Starkey Evolv AI serie nu verkrijgbaar binnen vergoede zorg

12 februari 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Starkey brengt vanaf deze maand de in 2022 geïntroduceerde Evolv AI serie onder in de database van Zorgverzekeraars Nederland. Daarmee vallen nu ook deze (desgewenst) oplaadbare hoortoestellen met Bluetooth binnen de vergoede zorg. Met de hoortoestellen uit de Evolv AI serie is het mogelijk om direct en moeiteloos telefoongesprekken, muziek en tv-geluid ernaar over te sturen (streamen). Afgelopen jaar heeft dit toestel nog een flink aantal verbeteringen ondergaan. Natuurlijk hebben Evolv AI hoortoestellen ook genoeg te bieden op het gebied van verstaan en hebben ze leuke opties aan boord op het gebied van de gezondheid (fitnesstracker, valdetectie e.d.).
De volledig nieuw ontwikkelde Starkey Genesis AI (zowel de behuizing als chip) die het bedrijf afgelopen jaar introduceerde heeft de potentie om weer beter te presteren op het gebied van verstaan en luisterinspanning. Dit toestel is verkrijgbaar binnen de private markt.    

upgrade voor Starkey Evolv AI serie hoortoestellen
.

Moeiteloos verbonden

De Starkey Evolv AI hoortoestellen zijn door Apple gecertificeerd voor het zogeheten bi-directioneel streamen. Dat betekent dat niet alleen de telefoon het geluid naar de hoortoestellen kan oversturen, maar ook het door de microfoons van de hoortoestellen opgevangen geluid weer naar de telefoon kan zenden. Op die manier is telefoneren mogelijk zonder de telefoon in de hand te houden (handsfree telefoneren). Dit tweerichting verkeer is ook handig bij het gebruik van apps zoals Facetime, Microsoft Teams en Zoom. De Starkey Evolv AI hoortoestellen hebben dan ook het label: Made For iPhone (MFi).

Robuuste verbinding, stereo en energiezuinig

Voor de hoortoestellen is recent een software-update uitgekomen voor het besturingssysteem. Daarmee zijn de toestellen nu ook compatibel met Apple’s Low Energy Audio 2 (LEA2) Protocol. Hierdoor is de drager van deze hoortoestellen verzekerd van een robuustere verbinding, is het geluid volledig in stereo, en daarnaast is het toestel daarbij een stuk energiezuiniger. Dragers van de Starkey Evolv AI hoortoestellen hoeven zich dan ook geen zorgen te maken over de batterijduur.
Starkey heeft natuurlijk ook een kastje dat op de tv is aan te sluiten (een zogeheten TV-streamer). Dat stuurt het tv-geluid draadloos naar de hoortoestellen.

Starkey Evolv AI hoortoestellen binnen vergoede zorg

Recente verbeteringen

Begin vorig jaar heeft Starkey de kunstmatige intelligentie in Evolv AI nog flink verbeterd (lees meer). Doordat het Evolv AI toestel zich daarmee op een slimme manier zeer snel weet aan te passen aan de omgeving, lukt het om in een iedere luistersituatie een realistische geluidsbeleving te bieden. De verbeteringen brachten weer meer luistergemak en een verminderde luisterinspanning. Horen en verstaan verloopt daardoor weer net wat makkelijker. Vorig jaar werd ook de accuprestatie van de oplaadbare versie met 19% verhoogd en werd de bestendigheid tegen vocht en vuil op meerdere punten verbeterd. De Starkey Evolv AI hoortoestelfamilie kreeg bij de introductie de Artificial Intelligence Excellence Award uitgereikt.

Artificiële intelligentie – Machine learning

Om achtergrondlawaai zo goed als mogelijk te onderdrukken en de hoorbaarheid en het verstaan van spraak te vergroten, maakt Evolv AI gebruik van zogeheten ‘machine learning’. Machine learning is een bijzondere vorm van kunstmatige intelligentie. Deze techniek richt zich op het bouwen van systemen die van de eerdere gegevens kunnen leren om zo weer beter te presteren. Deze techniek is ook weer terug te vinden in de nieuwe Starkey Genesis AI.

Starkey Genesis AI: nieuw high end hoortoestel

Starkey brengt haar Evolv AI hoortoestelfamilie binnen de database van de vergoede zorg, na de introductie van hun nieuwe high-end hoortoestel: de Starkey Genesis AI. Dit toestel is in oktober op de hoortoestellenbeurs in Duitsland geïntroduceerd. Dit toestel is helemaal opnieuw ontwikkeld. Naast een fraaie nieuwe behuizing is de chip weer nog energiezuiniger gemaakt (batterij gaat 51 uur mee). Daarnaast heeft het nieuwe toestel ook weer meer rekenkracht, is het zowel compatibel met Apple IOS als met Android smartphones én is het direct te koppelen aan Mac computers. Voor muziekliefhebbers is het grote dynamische bereik van de Genesis AI van 118 dB een pluspunt.

Voor de gadgetliefhebber

Voor slechthorenden die verzot op gadgets zijn, is Starkey Genesis AI het ultieme hoortoestel. Het kan onder meer de gezondheid en fitness monitoren, vreemde talen vertalen en deze ook omzetten in tekst, herinneringen voorlezen en de drager kan ook om informatie vragen over bijvoorbeeld het weer. Een aantal van deze mogelijkheden zijn trouwens ook al terug te vinden in de Evolv AI.

Starlink accessoires voor Starkey Genesis AI hoortoestel
Accessoires die samen met de Starkey hoortoestellen zijn te gebruiken (Copyright foto: Starkey)

Met Starkey Evolv AI is er weer een mooi product binnen de vergoede zorg beschikbaar en zo binnen het bereik van een grotere groep slechthorenden gekomen. Voor Starkey hoortoestellen zijn ook flink wat accessoires verkrijgbaar. Zoals een tafelmicrofoon, een afstandsbediening, twee externe microfoons en een tv-streamer beschikbaar.

Starkey Genesis AI hoortoestellen
De nieuw ontwikkelde Genesis AI familie valt binnen de private markt

De nieuwe Starkey Genesis AI valt, zoals alle recent geïntroduceerde top hoortoestellen, binnen de private markt. Voor dit toestel is er geen vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Wel is er belastingaftrek mogelijk.

Zelf testen

Of de nieuwe Starkey Genesis AI meerwaarde biedt op het gebied van verstaan en luisterinspanning ten opzichte van zijn voorganger is van tevoren lastig te voorspellen. Gehoorverlies is zeer individueel en dat geldt ook voor de situaties waarin de drager hoortoestellen gebruikt en ook de eisen die hij of zij aan zijn hoortoestellen stelt. De Engelse zeggen het mooi:The proof of the pudding is in the eating”. Met andere woorden de waarde kan alleen beoordeeld worden door de ervaring in de praktijk, maar niet door de (theoretische) prestaties op papier. Zelf uittesten dus!

Voor meer informatie kijk op de website van Starkey

Reacties (1)
  1. Nieuwe mogelijkheden door gebruikmaking van AI. Lijkt mij aantrekkelijke verbetering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]