Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 6 min

Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies die de toegankelijkheid voor mensen met een beperking kunnen verbeteren. Daar zaten ook producten tussen op het gebied van het gehoor die voor (beginnende) slechthorenden interessant zijn. Ook op het gebied van andere beperkingen (zicht, motoriek) houdt het bedrijf bij het ontwerp rekening met beperkingen van consumenten en heeft daar interessante producten en opties voor.  

sony toegankelijkheid slechthorenden
Sony levert meerdere producten die zich richten op de toegankelijkheid voor beginnende slechthorenden

Draadloze tv-luidspreker

Mensen met een verminderd gehoor die nog geen hoortoestel dragen, willen nog weleens de tv op een hoog volume zetten op deze nog te kunnen horen en verstaan. Soms leidt dit tot ergernis bij buren of gezinsleden. Al heel wat jaren zijn daar verschillende soorten speciale hoofdtelefoons voor.

Sony SRS-LSR200 tv luidspreker voor slechthorenden
De Sony SRS-LSR200 tv luidspreker met ingebouwde afstandbediening is bij de slechthorende te plaatsen zodat de tv minder hard hoeft te staan.

Voor consumenten die liever geen hoofdtelefoon dragen levert Sony een draadloze tv-luidspreker (de SRS-LSR200). De slechthorende kan deze luidspreker naast zich neer zetten. Hierdoor kan het volume van het geluid natuurlijk een stuk omlaag en andere kijkers worden zo niet meer gestoord met een voor hen te hard geluid. Met de ingebouwde afstandsbediening kan de gebruiker tegelijkertijd de tv bedienen. Om de zender van de luidspreker op de tv aan te sluiten moet deze een optische uitgang hebben. De luidspreker kan ook met andere merken tv’s samenwerken.

sony nekvandluidspreker SRS NB10 en SRS NS7 voor slechthorenden en thuiswerk
De Sony nekbandluidspreker haalt het tv-geluid dichtbij en tegelijkertijd is een gesprek met anderen nog steeds mogelijk.

Sony nekbandluidspreker SRS-NB10 en SRS-NS7

Hoortoesteldragers hebben de optie om hun hoortoestellen te verbinden met een speciaal tv-zender. Niet-hoortoesteldragers vinden bij het gebruik van een hoofdtelefoon het nog weleens onprettig wanneer ze ermee afgesloten zijn van de communicatie met andere kijkers. Een korte opmerking, vraag of grap missen ze zo makkelijk. Sony heeft twee speciale nekbandluidsprekers ontwikkeld: de SRS-NB10 en SRS-NS7. Deze luidsprekers draagt de gebruiker, zoals de naam al doet vermoeden, om de nek. Het geluid komt vanaf de schouders bij de oren terecht, zonder dat deze worden afgesloten.

Tijdens het bezoek aan Sony hebben we de SRS-NB10 beluisterd. Deze nekbandluidspreker die ook Dolby Atmos weergeeft gaf een prettige en ruimtelijke geluidsbeleving.


Dolby Atmos is een audioformaat dat een surround ervaring geeft. Hierdoor lijkt het geluid van verschillende kanten te komen waardoor het voelt alsof je er midden in zit. Inmiddels zijn er verschillende films en series op Netflix, Prime en Disney+ met Dolby Atmos.


nekbandluidspreker voor telewerken slechthorenden teams
Een Sony nekbandluidspreker is ook handig bij het online vergaderen voor beginnende slechthorenden

Sony nekbandlusprekers ook voor thuiswerken

De Sony nekbandluidsprekers zijn ook goed te gebruiken bij het telefonisch vergaderen. Ze hebben twee ingebouwde microfoons die zich richten op de mond (beamvorming). De gesprekspartner krijgt zo een helder stemgeluid te horen.

Sony OTC hoortoestellen

Ook levert het bedrijf in de Verenigde Staten zogeheten zelf in te stellen en door de FDA goedgekeurde ‘Over The Counter’ (OTC) hoortoestellen. Hiervoor is Sony een samenwerking aangegaan met WS Audiology (lees meer). OTC hoortoestellen zijn bedoeld voor beginnende slechthorenden in Amerika die reguliere hoortoestellen niet kunnen betalen of deze te duur vinden (of te ver af wonen van een audicien / audioloog).

SONY OTC hoortoestellen
Sony levert meerdere zogeheten Over The Counter (OTC) hoortoestellen. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met WS Audiology

Omdat de prijs van hoortoestellen in Nederland in vergelijking met Amerika laag ligt en de zorgverzekeraar deze vanuit de basisverzekering vergoedt, zijn de uiteindelijk kosten voor de slechthorende relatief laag. De prijs van de Sony OTC hoortoestellen met een prijs van zo’n 1000 euro ligt dan ook voor de Nederlandse markt te hoog. De verwachting is dan ook dat deze producten voorlopig nog niet hier verkrijgbaar zullen zijn.

Tv’s Sony komen ook met Auracast

Op de vraag of de Sony tv’s Auracast ondersteunen, liet een van de medewerkers weten dat toekomstige tv’s dat zullen doen. De nieuwe modellen zullen worden voorzien van Bluetooth (5.2 of hoger) en het Public Broadcast Profile (onderdeel LE Audio specificaties). Samsung heeft reeds tv’s met Auracast op de markt.

Auracast maakt het mogelijk om het signaal van een Auracast zender op te vangen met meerdere hoortoestellen, hoofdtelefoons en oortjes tegelijkertijd (lees meer).
Op dit moment ondersteunen in alfabetische volgorde de Bernafon Encanta, de Oticon Intent, de ReSound Nexia en de Signia Integrated Xperience (IX) hoortoestellen deze nieuwe techniek al.

Sony: producten en opties voor mensen met beperking van zicht en motoriek

Ook op het gebied van andere beperkingen (zicht, motoriek) houdt het bedrijf bij het ontwerp rekening met beperkingen van consumenten en heeft daar interessante producten en opties voor.  We noemen een aantal gepresenteerde opties.

Sony linkbuds open voor slechtzienden
Bij de oortjes uit de Sony LinkBuds S-serie blijft het oor open. Daardoor behouden mensen met een beperkt gezichtsvermogen het contact met de omgeving.

Oortjes LinkBuds S-serie

De oortjes uit de LinkBuds S-serie zijn fijn voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen. Doordat ze het oor openhouden, blijft de drager verbonden met de voor hen zo belangrijke omgevingsgeluiden. Dat komt de alertheid en veiligheid ten goede. Ook zijn met de LinkBuds meerdere functies te bedienen zonder het scherm van de smartphone te openen. Zo is het mogelijk om een nummer in een Spotify afspeellijst over te slaan door simpelweg het gezicht aan te raken. Ook is met een eenvoudige spraakopdracht de spraakassistent te activeren of oproepen te doen en te beantwoorden via de stemgestuurde Google Assistant of Alexa. Daarnaast is het mogelijk het volume automatisch te laten aanpassen op basis van het omgevingsgeluid en de muziek te pauzeren wanneer je begint met praten. Zo is een gesprek te beginnen of voort te zetten, zonder de oortjes af te hoeven doen of deze te pauzeren.

sony alfa camera toeganjkelijkheid slechtzienden
De functie ‘Schermlezer’ op een aantal Sony Alpha camera’s biedt gesproken uitvoer als alternatief. Schermen van het cameramenu en de opname-informatie tijdens het afspelen leest de camera voor (ondersteuning in 7 talen).

Schermvoorleesfunctie Sony Alpha7 IV camera

Een aantal digitale camera’s van Sony, waaronder de Alpha7 IV heeft een schermvoorleesfunctie. De menu’s en schermen voor videoweergave worden daarmee hardop voorgelezen. Hiermee helpt de camera de slechtziende gebruiker bij de bediening van de camera.

Sony alpha tekstvergroting toegankeijkheid slechtzienden
Op de Sony Bravia tv’s is de menu-tekst te vergroten. Ook is het mogelijk om kleurinversie toe te passen.

Toegankelijkheid Sony Bravia tv’s

De tv’s uit de Sony Bravia serie heeft de optie om de tekst in de instelmenu’s van de tv te vergroten en ze kennen een ‘talkback’ functie. De gebruiker kan zo de tv-programmagids op het scherm raadplegen of de televisie-instellingen wijzigen zonder daarbij naar het scherm te kijken. Hiermee verbetert Sony de toegankelijkheid voor slechtzienden. Ook is het mogelijk kleur-inversie toe te passen of alles in grijstinten weer te geven.

De ‘Shortcut’ knop op de Bravia afstandsbediening zorgt voor een eenvoudige en snelle manier om toegankelijkheidsfuncties te activeren.

De spraakbesturing met Google Assistant zorgt daarnaast voor een verbeterde televisie-ervaring. De kijker kan “Oké Google” zeggen en vervolgens een opdracht geven (bijvoorbeeld om zo vervolgens een bepaalde video op YouTube te zoeken). Met de spraakopdrachten is het ook mogelijk de tv in- en uit te schakelen of het volume te wijzigen.

Sony smartphone be my eyes toegangelijkheid slechtzienden
Consumenten met een Sony smartphone kunnen gratis gebruik maken van Be My Eyes ondersteuning

Sony smartphone: samenwerking met Be My Eyes

Op de Sony smartphones kunnen gebruikers gratis de Be My Eyes app downloaden. De app is te vinden in de iOS store of de Google Play store. Daarmee biedt Sony mensen met een visuele beperking ondersteuning. Zij krijgen via hun Sony telefoon rechtstreeks hulp van een gespecialiseerde Sony-vertegenwoordiger. Met de medewerker kunnen ze het beeld delen en via de Be My Eyes applicatie vragen stellen. Ook is het mogelijk het beeld met een intelligente chatbot te delen en daar vragen aan te stellen.
Tijdens de bijeenkomst stuurde ik het beeld van een flesje Spa blauw op dat ik in mijn handen had en vroeg of dit water met prik of zonder was. Ik kreeg vervolgens keurig een beschrijving van het product met het juiste antwoord voorgelezen.

sony access controller PS5 voor mensen met een verminderde motoriel
PS5 Access-controller: voor mensen met een motorische beperking

Speciale controller voor PS5

Naast een breed scala aan ondersteuningsmogelijkheden voor de toegankelijkheid voor de PS5 liet Sony ook een speciale controller zien voor de PS5 (Access-controller). Deze is bedoeld voor mensen met een beperking in de motoriek. Deze controller is naar eigen voorkeur te configureren. De controller is ontworpen in nauwe samenwerking met de toegankelijkheidscommunity. Sony wil spelers met een beperking zo helpen om langer en ook comfortabeler te kunnen spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – mei en juni 2024 – Schrijf in!

6 mei 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]