Signia Insio Charge&Go AX: nieuw oplaadbaar in-het-oor hoortoestel

15 juni 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Signia heeft recent de Insio Charge&Go AX uitgebracht. Het toestel kreeg onlangs een prijs op Consumer Electronics Show (CES) 2022 in de categorie ‘Draagbare technologie’. Dit terwijl het onderliggende platform ook op het gebied van ‘Toegankelijkheid’ in de prijzen viel.
De Signia Insio Charge&Go AX zijn de eerste in-het-oor hoortoestellen die op het Augmented Xperience (AX) platform draaien. Een bijzonderheid is dat de nieuwe in-het-oor hoortoestellen volledig contactloos zijn op te laden. Cliënten die al een hoortoestel hebben uit de AX serie kunnen hun toestellen laten upgraden bij hun audicien. Er zijn namelijk verbeteringen doorgevoerd waar ook zij van kunnen profiteren.

signia insio charge&go hoortoestel

Het Augmented Xperience (AX) platform

Het Augmented Xperience (AX) platform kenmerkt zich door de mogelijkheid om op een intelligente manier te bepalen welke geluiden op de voorgrond moeten komen en welke op de achtergrond moeten blijven. Dat lukt Signia door de hoortoestellen meerdere processen tegelijkertijd uit te laten voeren. Daarvoor zet het bedrijf bij hoortoestellen die voorzien zijn van het AX platform meerdere processoren tegelijkertijd in. De toestellen weten zo spraak en achtergrondlawaai afzonderlijk te bewerken. Hierdoor wordt het contrast tussen de twee duidelijker en kan het toestel de focus op spraak leggen (lees meer).

signia insio charge&go oplader unc hoortoestellen

Audioloog Benjamin den Heijer werkzaam bij Signia daarover:”Met hoortoestellen die voorzien zijn van het Signia AX platform is het niet meer nodig concessies te doen. Doordat we het omgevingsgeluiden en spraak direct splitsen en vervolgens apart bewerken, zal de slechthorende veel minder moeite hebben om spraak te verstaan.”

Contactloos opladen

Sommige oortjes die niet specifiek voor slechthorenden zijn bedoeld, maken voor het opladen gebruik van twee kleine contactpuntjes. Bij het opladen van deze oortjes is het nodig deze nauwkeurig in de oplader te plaatsen zodat er goed contact ontstaat. Hierdoor kan het gebeuren dat de oortjes
geen goed contact maken in de oplader.
Benjamin den Heijer: ”De Signia Insio Charge&Go AX in-het-oor toestellen laden volledig contactloos op en hebben dus ook geen contactpuntjes meer. Voor het contactloos opladen is ook een nieuwe oplader ontwikkeld: de Insio Charger. Deze is zo ontworpen dat de hoortoestellen op elke manier in de flexibele vakjes van de oplader zijn te plaatsen. Dat is ook handig voor mensen met een verminderde fijnmotoriek”.

Fabrikant Starkey levert overigens ook een oplaadbaar in-het-oor hoortoestel (de Starkey Livio Edge AI). Deze maken weliswaar gebruik van contactpunten, maar bij het ontwerp is ervoor gekozen om gebruik te maken van vier contactpunten. Daardoor maakt het volgens Starkey niet uit hoe de gebruiker het hoortoestel in het laadstation plaatst. Tijdens het laden is het toestel zelfs 360 graden te draaien. Hierdoor heeft de vorm volgens de fabrikant ook geen invloed op het maken van contact met oplader: het toestel zal altijd direct en goed contact maken met de oplader.

benjamin den heijer over signia insio hoortoestel
Audioloog Benjamin den Heijer werkzaam bij Signia

Meer voordelen aan oplaadbaarheid

Den Heijer ziet naast de makkelijke plaatsing in de oplader nog meer voordelen aan de Signia Insio Charge&Go AX in-het-oor hoortoestellen voor de groep slechthorende met een verminderde fijnmotoriek: “Zo’n in het oor toestel is makkelijker te plaatsen dan een achter-het-oor hoortoestel. Omdat ze ook nog eens oplaadbaar zijn, scheelt het daarnaast gepriegel met kleine batterijen. Een ander voordeel van oplaadbaarheid is dat ze makkelijk 20 uur meegaan. Tussentijds batterijen verwisselen is dan ook niet nodig.”
De 20 uur gebruiksduur is overigens exclusief het gedurende 5 uur oversturen van audio bij het telefoneren of luisteren naar muziek. Die komt er nog eens bij.

Twee microfoons

Als de hoortoestellen goed worden bekeken, zijn er twee hele kleine microfoons te ontdekken. Benjamin den Heijer legt uit waarom die erin zitten: “Het is fijn als de toestellen zich richten op de spreker. Dat doen de toestellen met deze twee microfoons. Dat gebeurt volledig automatisch. Wanneer er situaties zijn waar je dit handmatig wilt instellen kan dit ook via de Signia App op een smartphone. Dat is bijvoorbeeld handig in een situatie waar iemand achter je zit in de auto en je juist die beter wilt verstaan.”

Nieuwe verbeterde eigenschappen voor Signia AX hoortoestellen

Handsfree bellen

Met de hoortoestellen met het Signia AX platform is het nu ook mogelijk volledig handsfree te bellen. De stem van de gesprekspartner komt zo direct in de Signia Insio oortjes terecht, dit terwijl de microfoons van de hoortoestellen de eigen stem opvangen en via de telefoon doorstuurt naar de gesprekspartner. De gebruiker kan de telefoon dan gewoon op tafel leggen of in zijn of haar tas of zak doen. Deze functionaliteit werkt bij mensen die gebruik maken van een nieuwe generatie iPhone, namelijk een iPhone 11 of nieuwer.

Anti-echo

Situaties met echo (nagalm) maken het verstaan voor slechthorenden erg lastig. De toestellen met het Signia AX platform hadden al een speciaal nagalm programma daarvoor met de naam Echoshield. Eerder was het nodig dit handmatig aan te zetten. In de nieuwe serie Signia AX hoortoestellen (dus ook bij de Signia Insio oortjes) gebeurt dit nu helemaal automatisch. De toestellen herkennen zelf wanneer er sprake is van een galmende ruimte.

Verbeterde herkenning eigen stem

Slechthorenden die starten met het dragen van hoortoestellen vinden hun eigen stem vaak anders of raar klinken en moeten daar soms enige tijd aan wennen. Dat geldt zeker voor slechthorenden met een beginnend gehoorverlies. Het kan zelfs een reden voor hen zijn om af te zien van een hoortoestel. Om de eigen stem natuurlijk te laten klinken heeft Signia een techniek ontwikkeld met de naam ‘Own Voice Processing’.

Daarmee weten de Signia hoortoestellen onderscheid te maken tussen de eigen stem en die van anderen. Dat doen ze op grond van de aankomsttijd bij de hoortoestellen. Bij de detectie wordt gebruik gemaakt van bepaalde frequentie- en ruimtelijke cues.

Nadat het toestel herkent of het gaat om de eigen stem of juist die van een ander wordt de versterking automatisch in het hoortoestel aangepast. Deze stemherkenning blijkt zeer robuust te werken. Hierdoor zijn slechthorenden veel tevredener over hun eigen stemgeluid zo blijkt uit onderzoek. 

De techniek waarvan de eerste versie drie jaar geleden uitkwam in de Nx serie is verder geoptimaliseerd. De hoortoestellen uit de AX serie weten de eigen stem nu nog sneller en ook nauwkeuriger te herkennen en de versterking ervoor razendsnel terug te regelen.

Upgrade bestaande Signia AX hoortoestellen

De nieuwe verbeterde eigenschappen die in het Signia AX platform zijn verwezenlijkt, zijn ook beschikbaar voor slechthorenden die al een hoortoestel uit deze serie hebben. Ze kunnen een afspraak maken bij hun audicien om deze verbeteringen in hun hoortoestellen te laten zetten.

Connectiviteit en zelfredzaamheid

Het nieuwe oplaadbare Insio Charge&Go in-het-oor hoortoestel, is via Bluetooth te verbinden met andere apparatuur. Denk daarbij aan de smartphone, tablet, computer of een speciaal kastje bij de tv. Zo is audio vanaf deze apparaten direct over te sturen naar de hoortoestellen.

De toestellen staan ook via Bluetooth in verbinding met de Signia app. In de app bevindt zich de Signia Assistant. Deze helpt bij het aanpassen van de instellingen van de hoortoestellen als de drager in specifieke situaties daar behoefte aan heeft. Dat is fijn omdat een bezoek aan de audicien niet direct nodig is. Uiteindelijk kan de audicien wel zien welke wijzigingen veelvuldig nodig zijn geweest en zijn de instellingen in overleg permanent aan te passen. Ook kan voor een specifieke situatie een afzonderlijk programma worden aangemaakt. 

Signia AX serie

De technieken die in het Augmented Xperience platform zitten zijn in meerdere type hoortoestellen terug te vinden. Naast in het nieuwe Signia Insio Charge&Go AX in-het-oor toestel is dit ook in diverse achter het oor toestellen terug te vinden, zo ook in het design Signia Styletto hoortoestel en de Signia Pure Charge&Go hoortoestel.

Voor meer informatie kijk op de website van Signia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]

Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken [...]