Specsavers traint winkelpersoneel in signaleren eenzaamheid

1 oktober 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

En organiseert muzikale afsluiting Week tegen Eenzaamheid in buurthuiskamer Leger des Heils

Van 30 september tot en met 7 oktober is het de De Week tegen Eenzaamheid. Voor Specsavers het startpunt om een steentje bij te dragen aan de strijd tegen eenzaamheid. Dat doet het bedrijf op verschillende manieren. Zo zal het winkelpersoneel tools aangereikt krijgen om op een laagdrempelige manier het gesprek aan te gaan bij mogelijke signalen van eenzaamheid. Daarnaast organiseert Specsavers op 6 oktober samen met partner Leger des Heils een concert met pianist Wibi Soerjadi dat vanaf 19.00 uur te zien zal zijn in de 100 buurthuiskamers van het Leger des Heils.

specsavers traint winkelpersoneel eenzaamheid

Miljoen Nederlandse voelen zich ‘sterk’ eenzaam

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich ‘sterk’ eenzaam. Nog eens één op de drie Nederlanders voelt zich ‘matig’ eenzaam. Al komt eenzaamheid meer voor bij ouderen, toch is het van alle leeftijden. Slechthorendheid kan daaraan flink bijdragen. Zo vermijden slechthorenden vaker sociale situaties en daarmee contact met anderen. Hierdoor kan een sociaal isolement ontstaan.

Lokale betrokkenheid en steun

Specsavers wil een bijdrage leveren aan het verminderen van eenzaamheid. Het bedrijf geeft aan dat niet alleen te willen doen door cliënten kwalitatieve en betaalbare hoorzorg te bieden, maar ook door lokale betrokkenheid en steun te geven aan de buurthuiskamers van het Leger des Heils.
Het is al weer tien jaar geleden dat oog- en hoorzorgketen Specsavers ‘Stichting Specsavers Steunt’ in het leven riep. Hiermee steunt het bedrijf jaarlijks diverse goede doelen met een lokaal karakter door ze een financieel steuntje in de rug te geven. Vanaf 2020 steunen alle Specsavers-winkels de ruim 100 buurtlocaties van het Leger des Heils. In 2020 hebben de winkels in totaal 160.000 euro gespaard voor deze buurthuiskamers.

specsavers steung leger des heils
Directeur Remco Berkel van Specsavers handigt de cheque over aan het Leger des Heils

Eenzaamheid bespreekbaar maken

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid maar ook daarna gaat Specsavers zich inzetten om aandacht te vragen voor dit groter wordende probleem. Zo krijgt het winkelpersoneel een korte onlinetraining van de Luisterlijn om signalen van eenzaamheid bespreekbaar te maken. Daarbij krijgen medewerkers tips over hoe ze het gesprek aan kunnen gaan met cliënten over dit thema en hoe ze hen handvatten kunnen bieden voor mogelijke hulp.

Remko Berkel, directeur Specsavers Nederland. daarover: “We ontvangen duizenden klanten in onze winkels per week. In gesprekken met onze opticiens en audiciens kunnen signalen van eenzaamheid naar voren komen. Hierin willen wij onze verantwoordelijkheid nemen. Omdat dit vaak een beladen thema is, zijn we blij dat we hieraan samen met het Leger des Heils en de Luisterlijn op een laagdrempelige manier ons steentje kunnen bijdragen.”

“Echt luisteren naar elkaar verbindt en is een belangrijke eerste stap om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Fijn dat we in deze samenwerking met Specsavers daar iets aan kunnen bijdragen”, aldus Dorine Kettenes, trainer bij de Luisterlijn.

Concert Wibi Soerjadi in buurthuiskamer Leger des Heils

Specsavers organiseert tijdens de Week tegen Eenzaamheid daarnaast ook een concert in samenwerking met het Leger des Heils. Al ruim een jaar steunt iedere Specsavers-winkel een buurthuiskamer van het Leger des Heils. Buurthuiskamers zijn een plek waar buurtgenoten op een laagdrempelige wijze in contact kunnen komen met elkaar. In Nederland zijn er 100 van deze buurthuiskamers en elke huiskamer is gekoppeld aan één of meerdere Specsavers winkels.

Muziek verbindt

Ook bij het Leger des Heils weten ze als geen ander wat de impact van eenzaamheid is. De buurthuiskamers spelen een belangrijke rol in de bestrijding ervan. En omdat muziek verbindt en Specsavers samen met het Leger des Heils graag mensen met elkaar in contact brengt, organiseren zij op 6 oktober een concert van pianist Wibi Soerjadi op de locatie Almere. De livestream ervan zal in diverse buurthuiskamers te zien zijn. Het concert start om 19.00 uur en voor meer informatie over het programma kan contact worden opgenomen met de buurthuiskamer in de buurt.

Majoor Richard de Vree, Leger des Heils, licht toe: “Wat is het mooi dat je deze ervaring met anderen mag beleven en delen in onze Buurthuiskamers. We zijn dan ook blij dat Wibi Soerjadi op deze manier een concert wil geven. Muziek verbindt mensen met elkaar. Door samen van muziek te genieten en elkaar te ontmoeten, vergeten mensen voor even hun zorgen en hun eenzaamheid.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]

Meting voorspelt spraakverstaan met CI

15 februari 2024 | Een zogeheten functional near-infrared spectroscopy meting (fNIRS) in rusttoestand lijkt een goede voorspeller te zijn [...]

Nathalie haar zoontje Finn werd doof geboren – Lees hier haar ervaringsverhaal

14 februari 2024 | Op het moment dat na de geboorte duidelijk werd dat Nathalie haar zoontje Finn tweezijdig [...]