Slechthorenden met hoortoestellen bezoeken minder vaak ziekenhuis

30 mei 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Onderzoek van de Universiteit van Michigan laat zien dat oudere slechthorenden die een hoortoestel dragen, minder vaak naar het ziekenhuis gaan of op de spoedeisende hulp terecht komen. Ook bleek het verblijf van slechthorenden met hoortoestellen in een ziekenhuis na opname korter dan dat van slechthorenden zonder hoortoestellen. Wel bleek de groep slechthorenden met hoortoestellen vaker naar de huisarts te gaan.

Onderzoek

Bij het onderzoek hebben de onderzoekers de gegevens van ruim 1300 volwassenen tussen de 65 en 85 jaar geanalyseerd die ernstig slechthorend zijn. De leeftijd van de onderzochte groep slechthorenden lag tussen de 65 en 85 jaar. De studie is gebaseerd op zelfrapportage over het gebruik van de gezondheidszorg.

Zelfgerapporteerde gezondheid beter onder hoortoesteldragers

In het onderzoek is ook de zelfgerapporteerde gezondheid meegenomen van de deelnemers. De kans op chronische ziektes zoals diabetes en hoge bloeddruk bleek onder  mensen met hoortoestellen lager dan onder de groep zonder hoortoestel.

Hoortoesteldragers mogelijk bewuster met gezondheid bezig

Wat er precies toe leidt dat dragers van hoortoestellen minder vaak in het ziekenhuis terecht komen en een korte opname duur hebben, is niet duidelijk. De onderzoekers veronderstellen dat hoortoestellen mensen in staat stellen een actiever en gezonder leven te leiden.
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn, ook sneller tot de aanschaf van een hoortoestel overgaan. De groep met hoortoestellen bleek immers ook vaker naar de huisarts te gaan, wat er op kan wijzen dat ze bewuster met hun gezondheid omgaan. De groep zonder hoortoestellen die de huisarts minder vaak bezoekt, komt mogelijk daardoor uiteindelijk eerder in het ziekenhuis terecht: zij zijn mogelijk geneigd kwalen te negeren.

Positieve effecten hoortoestellen

Naast dat hoortoestellen de communicatie vergemakkelijken en de verbinding met de wereld om ons heen vergroten, is uit eerder onderzoek gebleken dat hoortoestellen ook andere positieve effecten hebben.  Zo doen zich bij dragers van hoortoestellen minder val-incidenten voor, voelen zij zich beter, ondervinden zij betere relaties met familieleden, wordt de mentale gezondheid gunstig beïnvloed en voelen zij zich onafhankelijker en zekerder.
Daarnaast blijven de hersenen door het communiceren actiever en zo kan mentale achteruitgang worden voorkomen. Dit is belangrijk omdat er een relatie is gevonden tussen slechthorendheid en dementie. Ondertussen zijn er meer dan genoeg redenen om bijtijds aan een hoortoestel te beginnen.

Volledig artikel: Mahmoudi E, Zazove P, Meade M, McKee MM. Association between hearing aid use and health care use and cost among older adults with hearing loss. JAMA Otolaryngology—Head & Neck Surgery. 2018

Reacties (1)
  1. Thanks weer
    Voor mij op de hoogte te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]