Snelle doorgifte geluid in Widex Moment hoortoestellen verbetert geluidskwaliteit

27 april 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

De snelle doorgifte van geluid in de Widex Moment hoortoestellen komt de geluidskwaliteit ten goede. Dat blijkt uit onderzoek naar de door Widex ontwikkelde PureSound instelling. Deze instelling zorgt voor een synchrone aankomst van geluiden bij het trommelvlies die enerzijds via de natuurlijke weg direct daar aankomen en anderzijds het trommelvlies bereiken ná bewerking door het hoortoestel. Voor slechthorenden met een beginnend gehoorverlies geeft de gepatenteerde ‘ZeroDelay Technology’ die achter de PureSound instelling schuil gaat, voordelen.
Ruim 80% van de testpersonen gaf aan voorkeur te hebben voor de nieuwe techniek. Zij gaven aan het geluid natuurlijker, prettiger, duidelijker en minder schel te vinden. Ook vonden ze dat spraak beter is te verstaan.

Widex Moment hoortoestellen met dome

Zeer kleine vertraging

Hoortoestellen vandaag de dag zijn ware wondertjes qua techniek. Ze versterken de zachte spraak automatisch meer, voorkomen dat harde geluiden te hard klinken en schonen het geluid dat binnenkomt op. Ook werken ze daarbij ook nog eens onderling samen op het resultaat zo optimaal mogelijk te maken. Al vindt de bewerking van het geluid supersnel plaats, toch ontstaat er een zeer kleine vertraging door.

Open aanpassing

Tegenwoordig krijgen cliënten, zeker bij kleinere gehoorverliezen, veelal hoortoestellen aangepast met een klein kunststof tipje dat zich in het oor bevindt. Vanaf een klein achter het oor gedragen hoortoestel loopt er dan een dun draadje het oor in, met aan het uiteinde een minuscuul luidsprekertje. Om het luidsprekertje zit een kunststof tipje heen. Dit dient om het toestel op de juiste plek in het oor te houden. Dit wordt ook wel een ‘dome’ genoemd. Bij geringe gehoorverliezen kiest de audicien een dome uit met luchtgaatjes erin. Hierdoor sluit de dome het oor niet volledig af. Hierdoor kunnen geluiden van buitenaf ook direct het trommelvlies bereiken. Dit heet een ‘open’ aanpassing. Het is comfortabel bij het dragen en voorkomt een opgesloten gevoel en heeft een positief effect op de geluidskwaliteit.

Bijkomend probleem

Het geeft volgens de audiologen van Widex echter een bijkomend probleem: er zit een verschil in aankomsttijd van het geluid dat het trommelvlies direct bereikt en het geluid dat het trommelvlies bereikt via het hoortoestel. Ondanks dat het verschil slechts heel gering is (5 tot 8 milliseconden) heeft dit invloed op de geluidskwaliteit. Geluiden komen namelijk zo niet volledig synchroon bij het trommelvlies aan.
Het effect is het duidelijkst wanneer het directe en indirecte geluid een gelijke intensiteit hebben en de geluiden zich tussen de 500 en 2000 Hz bevinden. Dit is weer afhankelijk van de gebruikte dome, de gehoorgang en de versterking van het hoortoestel.

Boven: het indirecte geluid afkomstig van het hoortoestel komt later aan bij het trommelvlies dan het directe geluid. Dit geeft vervorming.
Onder: Het indirecte geluid uit het hoortoestel en het directe geluid uit de omgeving komt tegelijkertijd aan bij het trommelvlies. Het signaal is ‘schoon’.

Oplossing in Widex Moment: PureSound

De ontwikkelaars bij Widex hebben een instelling gecreëerd die ervoor zorgt dat het negatieve effect op de geluidskwaliteit door de vertraging er niet meer is. De instelling van het hoortoestel noemt Widex ‘PureSound’ en is terug te vinden in de Widex Moment hoortoestellen. De PureSound instelling heeft een minimale vertraging van slechts 0,5 milliseconden. Deze instelling is mogelijk door de achterliggende techniek die Widex ‘ZeroDelay Technology’ noemt. Deze nieuwe techniek is door Widex gepatenteerd.

Onderzoek naar PureSound techniek in de Widex Moment hoortoestellen

Widex heeft onderzoek gedaan naar de nieuwe PureSound techniek om te zien hoe gebruikers van de hoortoestellen de geluidskwaliteit van de ZeroDelay techniek beoordelen ten opzichte van de bewerking van het geluid met de vertraging, waarbij het directe en indirecte geluid niet synchroon bij het trommelvlies aankomt. Het onderzoek staat hieronder in hoofdlijnen besproken.

Deelnemers

Om het voordeel van deze nieuwe instelling in de nieuwe Widex Moment aan te tonen zijn 21 personen getest. De dertien testpersonen hadden een klein gehoorverlies en acht hadden een normaal gehoor.
Van de dertien slechthorenden hadden er acht ervaring met hoortoestellen. De andere vijf hadden nooit een hoortoestel gedragen.

Opzet van het onderzoek

Ieder hoortoestel had twee luisterprogramma’s: het nieuwe Widex PureSound programma en een standaard programma met een normale vertraging (gemiddeld 2,5 milliseconden). De ene groep had het PureSound als programma 1 en de andere groep had dit het programma met de nieuwe instellingen als programma 2 ingesteld staan. Zowel de dragers als de onderzoekers die hen begeleiden, wisten niet bij wie het nieuwe PureSound in programma 1 of in 2 stond (dubbelblind onderzoek). De onderzoekers zetten alle geavanceerde instellingen zoals directionaliteit en lawaaionderdrukking uit om zo goed mogelijk het effect van de nieuwe gereduceerde vertraging van de PureSound techniek te meten. Alle deelnemers kregen een aanpassing met een zogeheten ‘open dome’.

Locaties

De deelnemers kregen een rondleiding in en om het Widex hoofdkantoor in Denemarken. Er waren verschillende soorten geluidsomgevingen. Op iedere locatie kregen ze de instructie om tussen de twee programma’s te wisselen. In totaal beoordeelden de deelnemers van twintig geluidsomgevingen de geluidskwaliteit.

Beoordeling PureSound techniek in Widex Moment

De deelnemers kregen de instructie zelf met een afstandsbediening op iedere locatie te wisselen tussen programma 1 en 2. Het wisselen gebeurde terwijl ze luisterden naar de omgeving, een specifiek geluid, hun eigen stem of naar de onderzoeker die een stuk tekst voor las.
Vervolgens kregen de deelnemers de vraag of ze de voorkeur gaven aan de geluidskwaliteit van programma 1 of programma 2. Dat kon zijn “een klein beetje beter”, “beter”, “veel beter”. Ook kregen de deelnemers de vraag wat de reden van hun voorkeur was. Het was niet mogelijk géén voorkeur uit te spreken. Achteraf werden ze geïnterviewd over hun algehele indruk en voorkeuren.

Widex Moment met PureSound onderzoek
Algehele voorkeur voor de geluidskwaliteit van de PureSound instelling in de Widex Moment hoortoestellen. Links voor testpersonen met gehoorverlies; rechts met een normaal gehoor.

Resultaten

Het belangrijkste resultaat van het onderzoek was dat ruim 80% aangaf voorkeur te hebben voor de nieuwe PureSound technologie (zie figuur boven). Van de twee deelnemers die in het interview aangaven geen voorkeur te hebben voor de nieuwe techniek zonder de vertraging in de doorgifte, had één ervan tinnitus en was mogelijk daardoor niet in staat het verschil te horen. De ander had geen duidelijke voorkeur. Al is de PureSound techniek natuurlijk bedoeld voor hoortoesteldragers, het is interessant te zien dat ook normaalhorenden unaniem een voorkeur hadden voor deze techniek.

Ook voorkeur in specifieke luistersituaties

Ook wanneer gekeken werd naar de afzonderlijke luistersituaties lag de voorkeur voor een significant groter deel bij de PureSound techniek. De onderzoekers hebben daarbij ook nog gekeken in welke situaties de PureSound van de Widex Moment het extra goed deed. De deelnemers gaven de volgende redenen voor de voorkeur voor de PureSound: minder lawaai, natuurlijker, prettiger, duidelijker minder tunnelgeluid, minder schel en beter verstaan van spraak. De beoordeling van de PureSound met ‘minder lawaai’ was bijzonder omdat juist de lawaaionderdrukking uit gezet was in alle programma’s. De standaard vertraging in hoortoestellen lijkt dus mogelijk een ervaring van lawaai te creëren.

Aardig was te zien dat een klein deel van de hoortoesteldragers juist de programma’s met een grotere vertraging als ‘natuurlijker’ aanmerkten. Volgens de onderzoekers kwam dit doordat ze gewend waren met hun eigen hoortoestellen zo’n vertraging te horen. Ook vond een deel van de testpersonen dat ze met de vertraging meer hoorden van de geluidsomgeving. Onze hersenen lijken ook weer te leren luisteren en te wennen aan een iets vertekend geluidsbeeld en sommigen gaan dat vervolgens als ‘normaal’ en ‘natuurlijk’ aanmerken.

Widex Moment met PureSound biedt meer

Hoewel de Widex Moment met PureSound zich richt op een zo zuiver en natuurlijk mogelijk geluid, kent het toestel natuurlijk ook alle functies die slechthorenden gewend zijn van moderne high-end hoortoestellen. De Widex Moment is oplaadbaar, muziek en telefoongesprekken zijn draadloos via Bluetooth vanaf de smartphone naar de hoortoestellen over te sturen en ze zijn daarnaast ook te verbinden met de tablet of computer.
De Widex Moment maakt verder gebruik van machine learning technologie. Hierbij leren de hoortoestellen van de ervaringen van andere gebruikers over de hele wereld. De hoortoestellen worden zo ter plekke, mede gebaseerd op deze ervaringen, aangepast aan de geluidsomgeving. Via een app op de smartphone kan de gebruiker zelf ook luisterprofielen aanmaken en de luisteromgeving aanpassen aan zijn persoonlijke behoeftes. De hoortoestellen zullen vanaf begin mei 2020 leverbaar zijn.

Lees hier het persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]