Signia introduceert mondkapjes-knop in app

22 juli 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Signia heeft een nieuwe knop geïntroduceerd in de smartphone app die zorgt voor verbetering van het verstaan van gesprekspartners die een mondkapje dragen.
Voor veel slechthorenden maar ook goedhorenden zorgen mondkapjes tijdens de huidige Corona crisis ervoor dat het verstaan van spraak moeilijker verloopt. Dit komt ook doordat het lipbeeld door de mondkapjes verdwijnt waar veel slechthorenden juist gebruik van maken.
De nieuwe mondkapjes knop in de Signia app biedt uitkomst.

mondkapkes modus in signia xperience hoortoestellen

Vaak vragen om herhaling

Doordat mondkapjes zorgen voor het slechter verstaan van spraak en het afzien van spraak niet meer gaat, is vragen om herhaling veelvuldig nodig. Ook doet het zich voor dat slechthorenden daardoor hun gesprekspartner moeten vragen om het mondkapje even af te doen. Dat zijn natuurlijk allebei vervelende en ongewenste situaties.


Uit onderzoek door Plomp en Middelweerd is gebleken dat visuele informatie bij het verstaan een bijdrage van 4 dB in Speech Reception Threshold (SRT 50%) kan geven bij het verstaan in achtergrondlawaai. In een ander onderzoek lieten Grange and Culling zien dat er 3 dB verbetering met lipbeeld voor normaalhorenden is te behalen en 5 dB verbetering voor dragers van een cochleair implantaat.


Ook goedhorenden ondervinden problemen

Niet alleen slechthorenden ondervinden problemen, ook mensen met een normaal gehoor merken een flink negatief effect op het verstaan. Het hoorvermogen kan zomaar met 30% minder worden als ze luisteren naar een gesprekspartner met een mondkapje op.

Signia’s mondkapjes-knop helpt

De verminderde verstaanbaarheid door mondkapjes komt bovenop het toch veelal moeilijke verloop van verstaan in geroezemoes en lawaai dat slechthorenden normaliter al ondervinden. Signia heeft onderzocht welke delen van de spraak minder goed doorkomen door het dragen van een mondkapje. Door op de ‘mondkapjes’-knop in de app op de smartphone te drukken, krijgen deze delen van de spraak in het hoortoestel extra nadruk. Tegelijkertijd wordt achtergrondlawaai onderdrukt.


Onderzoekers Goldin and Weinstein hebben gekeken naar drie typen medische makers: een simpel medisch masker en twee typen N95 maskers. Ze constateerden dat in de frequenties tussen de 2000 en 7000 Hz er een reductie plaats vond van zo’n 3 à 4 dB voor het eenvoudige masker en zo’n 12 dB voor de N95 maskers. Llamas en anderen vonden 12 dB vermindering in de hoge frequenties voor een chirurgisch masker. Palmiero en anderen bekeken een aantal persoonlijke beschermingsmaskers, dit als onderdeel van een werkgerelateerde gezondheidsstudie. Twee typen maskers werden bekeken: een van het type N95 en een regulier beschermingsmasker. De resultaten lieten een vermindering van 1 dB zien boven de 2000 Hz voor het beschermingsmasker en 6 dB voor het N95 masker op een dB-A octaafband schaal.


Signia mondkapjes knop verstaan met mondkapje
Links mondkapjes knop gedeactiveerd (grijs), rechts geactiveerd (rood)

Nieuwe functie beschikbaar voor alle Signia Xperience hoortoestellen

In de nieuwste versie van de Signia App waarmee gebruikers van de Signia Xperience hoortoestellen deze ook kunnen bedienen, is de nieuwe knop beschikbaar.
De unieke functie is beschikbaar voor alle Signia Xperience hoortoestellen die voorzien zijn van Bluetooth. Door op de knop in de app te tikken wordt de nieuwe modus geactiveerd en zijn slechthorenden met Signia hoortoestellen beter in staat gesprekken te volgen.

Gedempt geluid verdwijnt

Het siert de fabrikant dat ze zo snel een aanpassing in hun App hebben gedaan om dragers van Signia hoortoestellen te ondersteunen in deze lastige periode. De functionaliteit is beschikbaar in de nieuwe versie van Signia App onder het universele luisterprogramma en verschijnt op het scherm als een knop met een mondkapjespictogram rechtsboven naast de volumeregelaar. Door op de knop te klikken activeert de drager de mondkapjes modus. De knop verandert van grijs naar rood. Terwijl de knop is ingeschakeld wordt spraak zo optimaal mogelijk ondersteunt. Woorden klinken hierdoor duidelijker en achtergrondgeluid wordt verminderd om zo de drager te helpen te begrijpen wat er wordt gezegd.
Het gedempte geluid van een mondkapje verdwijnt zo zonder het mondmasker te verwijderen. Door nogmaals op de knop te tikken gaat het hoortoestel weer in de normale stand.

Beschikbaarheid

De nieuwe mondkapjes knop is beschikbaar voor de Signia hoortoestellen Styletto X, Pure Charge & Go X en Pure 312 X. De minimale besturingssysteemvereisten voor de smartphone of tablet, zodat u de mondkapjesmodus in de Signia app kunt gebruiken, zijn Android 6.0 of iOS 11.

Als u meer wilt weten over Signia Xperience hoortoestellen, kunt u uw dichtstbijzijnde audicien vinden via de online Store Locator.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]