Toename slechthorendheid onder meisjes

4 januari 2011
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Slechthorendheid tieners

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat tieners een flink risico lopen slechthorend te worden door muziek en omgevingslawaai. Uit nieuw onderzoek van de Harvard Medical School blijkt nu dat meisjes een inhaalslag aan het maken zijn. In de jaren 80 en 90 waren jongens nog slechthorender dan meisjes. Meisjes blijken nu een even groot verlies te hebben als jongens. Het onderzoek laat zien dat ondertussen 1 op de 6 tieners een vorm van slechthorendheid heeft.

Een op de zes tieners heeft een vorm van slechthorendheid

Het aantal tieners dat naar muziek via hoofd- of oortelefoontjes luisterde in de 24 uur ervoor, was toegenomen van 20 procent aan het eind van de jaren 80 en begin jaren negentig tot 35 procent in de afgelopen jaren.
Niet duidelijk is het of de toename te wijten is aan de MP3 spelers. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het te maken met de toename van het algehele lawaainiveau in onze maatschappij. Hierbij valt te denken aan grasmaaiers, bladblazers, sportevenementen, omroepinstallaties en natuurlijk ook popconcerten en dance- evenementen. Uit het onderzoek bleek ook dat meisjes in gelijke mate werden blootgesteld aan vrijetijdslawaai, maar dat zij minder snel gehoorbeschermers gebruikten.
Om het risico onder tieners te onderzoeken hebben de onderzoekers de resultaten van de audiogrammen van in totaal 4.310 jongeren tussen de 12 en 19 geanalyseerd.
De auteur Elisabeth Henderson en haar collega’s hebben hun bevindingen gepubliceerd in het decembernummer van het online tijdschrift Pediatrics.
Over het algemeen bleek de toename in gehoorverlies gelijk te zijn gebleven over de twee periodes (1988-1994 versus 2005-2006). Echter onder meisjes bleek het percentage toegenomen te zijn van 11.6 tot 16.7 procent. Een niveau dat voorheen alleen onder jongens voorkwam.

Bron: Elisabeth Henderson, Harvard Medical School, Boston, e.a. Dec. 27, 2010 Pediatrics online

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]