Afgelopen week heeft Sivantos tijdens de 62e editie van de International Congress of Hearing Aid Acousticians in Nuremberg, Duitsland, de nieuwste generatie Signia hoortoestellen gepresenteerd: de Signia Nx. De technologie is er onder meer op gericht om het eigen stemgeluid te verbeteren. De Signia Nx hoortoestellen zijn de eerste hoortoestellen die de eigen stem van de drager ervan, geheel onafhankelijk verwerken en versterken. Daarmee heeft Sivantos een primeur. Volgens de fabrikant zullen de hoortoesteldragers hierdoor hun eigen stem als natuurlijk beleven terwijl ze ook de geluiden uit hun omgeving, die afzonderlijk worden versterkt, goed en natuurlijk kunnen horen. De nieuwe techniek in de Signia Nx hoortoestellen wordt ‘Own Voice Processing’ genoemd en is mogelijk dankzij de nieuwe chiptechnologie van de Signia Nx.
In de Signia Nx hoortoestellen zijn ook de connectiviteit en streaming mogelijkheden verbeterd zodat bellen met smartphones, luisteren naar muziek en de tv nog beter verloopt.
Daarnaast kennen ook de nieuwe hoortoestellen de mogelijkheid om de hoortoestellen op afstand bij te stellen. Dit kan met de nieuwe versie van Signia TeleCare™ 3.0.
Een bijzondere uitdaging: het geluid van de eigen stem
Het doet zich met regelmaat voor dat hoortoesteldragers klagen over het onnatuurlijk klinken van de eigen stem. Dit komt doordat de versterking die het hoortoestel levert primair gericht is op andere sprekers en het hoorbaar maken van omgevingsgeluiden. Beginnende hoortoesteldragers met een licht tot matig gehoorverlies zullen sneller klagen over het eigen stemgeluid dan slechthorenden met grotere verliezen. Een klacht die zij kunnen uiten is dat hun stem hol, vanuit een ton, te luid of onnatuurlijk klinkt. Normaliter zijn audiciens met de fijninstellingen van een hoortoestel of door het vergroten van de ontluchting van het oorstukje of het aanpassen van de tip, vaak goed in staat dergelijke eigen-stem problemen op te lossen, maar helaas niet altijd. Ook kan het zo zijn dat een dergelijke bijstelling van het hoortoestel of verandering in het oorstukje of van tip, in bepaalde situaties een negatief effect heeft op de klankkleur.
Een slimme oplossing in Signia Nx hoortoestel: dual processing en classificatie
Het nieuwe Signia Nx hoortoestel heeft een eigen aanpak voor problemen die zich met het eigen stem geluid kunnen voordoen. Het toestel maakt daarvoor gebruik van twee afzonderlijke manieren van geluidsbewerking door de fabrikant Dual Processing genoemd: één proces voor de eigen stem en één proces voor alle overige geluiden, zoals omgevingsgeluiden en spraak van anderen. De fabrikant zegt hiermee een veel natuurlijke geluidsbeleving te kunnen bewerkstelligen. Het Nx in de naam staat voor “natural experience” verwijzend naar de natuurlijke geluidskwaliteit van de eigen stem én van de overige geluiden. Het afstemmen op de eigen stem en andere omgevingsgeluiden verloopt volledig automatisch.
Connectiviteit en bediening
De Bluetooth mogelijkheden in de Signia Nx hoortoestellen maken data en audio streaming vanaf zowel smartphones als TV mogelijk. Ook is het hoortoestel in staat gebruik te maken van de bewegingssensoren in de smartphone en kan via deze weg ook bijhouden in welke situaties de luisteraar zich bevindt.
De Signia Nx kan worden bediend met een speciale App op de smartphone of met de Signia Telelink.
Online afspraken en real-time afstelling op afstand
Met TeleCare 3.0 kunnen audiciens zich proactief richten op de behoeften van hun klanten tijdens de proefperiode met de Signia Nx hoortoestellen. Met Telecare is het voor audiciens en klanten mogelijk online afspraken te maken en de klant kan ook via het platform direct feedback geven. Ook is het mogelijk voor de audicien de hoortoestellen op afstand fijn af te stellen. Voordeel is dat op deze manier de hoortoestellen bijgesteld kunnen worden in de vertrouwde omgevingen van de klant, zoals de woonkamer met TV of in de auto wanneer iemand anders rijdt. De hoortoestellen kunnen zo beter afgestemd worden op de specifieke behoeften van de klant.
Drie nieuwe hoortoestellen: Pure 312 Nx, Pure 13 Nx, Motion 13 Nx
Het Signia Nx portfolio begint met twee luidspreker-inhet-oor hoortoestellen – de Pure 312 Nx en de Pure 13 Nx – en met een slank achter-het-oor model, de Motion 13 Nx. Deze toestellen bieden de door de fabrikant aangeprezen voordelen van de nieuwe Nx technologie namelijk een natuurlijk geluid van de eigen stem, goed spraakverstaan, ruimtelijke bewustwording en uitgebreide connectiviteitsmogelijkheden. De nieuwe Signia hoortoestellen zijn leverbaar vanaf november 2017.
Voor meer informatie (professionals) kijk op de website Signia-Pro
Worden deze hoortoestellen ook door de VGZ vergoed?.
Of vallen deze hoortoestellen buiten de verzekering.?
Ik heb de NOVASENSE, Elite 50 P 13 van Schoonenberg .
Na 5 jaar een ander hoorapparaat van hun gedragen te hebben is steeds mijn stem harder dan dat ik het geluid van mijn medesprekers hoor.
Ook op visite is dit steeds een kwelling.Alles is goed afgesteld.
Ook als ik zomers op het balkon zit en er steeds auto,s langs rijden dan zet ik ze uit.
Betere hoorapparaten dan die ik nu heb zullen niet door de zorgverzekering worden vergoed?.
Vriendelijk groetend,
H.Schothorst
Geachte heer/mevrouw Schothorst,
De Signia Nx hoortoestellen vallen in de zogeheten ‘vrije of private markt’. Deze hoortoestellen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat ze niet in de ZN database zijn opgenomen.
Klopt het dat u uw hoortoestellen recent heeft aangeschaft? Als het goed is vallen deze in categorie 3. Wellicht bieden hoortoestellen in een hogere categorie een beter verstaan van spraak in geroezemoes en verkeerslawaai. Dat is mede afhankelijk van uw gehoorverlies en de restcapaciteit van uw gehoor.
Als u verkeerslawaai onaangenaam hard vindt klinken is het raadzaam met deze klacht terug te gaan naar uw audicien. Als u uw hoortoestellen recent heeft aangeschaft en u volgens het protocol ingedeeld bent in categorie 3 zal uw zorgverzekering geen nieuwe toestellen vergoeden, ondanks dat het protocol nog onvoldoende ‘evidence based’ is.