Roger Pen en Roger Mylink: goed uitgedachte soloapparatuur van Phonak

13 oktober 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Phonak levert voor privégebruik en op het werk de fraai vormgegeven Roger Pen en de Roger Mylink ontvanger. Met deze soloapparatuur kunt u  in gezelschappen, vergaderingen en over grote afstand de stem van een spreker rechtstreeks in de hoortoestellen  horen en verstaan. Deze soloapparatuur van Phonak bestaat uit een microfoon (de Roger Pen) en de Roger Mylink ontvanger of mini ontvanger. De Roger Pen verstuurt het opgevangen geluiden naar de Mylink ontvanger die het signaal op zijn beurt vervolgens via een halslus richting de hoortoestellen stuurt. Uw hoortoestel dient hiervoor wel over een zogeheten T-stand te beschikken en deze moet geactiveerd zijn door uw audicien.  Ook kunnen uw hoortoestellen worden voorzien van een speciale mini ontvanger die onder het hoortoestel wordt geplaatst via de zogeheten euroconnector.

Het ontvangertje is slechts 8 mm groot. Uw hoortoestellen dienen daarvoor wel over een Direct Audio Input te beschikken.

Roger Pen Phonak - solo apparatuurroger mylink phonak
Phonak-Roger-ontvanger

Bedoeld voor lastige situaties

Wanneer u gebruik maakt van hoortoestellen van de fabrikant Phonak zelf dan wordt de ontvanger ook nog eens weggewerkt onder in het hoortoestel bij de batterijlade.
Het Roger systeem is net als andere soloapparatuur bedoeld voor situaties die ook nog met een hoortoestel vaak problematisch zijn, zoals gesprekken voeren op verjaardagen, bij een restaurantbezoek of bij het volgen van lezingen of volgen van vergaderingen. De Roger Pen is door middel van de mini-ontvanger of Roger Mylink ontvanger te combineren met bijna alle merken en typen hoortoestellen die er op de markt zijn. Voorwaarde is dus de aanwezigheid van een T-stand of van een Direct Audio Input (DAI) op uw hoortoestellen. U kunt bij uw audicien informeren naar de mogelijkheden.

De draadloze overdracht van de Roger Pen is maximaal 15 meter.
roger phonak situatie - solo apparatuur

Onderaan de Roger Pen zit een Micro USB aansluiting om de pen aan te sluiten aan de oplader of te koppelen aan een audiobron. De Roger Pen heeft een oplader die ook nog eens gekoppeld kan worden aan uw tv. De Roger Pen stuurt dan het tv signaal direct door naar uw hoortoestellen of naar uw Cochleair Implantaat of botverankerd hoortoestel.

Roger Pen: soloapparatuur met meerdere microfoons

Deze soloapparatuur  heeft meerdere microfoons waardoor de Roger Pen zich kan richten op de spreker en storend omgevingslawaai uitfiltert. Afhankelijk van de stand van de Roger Pen wordt automatisch een andere instelling van de microfoons gekozen. Zodra de pen plat op tafel ligt zoals bijvoorbeeld bij een vergadering, gaat de microfoon in de rondom-gevoelige stand, tenzij het omgevingslawaai boven de 70 dBA uitkomt dan gaat de microfoon in de directionele stand (120º)). Wanneer hij schuin  in de hand ligt gaat het apparaat in de directionele stand en richt zich dan sterk naar boven daar waar de mond van de spreker zit. Zo blijft ongewenst omgevingslawaai buiten de deur. Zodra de Roger Pen om de hals hangt bij de spreker dan gaat de Roger Pen in de nog sterker directionele stand (60º). In deze soloappratuur van Phonak zit voor deze automatische instelling die dus afhankelijk is van de positie van de pen, een accelerometer zoals die ook te vinden is in smartphones. Natuurlijk kan de gebruiker ook zelf bepalen in welke directionele stand de Roger Pen komt te staan. Wanneer de Roger Pen op de grond dreigt te vallen wordt razendsnel via het zelfde systeem de microfoon afgesloten, zodat de slechthorende geen hard geluid op de oren krijgt. Ook gaat het systeem permanent na of de frequentie waarop wordt uitgezonden voldoende storingsvrij is. Zo niet dan wordt razendsnel van frequentie gewisseld.

Mobiel bellen met Roger Pen en hoortoestellen

Met de Roger Pen kan ook mobiel getelefoneerd worden. De Roger Pen wordt daartoe via bluetooth gekoppeld aan de telefoon. Met de Pen kan dan de verbinding met telefoon worden geactiveerd en afgesloten.

Roger Pen Phonak mobiele tel - Solo apparatuur

De gebruikte Bluetooth 4.0 versie heeft een lager stroomverbruik dan oudere bluetooth versies.  De Roger Pen gaat bij regelmatig gebruik van Bluetooth zo’n 5 uur mee. Moderne mobiele telefoons hebben de beschikking over HD Voice. Hierdoor is een veel breder frequentiebereik (tot ruim 7 KHz) en daarmee een betere geluidskwaliteit mogelijk. De bluetooth 4.0 zorgt ervoor dat de Roger Pen hiervan kan profiteren.

Ook kunt u één of meerdere  reversmicrofoons koppelen aan de Roger Pen. Dit kan als u dat wilt met meerdere microfoons tegelijkertijd. Zo kan elke spreker aan bijvoorbeeld de eet -of vergadertafel een microfoon aan het revers bevestigen en zo wordt ieder goed hoorbaar voor de slechthorende tafelgenoot. Deze microfoon heet de Roger Clip-on mic.

Roger Revers microfoon Phonak Solo apparatuur

Roger Clip-on Microfoon – 5 cm

Al met al is de Roger Pen van Phonak een fraai vormgegeven en goed uitgedacht soloapparatuur systeem.

Bekijk voor een demonstratiefilm over de Roger Pen soloapparatuur het filmpje hieronder en voor meer informatie over soloapparatuur van andere merken klik hier

Voor meer informatie over de soloapparatuur van Phonak klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Resultaten met cochleair implantaat lastig in te schatten

3 oktober 2023 | De uiteindelijke resultaten die dragers met een cochleair implantaat uiteindelijk behalen op het gebied van [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – oktober en november 2023

30 september 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]