bereik (118 dB) een pluspunt. Voor slechthorenden die verzot op gadgets zijn, is de Starkey Genesis AI het ultieme hoortoestel. Het kan ondermeer de gezondheid en fitness monitoren, vreemde talen vertalen en deze ook omzetten in tekst, herinneringen voorlezen en de drager kan ook om informatie vragen over bijvoorbeeld het weer. De Starkey Genesis AI is beschikbaar als een achter het oor gedragen luidspreker-in-het-oor versie en is ook in meerdere type in-het-oor toestellen beschikbaar; óók als volledig in het oor te dragen versie mét bluetooth. Door een nieuwe coating zijn de toestellen nog beter bestand tegen vocht en vuil.  

Starkey Genesis AI hoortoestellen
De nieuwe Starkey Genesis AI hoortoestellen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, Ook als klein in het oor hoortoestel mét bluetooth (Copyright foto: Starkey)

Nieuwe chip Starkey Genesis AI

Starkey bouwt met de nieuwe Genesis AI verder op de eerder uitgebrachte generatie Livio AI en de Evolv AI hoortoestellenserie. De nieuwe chip van de Genesis AI die Starkey ‘Neuro processor’ noemt, heeft zes keer zoveel transistoren aan boord en een vertienvoudigde geheugencapaciteit in vergelijk met zijn meest recente voorganger. Op de chip van de Genesis AI is nu ook een zogeheten Deep Neural Network Accelerator geplaatst.
Starkey claimt dat het nieuwe toestel met zijn veel grotere verwerkingssnelheid (maar liefst 4x zo snel) het meeste krachtige toestel momenteel op de markt is. Deze eigenschappen zorgen volgens de fabrikant voor een betere en natuurlijke geluidskwaliteit én een betere verwerking van spraak, ook in geroezemoes. De betere verstaanbaarheid zorgt op zijn beurt weer voor minder luisterinspanning.

Volledig nieuw ontwerp Starkey Genesis AI

Niet alleen de chip is volledig opnieuw ontworpen ook de behuizing heeft een complete remake ondergaan. Op verschillende websites in Amerika waar het toestel al eerder is geïntroduceerd, prijzen audiologen die al ervaring met het toestel hebben, de Genesis AI om het lichte en ergonomische ontwerp en de goede pasvorm. Ook het draadje dat bij de achter het oor gedragen toestellen van boven het oor naar het luidsprekertje in het oor loopt (de nieuwe FlexForm luidspreker), is én veel dunner geworden én loopt zeer fraai langs het oor. Hierdoor is het toestel onopvallend te dragen.  

Starkey Genesis AI hoortoestellen en oplader
Nieuwe oplader voor de Starkey Genesis AI hoortoestellen waar ook eventuele oorstukjes goed inpassen. (Copyright foto: Starkey)

Starkey Genesis AI hoortoestel: zuinig met energie

De nieuwe krachtige chip blijkt ondanks de toegenomen rekenkracht ook nog eens een stuk energiezuiniger te zijn. Dat vertaalt zich erin dat de oplaadbare batterij van het hoortoestel maar liefst 51 uur meegaat. Daarmee is het toestel op het moment van schrijven van dit artikel koploper in de markt. Mocht het toestel onverhoopt toch leeg raken dan heeft het toestel binnen zeven minuten alweer genoeg lading om er drie uur mee te kunnen. Het opladen gaat via de eveneens nieuw ontwikkelde oplader. Voordeel van de nieuwe oplader van de Genesis AI is dat er ook met gemak eventuele oorstukjes in passen.

Grote dynamiek komt kwaliteit muziek ten goede

De Starkey Genesis AI heeft een dynamisch bereik van maar liefst 118 dB. Muziek heeft in tegenstelling tot spraak een veel grotere dynamiek. Muziek bevat namelijk zowel hele zachte passages als hele luide passages. Een groot dynamisch bereik van een hoortoestel komt dan ook de geluidskwaliteit voor muziek ten goede. De voorloper van de Starkey Genesis AI, de Evolv AI stond reeds in de top 3 van beste hoortoestellen voor het luisteren naar muziek (lees meer).

Verschillende types

Starkey komt met drie luidspreker in-het-oor versies van de nieuwe Genesis AI: de RIC 312, de RIC RT met luisterspoel en twee drukknopjes en daarnaast met de kleinere Micro RIC R, zonder luisterspoel en met één drukknopje. De RIC RT en mRIC R toestellen zijn oplaadbaar (R staat voor ‘rechargeable’). Daarnaast zijn er de op oortjes lijkende oplaadbare versies die zichtbaar in het oor zitten. Voor wie van zeer klein en zo goed als onzichtbaar houdt, zijn er toestellen die volledig in de gehoorgang verdwijnen. Ook deze zogeheten CIC (= complete in the canal) hoortoestellen beschikken over bluetooth.

Starkey Genesis AI klein hoortoestel met bluetooth
Het kleine Starkey Genesis AI CIC hoortoestel verdwijnt in het oor én beschikt over bluetooth

Connectiviteit met smartphones, tablets en Apple computer

De Starkey Genesis AI hoortoestellen zijn volledig compatibel met zowel Apple iOS als Android telefoons en tablets (via ASHA protocol). Muziek streamen en telefoneren is daardoor ook met deze nieuwe hoortoestellen mogelijk. Ook zijn de toestellen direct te koppelen aan Mac computers die beschikken over de M2 chip en het nieuwste operating systeem. Dat is ideaal bij het telefonisch vergaderen of het voeren van gesprekken via bijvoorbeeld Facetime en Skype. Bij het telefoneren en online gebruik vangen de microfoons van de hoortoestellen de eigen stem op. Het is dan ook niet nodig in de microfoon van de telefoon te spreken.

Bij het oversturen van audio (streamen) naar de hoortoestellen, hebben deze in de gaten of het om spraak of muziek gaat. De Genesis AI hoortoestellen passen zich daarop automatisch aan. Bij het telefoneren zullen de toestellen automatisch in de directionele stand gaan om zo het eigen stemgeluid beter op te vangen en daarmee tegelijkertijd te voorkomen dat storende omgevingsgeluiden de gesprekspartner aan de andere kant van de lijn bereiken.

Water, stof en vuil bestendig

De nieuwe Genesis hoortoestellen serie is voorzien van een nieuw coatingmateriaal (Pro 8 Hydrashield). Alle toestellen hebben hierdoor de IP68 bescherming. De oplaadbare hoortoestellen zijn IP68+ en daarmee ook waterdicht. Let wel: zout, chloor en vuil in zoetwater kunnen wel alsnog schadelijk zijn voor de hoortoestellen.

Starkey Genesis AI hoortoestel kent veel extra eigenschappen

De Starkey Genesis AI heeft veel extra interessante eigenschappen waardoor het toestel voor de gadget minnende drager het ultieme hoortoestel is. Hieronder zullen er aantal besproken worden.

Fitbit functie

De Starkey Genesis AI heeft functies zoals een Fitbit activiteitentracker deze ook heeft. De toestellen kunnen specifiek het aantal stappen bijhouden, maar ook hoe lang er is gestaan, gewandeld, hardgelopen, gefietst of aan aerobic is gedaan. In de ‘My Starkey app’ is dit terug te vinden.

Programma koppelen aan geo-locatie

Het toestel is automatisch op grond van de locatie waar de drager zich bevindt in een ander programma te zetten. Stel de drager heeft in de sportschool last van de voor hem of haar te harde geluiden (bijvoorbeeld gewichten die op elkaar kletteren). De audicien kan hiervoor een speciaal programma instellen. De drager kan dit programma dan koppelen aan de locatie van de sportschool. De telefoon herkent bij het betreden van de sportschool de locatie en zet de telefoon dan automatisch in het speciale programma.  

Vind mijn hoortoestellen

Is de drager zijn hoortoestellen kwijt? Dan is in de app op de smartphone of tablet te zien waar ze achtergelaten zijn.

Herinneringen en ‘to do’s’

De drager kan in de app op zijn smartphone herinneringen instellen. De Starkey Genesis AI hoortoestellen attenderen de drager vervolgens precies op tijd op zijn ‘to do’. De herinneringstekst wordt via de hoortoestellen dan uitgesproken. Zo kunnen de toestellen de drager erop attenderen om op tijd te vertrekken voor een afspraak, het doen van een telefoontje of het innemen van medicijnen.

Smart Asisstant

De hoortoestellen zijn niet alleen via de app en de eventuele knopjes op de toestellen te bedienen, maar ook via stembediening. De Smart Asisstant helpt daarbij. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen zoals bijvoorbeeld: “Wat is het weer vandaag?”, of ‘Wat is het laatste nieuws?”. De hoortoestellen die in verbinding staan met de smartphone halen de informatie vervolgens razendsnel op via de nieuwe Wolfram Engine. Het antwoord krijgt de drager vervolgens te horen in zijn hoortoestellen.

Vertaalfunctie en transcriptie

De hoortoestellen kunnen vanuit ruim 70 talen gesproken tekst vertalen en daarnaast de spraak naar tekst omzetten. Dit laatste wordt ook wel transcriberen genoemd.

Valdetectie

Ook de nieuwe Starkey Genesis AI heeft net als zijn voorgangers valdetectie. Als de drager ervan valt, kan naar een of meerdere op de smartphone ingevoerde nummers een alarm worden gestuurd. Een fijne functie voor oudere slechthorenden die alleen wonen. Omdat de sensors van de toestellen zich op of in de oren bevinden, zijn valongevallen er zeer goed mee te detecteren.

MyStarkey app Starkey Genesis AI
De nieuw ontwikkelde MyStarkey App werkt intuïtief

Vernieuwde MyStarkey App voor Starkey Genesis AI hoortoestellen

Niet alleen de hoortoestellen zijn volledig opnieuw ontworpen en ontwikkeld dat geldt ook voor de App voor de smartphone en tablet. De App is daarmee gelijk een stuk intuïtiever. Via de MyStarkey App zijn niet alleen de instellingen zoals het volume of het programma te wijzigen (denk aan een speciaal muziekprogramma), maar ook de bovengenoemde eigenschappen te raadplegen en in te stellen (fitnesstracking, vind mijn hoortoestellen, herinneringen etc.).

Aanpassen aan uitdagende situatie: Edge Mode +

Wanneer de drager in een uitdagende situatie is, waar hij net iets meer nodig heeft van zijn Starkey Genesis AI hoortoestellen, dan tikt hij twee keer kort op zijn hoortoestellen. Het hoortoestel analyseert dan de omgeving opnieuw en zorgt dan voor extra ondersteuning. In een rustige omgeving kan het voor meer comfort zorgen.

Starlink accessoires voor Starkey Genesis AI hoortoestel
StarkLink accessores die samen met de Starkey Genesis AI hoortoestellen zijn te gebruiken (Copyright foto: Starkey)

Natuurlijk zijn er voor de Starkey Genesis AI voldoende accessoires verkrijgbaar.

Externe microfoon

Zo is er een externe microfoons (de StarLink Remote Microphone+ en StarLink Mini Microphone) die bij lezingen of etentjes bij de spreker om de nek zijn te hangen of op het revers zijn te bevestigen.

TV Kastje

Om ongestoord de tv te kunnen volgen of van muziek te kunnen genieten, is er een kastje dat aan te sluiten is op de tv- en/of hifi-installatie (de StarLink TV). Muziek en gesprekken van de tv en hifi komen zo draadloos bij de hoortoestellen aan.

Tafelmicrofoon

Voor het voeren van groepsgesprekken heeft Starkey een tafelmicrofoon beschikbaar (StarLink Table Mircrophone) met acht ingebouwde microfoons. De microfoons vangen de stemmen afkomstig van verschillende sprekers op om ze vervolgens draadloos door te sturen naar de hoortoestellen. Hiermee verlopen gesprekken met meerdere personen tijdens een etentje of vergadering een stuk makkelijker.

Losse afstandsbediening

Naast de Apps voor op de smartphone is er ook een losse afstandsbediening (StarLink Remote 2.0) leverbaar. Hiermee kan de gebruiker onder meer het volume regelen en het toestel in- en uitschakelen.

Aanpassen op afstand via Telehear

Zeker in het begin kan het nodig zijn de instellingen door de audicien te laten aanpassen. Hiervoor kan de slechthorende drager een bezoek aan de winkel brengen. Is de afstand groot of is de tijd van de drager schaars dan kan dit eventueel ook via TeleHear optie in de app.
De audicien kan via deze optie in de app contact met zijn cliënt maken en op afstand de hoortoestellen programmeren en voorzien van de nieuwe geoptimaliseerde instellingen. Het voordeel daarbij is dat de audicien het hoortoestel juist ook in problematische situaties kan afstellen waar de drager verbetering in wil. Denk daarbij aan een specifieke situaties op het werk.

Starkey Relax app voor tinnitus

Voor mensen met tinnitus is er de Starkey Relax app. Deze app die ook door niet hoortoesteldragers is te gebruiken, heeft een flink aantal ontspannende geluiden beschikbaar zoals het geluid van de wind, de oceaan, gitaarspel, regengeluiden, het geluid van de zee, een stromende bergbeek, natuurgeluiden met vogels en of krekels, een zoemende ventilator en een haardvuur. Deze geluiden zijn bijvoorbeeld te gebruiken om er ontspannen mee in slaap te vallen.

Starkey Genesis AI hoortoestel ook als Cros leverbaar

Starkey biedt met de Genesis AI ook een zogeheten CROS oplossing. CROS oplossingen zijn bedoeld voor slechthorenden die één oor met een normaal gehoor hebben en aan het andere oor zodanig slechthorend zijn, doof zijn of oorproblemen hebben, waardoor het plaatsen van een hoortoestel daar niet mogelijk is. Geluiden worden met een CROS oplossing opgevangen aan de kant waar een hoortoestel niet meer kan of zinvol is. Het opgevangen geluiden wordt vervolgens draadloos overgezonden naar het goede oor. De CROS oplossing van de Starkey Genesis AI gaat maar liefst 29 uur mee.

Kijk voor meer informatie op de website van Starkey

Reacties (5)
  1. wanneer is de genesis te leveren?

    • De Genesis is per direct leverbaar heb ik begrepen Wim.

    • De Starkey Genesis AI hoortoestellen zijn per direct leverbaar via audiciens die dit merk voeren.

  2. Welke audicien verkoopt dit merk?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]