Signia Motion SP: nieuw SuperPower hoortoestel

15 maart 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Sivantos introduceert een nieuw SuperPower hoortoestel: de Signia Motion SP, een hoortoestel dat bedoeld is voor ernstig tot zeer ernstig slechthorenden.
Ernstig tot zeer ernstig slechthorenden vormen slechts een kleine groep van de totale populatie slechthorenden. Voor deze groep kan juist elke winst die te behalen is met een hoortoestel van essentieel belang zijn. De directionele mogelijkheden van de Signia Motion SP kunnen de groep ernstig slechthorenden aanzienlijke voordelen bieden. Ook zorgen de toestellen voor minder luistermoeheid en biedt de Signia Motion SP ruim voldoende streamings- en controlemogelijkheden. De toestellen zijn te bedienen via een App op de Smartphone, via een afstandsbediening of via de knoppen op de hoortoestellen zelf.

Signia Motion SP

Speciale vorm directionaliteit: ook winst voor ernstig slechthorenden

Bij ernstig en zeer ernstig slechthorenden zijn niet alleen de buitenste haarcellen in het slakkenhuis beschadigd, maar ook de binnenste haarcellen. Hierdoor horen ze zowel de zachtere als de hardere geluiden minder goed. Tegelijkertijd zijn ze slecht in staat spraakklanken uit elkaar te houden. Dit komt doordat de ‘filters’ in het oor minder scherp zijn geworden. Hierdoor vloeien spraakklanken makkelijk in elkaar over en zijn niet meer goed van elkaar te onderscheiden. Dit probleem doet zich helemaal voor wanneer er ook nog achtergrondlawaai aanwezig is. Ook is er een grotere gevoeligheid voor vervorming. Elke winst die er te behalen is in geroezemoes en achtergrondlawaai is dan ook meegenomen.
Uit onderzoek is gebleken dat de toegepaste directionaliteit in de Signia Motion SP hoortoestellen flinke voordelen kan hebben voor het verstaan van spraak, ook voor de groep ernstig slechthorenden. Onderzoek aan de Vanderbilt Universiteit in Nashville heeft laten zien dat de toegepaste Narrow Band Directionality in de Signia Motion SP hoortoestellen 2 dB extra profijt in SRT oplevert voor deze groep ten opzichte van traditionele directionaliteit. SRT staat voor Speech Reception Threshold en is een maat voor het kunnen verstaan in achtergrondlawaai. 2 dB verbetering in SRT komt neer op 20 tot 30% extra verstaanbaarheid.

Verminderde luistermoeheid

Het grootste probleem van slechthorenden is het verstaan van spraak in achtergrondlawaai. Bij het verstaan in deze lastige situaties moeten de hersenen harder werken om van de gemankeerde spraak zinvolle informatie te maken. Dat vergt extra aandacht en intensieve cognitieve processen om de onvolledige informatie te interpreteren en aan te vullen. Slechthorenden ervaren het daardoor als inspannend om in moeilijke luisteromstandigheden te verstaan. Dit leidt uiteindelijk tot luistermoeheid. De verwachting is dat luistermoeheid toeneemt met de toename van het gehoorverlies. Luistermoeheid kan worden verminderd door lawaai te verwijderen en spraak te benadrukken. Hiertoe zijn de goed samenwerkende technieken in de Signia Motion SP in staat. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de algoritmes en de verschillende eigenschappen goed met elkaar samenwerken en op elkaar zijn afgestemd. Hoe goed de samenwerking en ook de onderlinge afstemming verloopt, maakt het ene hoortoestel beter dan het andere.
Bij de Signia Motion SP worden versterking, lawaaionderdrukking en directionaliteit zodanig op elkaar afgestemd dat de meest prominente spreker de aandacht krijgt terwijl overige geluiden worden onderdrukt.
Met EEG metingen waarmee de hersenactiviteit werd gemeten is aangetoond dat de gebruikte technieken in de Signia Motion SP luistermoeheid kunnen reduceren.

Controle over hoorervaring belangrijk voor groep ernstig slechthorenden

Vooral slechthorenden met een ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies willen graag controle houden over hun hoorbeleving. Het zijn veelal mensen die al jarenlange ervaring hebben met hoortoestellen en vaak ook al hun hele leven lang. Ze weten precies hoe ze in specifieke luistersituaties willen horen. De Signia Motion SP heeft tal van controle mogelijkheden passend bij de voorkeuren van de dragers ervan. Zo zijn er Smartphone App’s beschikbaar waarmee tal van instellingen van de hoortoestellen zijn te regelen. Naast de standaard opties zoals het volume, programma en tonale balans, stelt de Signia Motion SP de drager ook in staat het gedrag van het directionele microfoonsysteem te beïnvloeden. Via een duidelijke en intuïtieve visuele display op de smartphone kan zowel de breedte van de beam worden ingesteld als wel de kant waar de focus zich op moet richten (voor, achter, links, rechts). Dit is vooral interessant voor gebruikers met een flink gehoorverlies en die daarbij een duidelijke voorkeur hebben hoe zij willen horen in verschillende situaties.

Signia motion SP

Terwijl er steeds meer hoortoestelgebruikers nieuwe technieken omarmen zal niet iedereen een smartphone hebben. Voor deze groep is er een traditionele afstandsbediening beschikbaar: de miniPocket en EasyPocket. Daarnaast heeft de Motion SP natuurlijk ook zelf regelaars aan boord om het volume te controleren en programma’s te wijzigen. Ook is hiermee het geluid van de tinnitus therapie te beïnvloeden en de tonale balans te regelen. Zeker hoortoestelgebruikers die jarenlang ervaring hebben met hoortoestellen zullen de regelaars op de toestellen zelf graag gebruiken. De schakelaars op de toestellen zijn programmeerbaar, ook op zo’n manier dat één knop beide hoortoestellen bedient.

Streaming spraak en geluid

Natuurlijk zijn er voldoende mogelijkheden om geluid afkomstig van de tv of telefoon richting de hoortoestellen te streamen. Dit kan met de easyTek streamer en met de bijbehorende app voor de smartphone. Ook is er een microfoon beschikbaar die bij een lezing bij de spreker kan worden geplaatst. De spraak komt zo direct bij de gebruiker terecht zonder dat storende omgevingsgeluiden of nagalm er invloed op hebben. Voor de tv is er een speciale tv transmitter beschikbaar.

signia motion sp streamer en afstandbedining

Uittesten

Of de nieuwe Signia Motion SP een geschikt hoortoestel voor u is, kunt u alleen achterkomen door deze zelf uit te testen. Zowel de mate van het gehoorverlies, ervaring met eerdere hoortoestellen en individuele voorkeuren zullen daar een rol bij spelen.
De hoortoestellen hebben een interessante directionele techniek en goed op elkaar afgestemde eigenschappen in huis om succesvol te kunnen zijn. Ook de bedieningsmogelijkheden zijn veelzijdig en goed doordacht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

SONNET 3: nieuwe geluidsprocessor voor cochleair implantaat van MED-EL

5 oktober 2024 | MED-EL komt met een nieuwe geluidsprocessor voor haar cochleair implantaat: de SONNET 3. Met de [...]

Ernst gehoorverlies gaat samen met mate van vervorming van muziek en verminderde plaatsing instrumenten en zangers in de ruimte

2 oktober 2024 | Dat komt naar voren uit het vragenlijstonderzoek dat Golden Hearing dit jaar uitvoerde naar muziekbeleving. [...]

“De focus bij Oticon Medical is nu juist om een nog sterkere positie voor de toekomst te bouwen.”

30 september 2024 | Eind mei werd bekend dat de overname van het cochleair implantaat (CI) onderdeel van Oticon [...]

Hoe ervaart u communicatie? Doe mee aan onderzoek Hoge School Utrecht

26 september 2024 | Logopedist Nicole ter Wal doet bij de Hogeschool Utrecht onderzoek naar communicatieproblemen. Ze wil een [...]