Sonova mag winkels Schoonenberg Hoorcomfort overnemen van toezichthouder

8 september 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Het Zwitserse Sonova, het moederbedrijf van de hoortoestelfabrikanten Phonak en Unitron, mag van toezichthouder ACM het bedrijf Audionova overnemen. De overname werd als eerder wereldkundig gemaakt, maar de toezichthouder moest nog akkoord hiermee gaan.
Als voorwaarde heeft de toezichthouder echter wel gesteld dat Sonova twee winkels in Hilversum en Naarden moet verkoopt. Het bedrijf zou anders te veel winkels in deze regio krijgen.
Inmiddels zijn de twee winkels verkocht aan de concurrent Oorwerk.

overname schoonenberg hoorcomfort door audionova

Sonova heeft de winkels van het beursgenoteerde investeringsmaatschappij HAL gekocht en is daarmee in Nederland eigenaar van 200 winkels van de audiciensketen Schoonenberg Hoorcomfort geworden. Sonova was reeds eigenaar van 15 audicienswinkels van Connect Hearing. Deze werden reeds op een eerder tijdstip overgenomen.

Schoonenberg Hoorcomfort

Het verkochte Audionova is een bedrijf in de retail met ruim 1300 hoortoestellenwinkels in verschillende Europese landen zoals in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië. In Nederland vielen de audicienswinkels van Schoonenberg Hoorcomfort onder AudioNova.

Hoortoestellenmarkt onder druk

Door de invoering van de functiegerichte aanspraak op hoorhulpmiddelen en het daarmee samengaande hoorprotocol staat de hoortoestellenmarkt in Nederland de afgelopen jaren flink onder druk. Dit heeft geleid tot sterk dalende prijzen. De dalende prijzen zijn mede veroorzaakt door het selectieve contracteerbeleid van zorgverzekeraars. Audiciensbedrijven zijn hierdoor noodgedwongen op hun beurt ook steeds selectiever gaan inkopen (beperkt aantal merken).
Omdat er om de paar jaar nieuwe contracten worden afgesloten door de retailketens met fabrikanten is het aan de fabrikantzijde moeilijk om enige continuïteit te bereiken. Ook is de prijsdruk aan de zijde van fabrikanten erg groot. Hierdoor is steeds vaker te zien dat moederbedrijven van de fabrikanten zich richten op retailactiviteiten. Hiermee kunnen zij immers een bepaalde afzet zeker stellen en acceptabelere prijzen voor hun producten verwerven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]

Hoorexpert organiseert regionale open dag over toegankelijkheid

13 september 2023 | Tussen 2 tot en met 7 oktober 2023 vindt de Week van de Toegankelijkheid plaats. [...]