Speaksee Microfoon Kit voor groepsgesprekken nu verkrijgbaar

15 november 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Vandaag lanceert Speaksee officieel de Speaksee Microfoon Kit: het eerste microfoonsysteem dat spraak ter plekke omzet naar tekst door middel van spraakherkenning. De Speaksee Microfoon Kit zorgt ervoor dat doven en slechthorenden kunnen participeren in groepsgesprekken. De gesproken tekst van iedere gesprekspartner wordt in de Speaksee app weergegeven in gekleurde tekstballonnen. Iedere spreker krijgt zijn eigen kleur. Doordat de microfoons achtergrondgeluiden filteren, is de spraakherkenning volgens de ontwikkelaar zeer accuraat.

Speaksee mircrofoonsysteem
De Speaksee Microfoon Kit beschikt over meerdere microfoons met ieder een eigen kleur. De tekst in de Speaksee app heeft dezelfde kleur als die van de microfoons. De luisteraar weet zo wie er aan het woord is.

Het Speaksee Microfoon Kit

Het Speaksee microfoonsysteem bestaat uit een set van meerdere draagbare microfoons met daarbij een app die spraak omzet in geschreven tekst op een smartphone of tablet. Hierdoor kunnen (zeer) ernstig slechthorenden en doven deelnemen aan gesprekken in uitdagende situaties. Denk daarbij aan groepsgesprekken of situaties waar de afstand tot de spreker groot is. De SpeakSee kan zo een handig hulpmiddel zijn bij bijeenkomsten, etentjes en lezingen.

Speaksee App geeft de gesproken tekst weer

De gebruiker van Speaksee Microfoon Kit installeert allereerst op zijn smartphone of tablet (IOS of Android) de App. Vervolgens geeft hij de gesprekspartners een microfoon. Iedere microfoon heeft een eigen kleurcode (zie afbeelding). De app zet vervolgens de spraak afkomstig van de verschillende microfoons om in geschreven tekst op de smartphone of tablet. Dat gebeurt via spraakherkenning waarbij het systeem artificiële intelligentie inzet.

Speaksee microfoonsysteem
Het Speaksee mircofoonsysteem zet de spraak van meerdere sprekers om in tekst en is nu verkrijgbaar

Iedere gesprekspartner eigen kleur tekst

Iedere gesprekspartner krijgt op het scherm een eigen kleur tekst. Deze komt overeen met de kleurcode van de microfoon die hij/zij op zich draagt. De slechthorende of dove gebruiker kan met de Speaksee tijdens etentjes en vergaderingen zo gesprekken volgen op zijn telefoon of tablet.

Andere uitdagende situaties

Het volgen van gesprekken met meerdere mensen zeker in geroezemoes of lawaai is een groot probleem voor slechthorenden en doven. Dat zijn echter niet de enige situaties waarin zij tegen problemen aanlopen. Ook ruimtes met een slechte akoestiek (denk aan een kantine, situaties waar de verlichting slecht is (belangrijk voor het spraakafzien) of waar de spreker zich op grotere afstand bevindt, vormen ook een flinke uitdaging. Denk bij het laatste aan het volgen van lezingen, colleges of werken in een grote kantoortuin. Door een of meerdere gesprekspartners een microfoon te geven, kan het systeem zo de afstand overbruggen en is het gesprokene direct op het beeldscherm van de smartphone of tablet te lezen. Het Speaksee microfoonsysteem kan zo de inclusiviteit van slechthorenden en doven op de werkvloer vergroten.

Speaksee Microfoon Kit maakt eigen WIFI netwerk

Het oplaadstation van de microfoons maakt een eigen WIFI netwerk aan waarin de microfoons en de smartphone of tablet zijn opgenomen. Via dit WIFI netwerk communiceren een of meerdere microfoons met de Speaksee app. Het systeem is volgens de ontwikkelaars zeer makkelijk in het gebruik: microfoons uitdelen en het gesprek kan beginnen.

Achtergrondgeluiden gefilterd

Het microfoonsysteem filtert achtergrondgeluiden. Hierdoor is volgens de ontwikkelaar de spraakherkenning tot 95 procent accuraat. De hoogte van de score zal afhankelijk zijn van de omstandigheden. Momenteel voert audiologisch centrum Kentalis samen met zorgverzekeraar VGZ een pilot uit.
Uit eerder onderzoek naar verschillende andere spraakherkenningsapps uitgevoerd door het Radboudumc en Pento Audiologisch Centrum, blijkt dat de nu bestaande apps spraak over het algemeen slechter herkennen dan normaalhorenden. De apps halen in stilte een score die overeenkomt met die van slechthorenden met een matig gehoorverlies. In achtergrondlawaai deden ze het nog een stuk slechter.
Het Speaksee systeem heeft door het gebruik van goede richtingmicrofoons, lawaaionderdrukking en een goede plaatsing ervan, de potentie tot een hoge score te komen, ook in achtergrondlawaai. Zodra er onderzoeksresultaten bekend zijn, zal de informatie hier worden aangevuld.

Speaksee microfoonsysteem uitbreidbaar

Het SpeakSee systeem is uit te breiden tot negen microfoons. De microfoons gaan na opladen 2 tot 4 uur mee en hebben een 3,5 mm jack om aan te sluiten op andere bronnen zoals een telefoon, tv of conferentiesysteem. Het bereik in een open ruimte is 20 meter gezien vanaf de oplader.

Aanschaf en vergoeding SpeakSee Microfoon Kit

Zorgverzekeraars kunnen het Speaksee Microfoon Kit vergoeden. U kunt bij een audiologisch centrum of bij Speaksee zelf hier navraag naar doen. Bij uw verzekeraar kunt u navraag doen naar de voorwaarden die zij hanteren bij de aanvraag van hoorhulpmiddelen. Via de website van Speaksee is het mogelijk om een aanvraag voor een offerte in te dienen. KPN is inmiddels voor de zakelijke markt reseller voor het Speaksee microfoonsysteem.

Geschiedenis Speaksee

Vijf jaar geleden startte Hazelebach samen met compagnon Marcel van der Ven met de ontwikkeling van het Speaksee systeem. In 2018 startten zij een crowdfundactie om het product te ontwikkelen tot wat het nu is.

Jari Hazelebach, CEO en medeoprichter van Speaksee: “Mijn beide ouders zijn doof. Daarom weet ik hoe ontzettend lastig het is voor doven en slechthorenden om groepsgesprekken te volgen. Dat kan het gevoel geven dat je er niet bij hoort. Ik ben dan ook enorm trots dat we Speaksee nu officieel lanceren en doven en slechthorenden mee kunnen laten doen in groepsgesprekken.”

Inmiddels hebben ruim tweehonderd doven en slechthorenden in Nederland de Speaksee kunnen gebruiken.

Hazelebach vervolgt: “Met die ervaringen hebben we Speaksee verder kunnen verbeteren tot een product dat klaar is om een groot verschil te maken. Vele ontroerende verhalen, zoals een familie van een oudere meneer die voorheen alleen via een whiteboard met hem kon communiceren en hem nu met Speaksee weer overal bij kunnen betrekken, inspireren ons om Speaksee te blijven verbeteren. Ik kijk ernaar uit om wereldwijd zoveel mogelijk doven en slechthorenden met Speaksee te helpen met het volwaardig participeren in gesprekken, door te laten zien wat ze niet kunnen horen.”

Speaksee Microfoon Kit als aanvulling

Het SpeakSee microfoonsysteem kan een waardevolle aanvulling zijn voor gebruikers van een hoortoestel, botverankerd hoortoestel of een cochleair implantaat om in uitdagende situaties beter te functioneren. Het systeem kan door zijn brede mogelijkheden zijn nut hebben bij werkplekaanpassingen.

Kijk voor meer informatie op de website van Speaksee

Reacties (3)
  1. Hoop dat dit snel beschikbaar komt zou ik fantastisch vinden om uit te testen in uitdagende situaties op het werk maar ook zeker privé bij bv een restaurant bezoek

  2. ben echt heel erg benieuwd naar hoe het werkt en of ik als bedrijfsarts dit kan voorschrijven.
    Zou het heel graag eens in de praktijk zien of beter nog uittesten

    http://www.fredpatelski.nl

  3. Ik zou graag weten of vgz het de speaksee vergoed?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Tandartsen lopen risico op gehoorschade

14 oktober 2024 | Tandartsen en ook andere tandheelkundige professionals lopen risico op gehoorschade door het frequente en langdurige [...]

ACTA ontvangt subsidies voor onderzoek naar instrument voor screening en diagnose van tinnitus

11 oktober 2024 | Wetenschapper, docent en orofaciaal-fysiotherapeut dr. Annemarie van der Wal krijgt twee subsidies voor de ontwikkeling [...]

OTOPLAN van MED-EL bekroond met de Hearing Technology Innovator Award in categorie cochleaire implantaten

10 oktober 2024 | MED-EL laat weten dat hun chirurgische OTOPLAN in de prijzen is gevallen tijdens de vijfde [...]

Heart2Hear zet zich in voor bewustwording van geluid, ook op de werkplek

8 oktober 2024 | Geluid heeft veel belangrijke functies in ons leven. Tegelijkertijd hebben ongewenste hinderlijke geluiden ook flink [...]