Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair minister Carola Schouten aan. De Speaksee Microfoon Kit is een microfoonsysteem dat spraak omzet naar tekst door gebruik te maken van spraakherkenning. Met het Speaksee systeem kunnen doven en slechthorenden deelnemen aan groepsgesprekken en vergaderingen. Het besluit opent de deuren naar een meer inclusieve arbeidsmarkt. Ook kan de vergoeding van Speaksee door het UWV een oplossing zijn voor het huidige tekort aan gebaren- en schrijftolken.

speaksee vergoed door UWV vergoeding speaksee door UWV
Het Speaksee microfoonsysteem komt in aanmerking voor vergoeding door UWV voor werknemers

Vergoeding Speaksee door UWV voor werknemers

Om in aanmerking voor vergoeding te komen voor de Speaksee Microfoon Kit, kunnen dove en slechthorende werknemers een aanvraag indienen bij het UWV. Dat moeten zij doen via het werkvoorzieningenportaal op de website van het instituut. Een arbeidsdeskundige van het UWV zal de aanvraag vervolgens beoordelen.

Omissie in wet- en regelgeving

Per januari dit jaar is er voor dove en slechthorende werknemers een omissie in de wet- en regelgeving ontstaan. Voor systemen zoals de Speaksee die gesproken taal real-time omzetten in geschreven tekst, konden zij voor vergoeding niet bij het UWV, maar ook niet meer bij de zorgverzekeraar terecht. De vergoeding vanuit de zorgverzekeraar van dit soort systemen op het werk die los van een hoortoestel functioneren, blijkt per 1 januari 2024 gestopt. Met het besluit is voor de Speaksee alsnog een tijdelijke oplossing gevonden voor vergoeding in de werksituatie van dit soort systemen.

speaksee vergoed door UWV vergoeding Speaksee door UWV
Het Speaksee mircofoonsysteem zet de spraak van meerdere sprekers om in tekst

Werking Speaksee

Spraak omgezet in geschreven tekst

De Speaksee Microfoon Kit is een gepatenteerd microfoonsysteem dat spraak ter plekke omzet naar tekst. Dat doet het systeem door middel van spraakherkenning. Met het Speaksee systeem kunnen doven en slechthorenden participeren in groepsgesprekken.

Tekst op smartphone, tablet of computer

De gebruiker van de Speaksee Microfoon Kit ziet de omgezette spraak als tekst op zijn smartphone, tablet, laptop of desktop. Daarvoor is een voor het microfoonsysteem ontwikkelde Speaksee-app nodig. Deze is beschikbaar voor zowel iOS (Apple) als Android smartphones en tablets. Voor desktops en laptops hebben de ontwikkelaars een web-app gebouwd.

Gekleurde tekstballonnen

De Speaksee app geeft de gesproken tekst van iedere gesprekspartner weer in gekleurde tekstballonnen. Iedere spreker krijgt zijn eigen kleur. De kleur komt overeen met de kleur van de microfoon die zij gebruiken. Doordat de microfoons achtergrondgeluiden filteren, is de spraakherkenning zeer accuraat.

Daan de Kort (VVD): “Er staan nog te veel mensen met een beperking aan de zijlijn. Met behulp van moderne technieken zoals Speaksee kunnen we meer doven en slechthorenden aan het werk of aan de studie krijgen. Zo kunnen we kansen creëren en talent benutten.”

Tekort aan gebaren- en schrijftolken

Er lijkt in Nederland een tekort aan gebaren- en schrijftolken. Demissionair minister Carola Schouten bevestigt dit in een reactie op eerdere Kamervragen van VVD-ers Daan de Kort en Harry Bevers. Schouten zegt daarover: “Ik ben ervan op de hoogte dat er een tolk tekort wordt ervaren en dat niet alle bij UWV aangevraagde tolkopdrachten kunnen worden vervuld.”

Vergoeding Speaksee door UWV kan ervaren tekort aan tolken deels opvangen

Met de inzet van de innovatieve Speaksee tolktechnologie die gebruik maakt van Artificiele Intelligentie (AI), is het tekort aan tolken ten dele op te gevangen. Daan de Kort die zelf blind is, was initiator van de gestelde Kamervragen. Hij onderstreept het potentieel van moderne technologieën zoals Speaksee: “Er staan nog te veel mensen met een beperking aan de zijlijn. Met behulp van moderne technieken zoals Speaksee kunnen we meer doven en slechthorenden aan het werk of aan de studie krijgen. Zo kunnen we kansen creëren en talent benutten. Daar ga ik voor in de kamer.”

Speaksee voor in de privésituatie

Het is ook mogelijk om een aanvraag te doen voor gebruik van het Speaksee microfoonsysteem voor gebruik in de privésituatie. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat daar de voorwaarden voor zijn. Meestal verloopt zo’n bijzondere zorgvraag via het audiologisch centrum.

Voor meer informatie over de Speaksee Microfoon Kit, klik hier
Of kijk op de website van speak-see.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]