SpeakSee zet spraak van een groepsgesprek om in tekst 

18 juni 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

SpeakSee bestaat uit een set draagbare microfoons en een app die spraak omzet in geschreven tekst op een smartphone of tablet. Hierdoor kunnen (zeer) ernstig slechthorenden en doven deelnemen aan gesprekken in moeilijke situaties met geroezemoes of lawaai, of in situaties waar de afstand tot de spreker groot is. De SpeakSee kan zo een handig hulpmiddel zijn bij etentjes, vergaderingen, lezingen, bij het telefoneren en het functioneren in bijvoorbeeld een kantoortuin. De SpeakSee kan ook voor goedhorenden een prima hulpmiddel zijn: vergaderingen, interviews en lezingen zijn met het systeem direct in tekst om te zetten.

Voorinschrijving Speaksee

Vandaag 18 juni start de voorinschrijving voor dit innovatieve systeem dat gebruik maakt van spraakherkenning en dat inmiddels in staat is om spraak van 80 talen om te zetten in tekst.

Update 15 november 2022: De Speaksee Microfoon Kit is nu leverbaar. Klik hier voor meer informatie.

SpeakSee Microfoon Oplader Smartphone

Werking SpeakSee

De gebruiker van SpeakSee installeert op zijn smartphone of tablet (IOS of Android) de App. Aan de spreker(s) geeft hij een microfoon. Iedere microfoon heeft een eigen kleurcode. De spraak afkomstig van de verschillende microfoons wordt vervolgens op de smartphone of tablet door middel van spraakherkenning omgezet in geschreven tekst. Iedere spreker krijgt op het scherm een eigen kleur tekst overeenkomstig de kleurcode van de microfoon die hij/zij op zich draagt. De slechthorende of dove gebruiker kan met de SpeakSee tijdens etentjes en vergaderingen zo gesprekken volgen op zijn telefoon of tablet.

Speaksee overbrugt afstand

Niet alleen geroezemoes en lawaai zijn een probleem voor slechthorenden, de afstand tot de spreker geeft vaak een extra probleem, zeker als de akoestiek minder goed is. Denk hierbij aan het volgen van lezingen, colleges of situaties op het werk waar één of meerdere sprekers verder weg zitten, zoals in een kantoortuin. Door een of meerdere gesprekspartners een microfoon te geven, kan het systeem zo de afstand overbruggen en is het gesprokene direct op het beeldscherm van de smartphone of tablet te lezen.

Speaksee multifuncioneel

Het SpeakSee systeem kan ook aangesloten worden op de computer, tv, radio, de smartphone of een conferentiesysteem en kan zo spraak afkomstig daarvan omzetten in tekst. De slechthorende en dove gebruiker heeft zo altijd realtime ondertiteling bij de hand.
De SpeakSee kan een waardevolle aanvulling zijn voor gebruikers van een hoortoestel, botverankerd hoortoestel of een cochleair implantaat om in uitdagende situaties beter te functioneren. Het systeem kan door zijn brede mogelijkheden zijn nut hebben bij werkplekaanpassingen.
Het SpeakSee systeem is uitbreidbaar tot negen microfoons. De microfoons gaan na opladen 2 tot 4 uur mee en hebben een 3,5 mm jack om aan te sluiten op andere bronnen zoals een telefoon, tv of conferentiesysteem. Het bereik in een open ruimte is 20 meter gezien vanaf de oplader.

SpeakSee

SpeakSee creëert eigen WIFI netwerk

Het oplaadstation van de microfoons creëert een eigen WIFI netwerk waarin de microfoons en de smartphone of tablet zijn opgenomen. Via dit WIFI netwerk communiceren die microfoons met de SpeakSee app. Het systeem is volgens de ontwikkelaars zeer makkelijk in het gebruik: microfoons uitdelen en het de conversatie kan beginnen.

Dove ouders

Jari Hazelebach is een van de Nederlandse oprichters van SpeakSee. Hij en zijn partner Marcel van der Ven zijn in 2016 het bedrijf gestart met als doel om gesprekken toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Jari groeide op met dove ouders en werd zich zo al snel bewust van de moeilijkheden waar slechthorenden en doven tegen aanlopen. CEO Jari zegt daarover: “Uit eigen ervaring weet ik dat dagelijkse groepsgesprekken enorm lastig te volgen zijn voor doven en slechthorenden. Bijvoorbeeld, mijn vader kan de vergaderingen op zijn werk niet volgen waardoor hij veel belangrijke informatie mist. Het toegankelijk maken van deze gesprekken is precies waarom we SpeakSee zijn gestart.”

Speaksee microfoon op kleding

Andere Apps niet gebruiksvriendelijk genoeg

De afgelopen jaren zijn er meerdere apps op de markt gekomen die met spraakherkenning werken. Marcel van der Ven is medeoprichter en het technische brein achter SpeakSee. Van der Ven: ‘’Er zijn andere apps beschikbaar, maar deze zijn niet gebruiksvriendelijk genoeg gebleken voor groepsgesprekken of situaties met achtergrondgeluid. Met SpeakSee willen we spraakherkenning écht nuttig maken voor mensen met gehoorverlies.’’
Het SpeakSee systeem werkt volgens de ontwikkelaars ook prima wanneer er achtergrondlawaai aanwezig is

Bredere toepassing Speaksee

De SpeakSee kan een goed hulpmiddel voor slechthorenden en doven zijn, maar kan daarnaast ook zijn nut hebben voor goedhorenden. Denk hierbij aan het notuleren van vergaderingen en het vastleggen van interviews. Bij navraag bij de ontwikkelaars blijkt namelijk dat de transcripten zijn op te slaan en te delen via e-mail.

Voorverkoop SpeakSee gestart

De voorverkoop is vandaag 18 juni gestart op Indiegogo. Tijdens de voorverkoop is er een exclusieve prijs: voor 340 euro krijgt de koper een basisset van drie microfoons en een oplaadstation. De set kan uitgebreid worden met meer microfoons (maximaal negen).

Kijk voor meer informatie op speak-see.com

Reacties (8)
  1. Wordt zo,n systeem door de zorgverzekeraar vergoed??? Zo niet, waarom niet? Hoe lang is dezeapparatuur nu op de markt? Is er een beoordelings instantie die de apparatuur heeft uitgetest? >>>> Immers de zorgverzekeraar betaalt wel 20 euro voor gebruik van software om via signcall en kpntelekom een gesprek te kunnen voeren.
    Benieuwd naar reactie

    • De Speaksee bevindt zich in de ontwikkelingsfase. Ik zie net op de website van T mobile dat zij inmiddels ook bij de ontwikkeling betrokken zijn (https://founders.t-mobile.nl/speaksee-app-slechthorenden-vergadering/) . Zo te lezen wordt er nog hard gewerkt aan een betere herkenning van de Nederlandse taal. Kwestie van tijd om het systeem meer woorden te leren. Hoe het met de vergoeding zit wanneer het systeem in de toekomst uitontwikkeld is en commercieel verkrijgbaar is, is nog niet bekend.

  2. Als ik dit zo lees is dit een prima product voor mij. Zou best eens willen testen of dit naar behoren werkt. Ik heb vrijwel geen gehoor meer. Kan dus niet meer met mijn medemens communiceren. En al zeer zeer moeilijk met een hoortoestel.
    Vanwege dit feit heb ik ook geen mobiele telefoon, maar wel 2 desktop computers. Ben eventueel gaarne bereid tot nadere aanschaf van bijkomende apparaten, mits het echt de moeite loont. Heb indertijd wel geprobeerd met Dragon, maar dit kon mij niet bevredigen.
    Graag nog eens nader van u horend.

    • Geachte heer Keijnemans,
      De Speaksee is nog in de ontwikkelingsfase en heeft via Indiegogo geld opgehaald om het product verder te ontwikkelen. Het product was tegen gereduceerd tarief te bestellen via de Indiegogo website als voorintekening.
      Zodra het product commercieel leverbaar is, kunt u het natuurlijk bestellen en uittesten. Het is nog onduidelijk wanneer en via welk kanaal de Speaksee verkocht gaat worden.
      Rene

  3. Beste rene, onze dochter is doof en wij zijn benieuwd of het speaksee systeem inmiddels al verder ontwikkeld is en wellicht uit te proberen is en/of aan te schaffen is. Graag hoor ik van jou.
    Eugneie

    • Beste Eugenie, ik heb daar nog niks van vernomen. Ik heb een van de ontwikkelaars een bericht gestuurd. Zodra ik meer weet zal ik dat hier vermelden. Met vriendelijke groet, Rene

    • Beste Eugenie, se ontwikkelaars van de Speaksee hebben laten weten dat het product momenteel verder wordt ontwikkeld. Ze verwachten deze zomer de productie op te zetten en in het laatste kwartaal van het jaar te kunnen uitleveren.

    • Beste Eugenie, de ontwikkelaars van de Speaksee hebben laten weten dat het product momenteel verder wordt ontwikkeld. Ze verwachten deze zomer de productie op te zetten en in het laatste kwartaal van het jaar te kunnen uitleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]