Slechthorende werknemers kennen hoger ziekteverzuim

19 december 2006
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Uit onderzoek van Sophia Kramer, Theo Kapteyn en Tammo Houtgast (Vrije Universiteit Amsterdam) blijkt dat slechthorende werknemers een hoger ziekteverzuim kennen dan niet slechthorende werknemers. Hun slechthorendheid, de eisen die aan het werk worden gesteld en de mogelijkheid om geluiden te herkennen en te onderscheiden waren de grootste risicofactoren voor stress-gerelateerd verzuim.

De onderzoekers geven aan dat slechthorendheid moeten worden gezien als een risicofactor voor vermoeidheid en mentale inspanning, die beiden kunnen leiden tot ziekteverzuim. Hierbij dient rekening te worden gehouden dat vermoeidheid en stress zich eerder prominent manifesteren dan de slechthorendheid zelf.
Risicofactoren waar rekening mee dient te worden gehouden bij de te werkstelling van slechthorende werknemers zijn: het omgevingslawaai (subjectief), de hoeveelheid nagalm in de werkruimte, de noodzaak om te communiceren in omgevingslawaai, de noodzaak om geluiden te onderscheiden en te identificeren, eisen die aan het werk worden gesteld en inspanning om te horen.

Bron: International Journal of Audiology (2006; 45;503-512)

Meer nieuws

Nieuwe inzichten in de ziekte van Ménière

12 juni 2025 | Een nieuwe wetenschappelijke publicatie van onder andere Harvard en Massachusetts Eye and Ear werpt een [...]

Gratis online informatiebijeenkomsten over tinnitus door Adelante

10 juni 2025 | Adelante organiseert op zowel maandag 23 juni  als dinsdag 22 juli 2025 een gratis online [...]

Widex Allure hoortoestellen bieden kristalhelder geluid en slimme connectiviteit

5 juni 2025 | Op dinsdag 3 juni presenteerde Widex op Buitenplaats Kameryck het nieuwe hoortoestelplatform Widex Allure. De [...]

Tentoonstelling ‘Heb je een ogenblik’ belicht leven met Ushersyndroom

3 juni 2025 | Van 17 tot en met 29 juni 2025 is in de Stevenskerk in Nijmegen de [...]