Specsavers maakt KNO-zorg op afstand mogelijk

6 september 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Audiciens zien ieder jaar een zeer groot aantal patiënten met leeftijdsgerelateerde slechthorendheid. Uit declaraties blijkt dat ook KNO-artsen jaarlijks zo’n 70.000 slechthorenden vanuit deze groep zien. Met de toenemende vergrijzing in onze samenleving zal ook de vraag naar hoorzorg steeds verder toenemen. Daarmee neemt ook de druk op de partijen die hoorzorg leveren toe. Daarom heeft Specsavers de mogelijkheden onderzocht om de doorverwijzing van audiciens naar KNO-artsen en de beoordeling door de KNO-arts efficiënter te maken. Dat blijkt succesvol. Inmiddels is KNO-zorg op afstand binnen alle Specsavers-winkels uitgerold.

hoorzorg op afstand specsavers KNO earhelp.nl

Redenen doorverwijzing naar KNO-arts door audicien

Audiciens verwijzen slechthorenden om diverse redenen door naar de KNO-arts. Bij Specsavers gebeurt dit in het merendeel van de gevallen vanwege asymmetrisch gehoorverlies (26%) en toename van het gehoorverlies (23%). In de praktijk betekent dit dat een klant een afspraak bij een KNO-arts moet maken om vervolgens weer bij een audicien terug te komen voor bijvoorbeeld het aanpassen van een hoortoestel.

Proces efficiënter inrichten

Specsavers wilde dit proces voor zowel de slechthorende, de audicien als de KNO-arts graag efficiënter inrichten. Daarom startte de brillen- en hoortoestellenketen samen met het digitale zorgplatform Earhelp een onderzoek naar de mogelijkheden van digitale doorverwijzing naar een KNO-arts voor een beoordeling op afstand. Uit dit onderzoek bleek dat 80 tot 85% van de slechthorenden die een audicien doorstuurt, op afstand door een KNO-arts gezien kan worden. Hiervoor zijn wel goede otoscopiefoto’s, een volledig audiogram en een goede anamnese noodzakelijk. Voor urgente zaken is een beoordeling op afstand niet mogelijk.

Pilots succesvol

In een daaropvolgende tweede pilot stuurden audiciens van Specsavers het dossier van klanten via een beveiligde verbinding door naar een KNO-arts van het digitaal zorgplatform Earhelp. Na een online beoordeling werden klanten door de betreffende arts persoonlijk gebeld om de uitslag te bespreken, gevolgd door een terugkoppeling naar de audicien. Deze pilot verliep succesvol en bijna 85% van de casussen kon via deze zorgservice geholpen worden. Bij de overige klanten was verder onderzoek door de KNO-arts nodig.

Tijdsbesparing en gemak voor slechthorende cliënten

Thijs Jansen, KNO-arts en oprichter Earhelp: “We zijn blij met de samenwerking met Specsavers die als eerste landelijke hoorzorgketen KNO-zorg op afstand mogelijk maakt. Door het creëren van een integrale goed beveiligde koppeling tussen het EPD van Specsavers en Earhelp reduceren we administratielast aanzienlijk, dit lijkt een schot in de roos. Op deze manier brengen we hoogwaardige medisch specialistische zorg naar de patient toe in plaats van de oudere te confronteren met wachttijden en de moeilijkheden van een afspraak met de huisarts of in het ziekenhuis. Doordat wij samenwerken met triage-audiciens is er geen tussenkomst van de huisarts meer nodig.”

Wilrik van ’t Noordende, professional support manager audiology bij Specsavers, vult aan: “Onze klanten hoeven niet meer een afspraak bij een KNO-arts te maken, wat veel wachten en tijd bespaart. Daarnaast worden ze sneller met bijvoorbeeld een gehooroplossing geholpen, wat de kwaliteit van leven verbetert. Niet alleen onze klanten, maar ook onze audiciens zijn erg enthousiast over deze KNO-zorg op afstand.”

Positieve reacties audiciens, klanten en artsen op KNO-zorg op afstand

Door de positieve reacties van zowel audiciens, klanten en artsen is KNO-zorg op afstand via Earhelp inmiddels in alle Specsavers winkels uitgerold. Hiervoor heeft iedere winkel een video-otoscoop gekregen en hebben trainingen met een KNO-arts plaatsgevonden. De audicien kan binnen het eigen systeem op een veilige en eenvoudige manier gegevens delen met Earhelp. Ook zorgverzekeraars hebben volgens Specsavers interesse getoond in dit initiatief.

Hoortoestelsectie Specsavers groeit door

Specsavers Nederland behaalde afgelopen jaar een groei van 6,4%. Wouter van der Hoeven, directeur Specsavers Nederland: “Ondanks het lage consumentenvertrouwen op dit moment, laten de cijfers zien dat de propositie van Specsavers aantrekkelijk is voor slechthorenden. Dus ook in deze tijd van hoge kosten. Daarnaast weten mensen ons te vinden om ons uitgebreide aanbod van innovatieve hoortoestellen.”

Voor meer informatie over Earhelp: www.earhelp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – oktober en november 2023

30 september 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]