Slimme hoortoestellen kunnen ouderen helpen langer zelfstandig te wonen

8 maart 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

De overheid wil ouderen zo goed als mogelijk helpen om in hun vertrouwde omgeving zelfstandig oud te worden. De doelstelling daarbij is dat dit met een goede kwaliteit van leven kan en natuurlijk ook op een veilige manier. Omdat dat voor elkaar te krijgen is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in maatregelen zoals een betere ondersteuning en zorg aan huis en ook door hulp te bieden aan mantelzorgers en vrijwilligers.
Slimme hoortoestellen kunnen naast de bijdrage die ze leveren aan de levenskwaliteit ook bijdragen aan het langer zelfstandig laten wonen van ouderen. Starkey heeft daarvoor sensoren in hun hoortoestellen ingebouwd waarmee sociale activiteit, beweging en specifieke problemen zijn te registreren. Daarmee kunnen de hoortoestellen ook registeren of de drager ervan valt. Daar kunnen dan een of meerdere familieleden of zorgverleners een melding van krijgen. De mogelijkheid om een dierbare via een app op afstand te monitoren zal bijdragen aan de gemoedsrust van zorgverleners en familieleden.

Starkey thrive care app

Sociale activiteit, bewegingsdoelen en problemen

De Starkey hoortoestellen die gezondheidsdata registreren zijn gekoppeld aan een smartphone. De app op de smartphone houdt nauwkeurig bij of en hoeveel sociale contacten de drager heeft. Ook registreert de app de bewegingsactiviteit van de drager. Valt de drager, dan registreert het toestel ook dit onmiddellijk en geeft het door aan een of meerdere noodnummers. Van eventuele storingen aan het apparaat of het leeg zijn van de accu kan het toestel de verzorgende of mantelzorger ook op de hoogte houden. Door de gegevens te delen kunnen de hoortoestellen zo bijdragen aan zorg op afstand.

Hoe het werkt – Thrive Hearing Control app en Thrive Care App

De drager stuurt eenmalig via de Thrive Hearing Control app een uitnodiging naar één of meerdere personen. Daarbij bepaalt hij/zij zelf welke data gedeeld mogen worden. De app op de smartphone van de hoortoesteldrager stuurt vervolgens een e-mail naar de verzorgende of mantelzorger(s). De uitnodiging bevat een link naar de Thrive Care app in de App Store.

Meerdere dragers monitoren

Na het aanmaken van een account zijn de gegevens van de hoortoesteldrager direct zichtbaar. Als zorgverleners dat willen kunnen ze op deze manier meerdere dragers monitoren met de app. De ontvanger van de gegevens krijgt zo inzicht in de verschillende gezondheidsdata die de hoortoestellen registreren en een alarmmelding wanneer de valdetectie in het hoortoestel een incident registreert. Bij een val zijn ook meerdere personen tegelijkertijd te alarmeren.
De Thrive Care app is alleen beschikbaar voor de dragers van Starkey Livio of Starkey Livio Edge hoortoestellen.

hoortoestellen zorg op afstand

Gemoedsrust

Vaak krijgen mensen die tussen de 40 en 60 jaar oud zijn, zorgtaken voor hun ouders en/of schoonouders. Dit komt vaak naast de zorgtaken die ze al hebben voor opgroeiende kinderen. Zorgtaken voor kinderen en ouders die ze veelal ook nog eens naast een drukke baan hebben.
In de onderzoeksliteratuur wordt deze groep niet voor niks aangeduid met ‘sandwichgeneratie’.
Met de ondersteuning die de Thrivecare app biedt is het zelfs met een zeer drukke agenda mogelijk tussentijds even te kijken hoe het ervoor staat. De mogelijkheid om een dierbare zo op afstand te monitoren zal bijdragen aan de gemoedsrust van zorgverleners en familieleden.

Voor meer informatie kijk op www.starkey.nl
E-mail: info@kindhoren.nl
Telefoonnummer: 055 3602111

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]

Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken [...]