Speaksee Autocaption: ondertiteling voor op de PC

6 april 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Speaksee introduceert ondertiteling voor op de PC: Speaksee Autocaption. De software van het Rotterdamse bedrijf zet spraak live om in ondertiteling. Het maakt daarbij niet uit van welk programma of browser het spraakgeluid afkomstig is. Het bedrijf Speaksee kwam eerder in het nieuws door de crowdfunding campagne waarbij het €165.000 ophaalde. Daarmee werkt het ontwikkelteam van Speaksee aan een innovatieve microfoonoplossing voor persoonlijke gesprekken.

Speaksee autocaption ondertiteling voor doven en slechthorenden

Speaksee Autocaption: ondertiteling online bijeenkomsten en lessen

Sinds de Corona pandemie zijn online bijeenkomsten en lessen eerder regel dan uitzondering. Dit zorgt ervoor dat maar liefst 495.000 mensen die doof of slechthorend zijn, online moeilijk gesprekken kunnen volgen.
Doordat veel digitale platforms zoals MS Teams, Zoom en Google Meet geen ondertitelingsfunctie hebben (of niet in het Nederlands) is de toegankelijkheid daarvan voor dove en slechthorende mensen beperkt. Ook online conferenties en webinars zijn lastig te volgen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat online-video’s worden gedeeld die niet zijn ondertiteld. Het Rotterdamse bedrijf Speaksee heeft daarom AutoCaption gelanceerd. Met dit programma wordt spraak live omgezet in ondertiteling. De deelnemer aan onlinebijeenkomsten kan zo lezen wat gesprekspartners zeggen.

Minder moe door gebruik ondertiteling

Het volgen van gesprekken kost voor mensen met een auditieve beperking veelal flink wat energie en zorgt voor luistermoeheid. Dat geldt overigens ook voor goedhorenden als de audiokwaliteit minder goed is, of wanneer er in een vreemde taal wordt gesproken. Door het gebruik van een ondertitelingsdienst zoals Speaksee Autocaption zijn gesprekken meer ontspannen te volgen. Jasmijn Hubers die slechthorend is en AutoCaption gebruikt, zegt daarover: “Dankzij AutoCaption hoef ik me minder te concentreren, kan ik gesprekken beter volgen en houd ik gewoon meer energie over en dat is ontzettend fijn. Ook kan ik gesprekken weer leiden!’’

Speaksee Autocaption

Speaksee AutoCaption is een softwaretoepassing voor Windows. Na installatie kan de gebruiker met één druk op de knop binnen een seconde alles laten ondertitelen wat er wordt gezegd. Dit geldt voor ieder platform. Speaksee Autocaption vangt namelijk de audio op van de computer. Het is dus in staat spraakgeluiden van ieder programma en ook browser om te zetten in ondertiteling. De ondertitelingsbalk is verplaatsbaar en de lettergrootte en kleur van de ondertiteling is instelbaar.

Voor PC, nog niet voor Mac

Speaksee Autocaption is op dit moment alleen nog voor PC’s met Windows geschikt. Mac gebruikers kunnen het programma dus nog niet gebruiken.

Opnemen transcriptie

Binnenkort is het ook mogelijk om de ondertiteling op te nemen, zodat deze achteraf is terug te lezen. Daarnaast zijn woorden toe te voegen aan het woordenboek.

Via cloud en beveiligd netwerk

Het omzetten van het gesprokene naar tekst verloopt via de cloud. De servers staan in Europa zodat de nodige privacy is gegarandeerd.
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een beveiligd netwerk werkt Speaksee Autocaption ook. Een kleine aanpassing in de instelling is dan nodig.

Gratis testen Speaksee ondertiteling

Geïnteresseerden kunnen de applicatie gedurende 30 dagen gratis testen. Daarna kost het programma 20 euro per maand (vanaf prijs). Voor doven en slechthorenden die zich dit niet kunnen veroorloven, biedt Speaksee een gratis abonnement aan.

Andere aanbieders ondertiteling

Ava

Inmiddels zijn er meerdere aanbieders die ondertiteling aanbieden. Even geleden is het ondertitelingsprogramma Ava op HOorzaken besproken (lees meer). Dit programma laat de ondertiteling van sprekers in verschillende kleuren zien. Dat mist Speaksee. Gebruikers die Speaksee testten vonden dit geen ‘must have’: ze konden door te kijken ook goed bepalen wie wat zei.
Ava, dat zowel werkt op een PC met Windows als op een Mac (met Apple IOS), heeft naast de standaard Ava Closed Caption ook nog Ava Scribe. Bij deze laatste (en duurdere) optie wordt een mix gebruikt van automatische ondertiteling en een ondertitelaar die de tekst indien nodig corrigeert. Ook is de tekst bij Ava op te slaan en te bewerken. De prijzen tussen Ava en Speaksee zijn lastig te vergelijken, omdat bij Speaksee alleen een vanaf prijs bekend is (20 euro) en de website onvoldoende informatie over de verdere prijsstelling geeft.

Google live caption

Naast Ava en Speaksee bestaat er ook nog Google Live Caption. Een gratis programma dat werkt op zowel Windows en Linux computers als op de Mac. De audio moet echter wel via de Chrome browser binnen komen om deze ondertiteling te laten werken. Daarnaast is Google Live Caption er nog alleen in het Engels. Dat is een flinke beperking.

Niet door elkaar praten

Het is belangrijk om te realiseren dat voor een goede werking, van welke ondertitelingsdienst dan ook, sprekers niet door elkaar heen moeten praten.

Speaksee mircrofoonsysteem

Speaksee microfoonsysteem

Oprichter en directeur van Speaksee Jari Hazelebach die twee dove ouders heeft, haalde in 2018 via een succesvolle crowdfunding campagne €165.000 op. Hij werkt met zijn team sindsdien aan de ontwikkeling van een innovatieve microfoonoplossing voor persoonlijke gesprekken (lees meer). Deze oplossing kan gesprekken in groepsverband accuraat naar tekst omzetten waarbij iedere persoon een eigen kleur krijgt. Achtergrondgeluiden worden tegelijkertijd verwijderd. De introductie heeft door de Coronacrisis enige vertraging opgelopen. Speaksee verwacht deze oplossing in de zomer van dit jaar op de markt te brengen.

In maart 2020 zag Jari Hazelbach hoe zijn vader plotseling moest deelnemen aan online vergaderingen. Zijn vader kon toen niet volgen wat er werd gezegd.
Jari daarover: “Vervolgens hebben we gelijk geschakeld en met het team een proof-of-concept ontwikkeld, wat mijn vader sindsdien succesvol gebruikt’’.
Naast de vader van Jari hebben nog een internationale groep van 300 doven en slechthorenden Speaksee AutoCaption getest, waaronder medewerkers van de Rabobank, KPN, de Nationale Politie en studenten van de Hogeschool Nijmegen.

Voor meer informatie over Speaksee Autocaption kijk op de website van Speaksee

Reacties (2)
  1. Goedendag,
    Ik heb gisteravond een Engelse webinar gevolgd wat in het Nederlands vertaald werd door AVA
    De ondertiteling was zo slecht. Geen touw aan vast te knopen. Ik ben doof/slechthorend.
    Heb dus wel interesse in ondertiteling op mijn pc.

  2. Dag Hanneke, zou je contact op willen nemen via support@ava.me? Ik heb regelmatig webinars laten vertalen met Ava voor bijvoorbeeld de Oxford universiteit. Ik ben benieuwd waarom het niet lukte. Groeten! Bonnie van Ava

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]