Signia Motion X hoortoestellen tillen prestaties naar hoger niveau

16 maart 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 6 min

Signia introduceert een nieuwe lijn oplaadbare hoortoestellen: de Signia Motion Charge&Go X. De nieuwe lijn bevat ook een noviteit: de Signia Motion Charge&Go SP X is het eerste oplaadbare superpower hoortoestel op de markt. Een superpower hoortoestel met een flink aantal verbeteringen, ook aan de behuizing.
De nieuwe Motion X lijn bevat de geavanceerde signaalbewerkingstechniek die ook terug te vinden in het designmodel de Signia Styletto. De Signia X hoortoestellen hebben daarmee een upgrade gekregen qua verstaan van spraak en situatieherkenning.
Natuurlijk heeft de nieuwe lijn ook een handige app. Signia heeft daarin een digitale assistent zitten met artificiële intelligentie. Natuurlijk hebben de hoortoestellen, die weer een stuk kleiner zijn dan vorige generatie, ook Bluetooth in huis. Hiermee kan de drager draadloos telefoneren, muziek luisteren en het geluid van de tv rechtstreeks op de oren krijgen.

Signia-Motion-X-charge&GO-X

Signia Motion X: Dynamic Sound Scape

De volledige naam van de nieuwe productlijn is: Signia Motion Charge&Go X. X staat daarbij voor het Xperience platform. De Motion X lijn kent drie verschillende achter-het-oor modellen. Een model dat geschikt is voor lichte gehoorverliezen en daarnaast zijn er twee modellen voor ernstig en zeer ernstig slechthorenden: een power en superpower hoortoestel.
De krachtige chip van het eerder geïntroduceerde Signia Styletto design hoortoestel is nu ook terug te vinden in de Signia Motion X lijn. Daarmee is het verstaan van spraak ook op deze toestellen naar hetzelfde hoge niveau getild.
Deze signaalbewerking met de naam Dynamic Sound Scape (DSP) is eveneens terug te vinden in de power en superpower hoortoestellen.

Bewegingssensoren

De Signia Motion X hoortoestellen maken gebruik van bewegingssensoren. Deze zorgen ervoor dat wanneer de drager van de toestellen in beweging is, deze alles om zich heen zo optimaal mogelijk hoort. Dit bewustzijn van de omgeving is natuurlijk vooral belangrijk in het verkeer. Denk daarbij aan situaties wanneer we ons daar als voetganger of fietser in begeven.
Wanneer de drager in een druk restaurant zit, zullen de hoortoestellen er mogelijk voor kiezen zich meer te richten op tafelgenoot aan de overkant van de tafel. Dat zijn situaties waar het toestel het verstaan van spraak boven het ruimtelijk bewustzijn kan stellen.

Own Voice Processing in Signia Motion X

Naast de DSP-techniek hebben de Signia Motion X hoortoestellen een bijzondere aanpak voor problemen die zich met het eigen stemgeluid kunnen voordoen. Het toestel maakt daarvoor gebruik van twee afzonderlijke manieren van geluidsbewerking. Signia noemt dit Dual Processing: één proces zet het toestel speciaal in voor de verwerking van de eigen stem, de zogeheten ‘Own Voice Processing’ (OVP). Het andere proces is er voor alle overige geluiden, zoals omgevingsgeluiden en de spraak van de gesprekspartners. De Signia Motion X hoortoestellen weten daarmee onderscheid te maken tussen de eigen stem en die van anderen op grond van de aankomsttijd bij de hoortoestellen. Bij de detectie maken de toestellen ook gebruik van bepaalde frequentie- en ruimtelijke cues. Nadat het hoortoestel herkent of het gaat om de eigen stem of juist die van een ander past het de verhouding van de versterking tussen de zachte en harde geluiden automatisch aan. Deze stemherkenning blijkt zeer robuust te werken en draagt bij aan het natuurlijke geluid van de hoortoestellen.

Signia Motion X hoortoestellen productlijn

Signia Motion X Power en Super power

De Motion X lijn bevat ook een power en superpower hoortoestel. Beide toestellen zijn oplaadbaar. Daarmee is Signia de eerste fabrikant met een oplaadbaar super power hoortoestel. Aangezien dragers van deze hoortoestellen natuurlijk enorm afhankelijk zijn van hun hoortoestellen, heeft Signia voor een enorm lange gebruiksduur gezorgd: het hoortoestel kan op één lading van de accu maar liefst 61 uur mee. ‘Laadstress’ zal zich bij dit hoortoestel dan ook niet snel voordoen.

Behuizing en onderdelen

Het nieuwe superpower hoortoestel heeft een flink aantal verbeteringen in de hardware: zo is er een driver die de luidspreker aanstuurt met dubbele en gescheiden kamers. Daarmee is niet alleen het frequentiebereik verruimt, maar ook de zogeheten frequentiespecificiteit: de bewerking van het geluid kan daarmee nauwkeuriger in kleinere toonhoogte gebieden verlopen. Volgens de fabrikant zijn door de aanpassing ook meer boventonen hoorbaar. Dat is goed voor de geluidskwaliteit en het onderscheiden van verschillende klankkleuren.
De microfoon aan de ingang is daarnaast helemaal los opgehangen. Dit voorkomt dat trillingen die zich door de grote versterking in de toestellen voordoen, weer bij de microfoon terecht komen.

Bescherming tegen vocht en vuil

De meeste hoortoestellen zijn vandaag de dag wel al flink goed beschermt tegen vocht en vuil. De beste categorie heeft daarvoor de IP68 aanduiding. Signia wilde de bescherming nóg beter maken. Hiervoor hebben ze een speciaal membraan ontwikkeld dat over de microfoonopening ligt. De openingetjes in het membraan zijn vier keer kleiner dan in de vorige versie. Vocht, transpiratie, vet en haarverzorgingsmiddelen kunnen zo nog moeilijker bij de microfoon terecht komen. Dit terwijl geluid er gewoon met gemak doorheen komt.

Vervangen accu

Ook de power versie heeft een flinke capaciteit: daar gaat de accu 30 uur van mee.
Tussentijds opladen is natuurlijk altijd een optie. De huidige batterijen kunnen daar makkelijk tegen. Na meerdere jaren gebruik moet de accu van oplaadbare hoortoestellen wel vervangen worden. Wanneer dat precies is, is natuurlijk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Zowel het aantal ‘gewone’ gebruiksuren per dag, als ook het aantal uren dat de drager ermee telefoneert of andere audio naar over stuurt (muziek/tv), dragen uiteindelijk bij aan de afname van de batterijcapaciteit.

De Signia Motion Charge&Go hoortoestellen zijn allen oplaadbaar, óók de superpower

Opladers

Signia biedt verschillende opladers aan. Er is ook een versie met UV licht en droogmogelijkheid. De eventuele oorstukjes passen daar ook gemakkelijk in.

Nederland loopt achter in gebruik oplaadbare hoortoestellen

Oplaadbare hoortoestellen zorgen voor veel gebruiksgemak. Het voorkomt gepriegel met kleine batterijen. Dat is zeker voor ouderen met een verminderde fijnmotoriek van belang. Daarnaast hoeft de drager ook geen batterijtjes meer mee te nemen. Dat het goed is voor het milieu hoeft natuurlijk geen betoog. Toch is het percentage verkochte oplaadbare hoortoestellen in Nederland maar klein ten opzichte van andere landen. Dat heeft alles te maken met ons vergoedingsstelsel. Er zijn door de hogere prijs daarvan maar relatief weinig oplaadbare hoortoestellen die binnen de vergoede zorg vallen.

Signia Motion Charge&Go streamline tv

Signia Motion X: Draadloos telefoneren genieten van muziek en tv

Natuurlijk hebben de Signia hoortoestellen ook de mogelijkheid om er handsfree mee te telefoneren en muziek en andere audio naar over te sturen. Daarvoor beschikken de toestellen over Bluetooth.

Streamline TV

Om het geluid van tv of hifi bij de hoortoestellen terecht te krijgen is er een speciaal kastje: de Streamline TV. Dit kastje wordt aangesloten op de tv of hifi en zorgt voor het draadloos oversturen van het geluid naar de hoortoestellen.

T-stand

Natuurlijk hebben de Signia Motion X toestellen ook de beschikking over een T-stand. Vooral ernstig en zeer ernstig slechthorenden gebruiken deze stand om het signaal van een ringleiding mee op te pikken. Daarmee komt de audio in een concertzaal, theater of kerk direct bij de hoortoestellen terecht. De audicien stelt dit luisterprogramma in: er kan gekozen worden voor een T-stand waarbij alleen de ringleiding wordt gehoord en er kan gekozen worden voor een combinatiestand. Hierbij wordt zowel de omgeving als de ringleiding gehoord.

Telefoneren: Made for iPhone

Motion X toestellen zijn allen ‘Made for iPhone’. Dat betekent dat telefoongesprekken en audio direct naar de hoortoestellen is over te sturen vanaf een iPhone of iPad.
Bij Android telefoons en apparatuur is het bij de Signia hoortoestellen op dit moment nog nodig daarvoor een klein tussenstation te gebruiken: de StreamLine Mic.
Signia zal in de nabije toekomst voor deze telefoons vast ook met rechtstreekse verbindingsmogelijkheden komen. Een aantal andere merken zijn de fabrikant daar al in voorgegaan.

SIgnia Motion X App

App met digitale assistent

Moderne hoortoestellen passen het geluid volledig automatisch aan bij veranderingen in de omgeving. Toch willen hoortoesteldragers graag ook zelf controle op de instellingen hebben. Bij de Signia Motion X toestellen kan de drager bepaalde instellingen via een app op de smartphone bijstellen. Ook is er een digitale assistent. Deze maakt gebruik van artificiële intelligentie. De gebruiker kan daarin aangeven welk probleem hij of zij ervaart en de app zorgt vervolgens dat de hoortoestellen direct een betere instelling krijgen. Hiervoor hoeft de drager niet terug naar de audicien, waardoor hij of zij zelf het geluid van de hoortoestellen kan optimaliseren.
Ook zijn de hoortoestellen via ‘Telecare’ op afstand door de audicien aan te passen.

Signia Nx hoortoestel Telecare
De Signia Motion X hoortoestellen zijn via internet en smartphone of tablet aan te passen door de audicien

CROS en BICROS

Er zijn slechthorenden die één oor hebben dat normaalhorend is, maar waarbij het andere oor slechthorend is of problemen kent waardoor het plaatsen van een hoortoestel daar niet mogelijk is. Zij zijn te helpen met een zogeheten CROS hoortoestel. De Signia Motion Charge&Go X is te combineren met de CROS Pure Charge&Go X. Geluiden worden met een CROS hoortoestel opgevangen aan de kant van het niet te revalideren oor en worden draadloos overgezonden naar het goede oor.
Ook is er een mogelijkheid voor slechthorenden die aan één oor slechthorend zijn dat wél te revalideren is, en aan het andere oor zodanig slechthorend zijn, doof zijn of oorproblemen hebben waardoor het plaatsen van een hoortoestel aan de zijde niet mogelijk is. Een draadloos BICROS hoortoestel is dan een optie.

Kijk voor meer informatie over de Signia Motion Charge&Go op de website van Signia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]