Nieuwe Signia hoortoestellenlijn bewezen effectief tegen luistermoeheid

21 april 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Het nieuwe merk Signia van Sivantos brengt deze maand een gloednieuwe hoortoestellenlijn op de markt met de naam Primax met daarin tal van nieuwe technieken. Zo blijken de nieuwe hoortoestellen luisterinspanning en daarmee luistermoeheid bewezen effectief te verminderen, is er een techniek ingebouwd die nagalm vermindert en zijn er speciale muziekprogramma’s beschikbaar waarbij zowel tegemoet wordt gekomen aan de toehoorder als aan de musicus zelf.
De kern van het hoortoestel vormt de SpeechMaster die er op is gericht een optimaal verstaan te bereiken met een zo laag mogelijke luisterinspanning.

Signia Sivantos Primax

Luisterinspanning gemeten met EEG

Voor slechthorenden kost luisteren en verstaan veelal flink wat luisterinspanning en kan tot luistermoeheid leiden. In welke mate dit zich voordoet is afhankelijk van de ernst van het gehoorverlies, bekendheid met de taal, de woordenschat, de aanwezigheid van achtergrondlawaai, nagalm en mentale fitheid (lees meer). Wanneer we ons inspannen om iets te begrijpen en/of te verstaan, zal in de hersenen extra activiteit plaatsvinden.
Signia heeft door de Universiteit van Noord-Colorado laten onderzoeken of de toegepaste  technieken in de nieuwe Signia primax productlijn die het spraakverstaan verbeteren en de nadelige effecten van nagalm (echo) reduceren, ook daadwerkelijk de luisterinspanning vermindert.
Hiervoor is door de onderzoekers gebruik gemaakt van een objectieve test EEG genaamd. Bij een EEG (electroencephalogram) worden elektrodes op het hoofd geplaatst waarmee de elektrische activiteit van de hersenen in kaart wordt gebracht. Dit werd gedaan tijdens het uitvoeren van een spraaktest. Via mathematische modellen is uit de grote hoeveelheid EEG data een objectieve evaluatie van luisterinspanning verkregen. Met deze EEG methode kan tijdens het uitvoeren van een spraaktest tegelijkertijd de luisterinspanning in kaart worden gebracht.
Uit de onderzoeken blijkt dat de hoortoestellen uit de primax serie van Signia daadwerkelijk luisterinspanning reduceren en dat met de nieuwe hoortoestellen luistermoeheid kan worden voorkomen.

Signia verminderde luisterinspanning primax

Signia ’s SpeechMaster benadrukt spraak en verwijderd lawaai

SpeechMaster is niet één enkele techniek maar vormt het besturingsysteem dat tal van rekenalgoritmes coördineert. Door deze rekenalgoritmes zo goed mogelijk samen te laten werken wordt een zo optimaal mogelijk verstaan van spraak verkregen. Het zijn namelijk niet zozeer de losse technieken die bepalen hoe goed de uiteindelijk prestatie van een hoortoestel is, maar juist de intelligente samenwerking er tussen. De samenwerking van spraakherkenning, spraakoptimalisatie, lawaaionderdrukking, directionaliteit en windreductie, zorgen uiteindelijk voor een zo optimaal mogelijk verstaan van spraak en een goede geluidsbeleving.

Schild tegen nagalm (echo)

Sommige ruimtes hebben veel meer nagalm dan anderen. Hierbij kan gedacht worden aan een zwembad, een foyer of andere ruimtes waar veel gebruik wordt gemaakt van harde materialen zoals hout, glas en steen. Door de reflecties van geluiden tegen deze harde oppervlaktes kan het verstaan van spraak nadelig beïnvloed worden.
Niet voor niets worden restaurants en conversatieruimtes met een zogeheten ‘harde’ akoestiek gemeden door slechthorenden. Voor goedhorenden kan het al een uitdaging zijn om in dergelijke ruimtes te verstaan, maar voor slechthorenden kunnen ruimtes met nagalm echt een groot probleem vormen.
De nieuwe hoortoestellen van Signia hebben een techniek in de hoortoestellen zitten die EchoShield wordt genoemd. Deze techniek reduceert de effecten van nagalm zodat spraak weer helder doorkomt. Luisterinspanning wordt ook door deze techniek verminderd.
In een ruimte bereiken ons spraak en geluiden direct, maar ook indirect via de reflecties via wanden, vloer en plafond. De EchoShield techniek kijkt naar de verschillen tussen het directe en indirecte geluid, waarvan de laatste geluiden zachter zijn. Omdat bij slechthorenden het gehoor juist voor zachte geluiden minder gevoelig is, geven hoortoestellen deze geluiden extra nadruk. Dit wordt gedaan door een techniek die compressie heet. Als nadelig bijeffect van deze techniek krijgen in ruimtes met nagalm juist de zachte gereflecteerde indirecte geluiden extra nadruk, waardoor het voor slechthorenden nog moeilijker wordt om daar te verstaan. De EchoShield techniek zorgt ervoor dat de gereflecteerde zachtere geluiden niet te veel nadruk krijgen en spraak helder door blijft komen.

Muziekprogramma’s in nieuwe Signia

De Primax serie van Signia kent drie speciale muziekprogramma’s. Deze programma’s zijn zo ontworpen dat de geluidskwaliteit wordt verrijkt en er extra genoten kan worden van muziek of dit nu is bij het afspelen van muziek thuis, bij het bijwonen van een concert of bij het zelf musiceren.
In de nieuwe Signia hoortoestellen zit een programma voor opgenomen muziek, voor live muziek en een speciaal muzikantenprogramma. Afhankelijk van het model kunnen naar wens een of meerdere muziekprogramma’s geactiveerd worden in de hoortoestellen.

Signia-Pure-primax-hoortoestel

Draadloze CROS en BICROS

Slechthorenden die één oor met een normaal gehoor hebben en aan het andere oor zodanig slechthorend zijn, doof zijn of oorproblemen hebben waardoor het plaatsen van een hoortoestel daar niet mogelijk is, zijn te helpen met een CROS hoortoestel. Geluiden worden met een dergelijk hoortoestel opgevangen aan de kant van het niet te revalideren oor en worden draadloos overgezonden naar het goede oor.
Ook is er een mogelijkheid voor slechthorenden die aan één oor slechthorend zijn dat wel te revalideren is, en aan het andere oor zodanig slechthorend zijn, doof zijn of oorproblemen hebben waardoor het plaatsen van een hoortoestel aan de zijde niet mogelijk is. Een draadloos BICROS hoortoestel is dan een optie.
De nieuwe Signia hoortoestellen kennen deze CROS en BICROS optie. Omdat bij een CROS aanpassing er sprake is van een goed werkend oor, waar de geluiden van de andere zijde bij worden aangeboden, is het belangrijk dat het hoortoestel aan de zijde van het goede oor, zo min mogelijk eigen-ruis heeft. De Signia CROS oplossing onderscheidt zich hier positief in: het hoortoestel heeft een zeer lage eigenruis ook wel ‘ruisvloer’ genoemd.
Naast het gebruik van directionaliteit en lawaaionderdrukking, hebben de Signia CROS en BICROS oplossing nog een ander groot voordeel: het batterijverbruik is aanzienlijk lager dan andere oplossingen die momenteel op de markt zijn.

Telefoneren en draadloze communicatie

Natuurlijk kennen de nieuwe Signia hoortoestellen ook alle mogelijkheden om draadloos te communiceren met mobiele en vaste telefoons. Dit kan via Bluetooth door tussenkomst van de easyTek of via de ringleidingstand. Ook is er speciale apparatuur om het geluid van de tv en hifi te streamen naar de hoortoestellen.

Conclusie nieuwe Signia

De nieuwe Signia hoortoestellen uit de primax serie kunnen de luisterinspanning effectief verminderen, waardoor luistermoeheid kan worden voorkomen. Daarnaast hebben de nieuwe hoortoestellen alles in huis voor een goede hoorrevalidatie en een goed verstaan van spraak met daarbij een aantal veelbelovende opties zoals de nagalmreductie en speciale muziekprogramma’s waarvan er één speciaal is ontwikkeld voor de musicus zelf.
De lage ruisvloer bij de CROS toestellen en de flink langere levensduur van de batterij (CROS en BICROS) zal dit toestel voor deze doelgroep een interessante optie maken.

Of deze nieuwe hoortoestellen voor u een geschikte optie zijn, kunt u alleen maar te weten komen door ze zelf uit te testen.
De nieuwe Signia hoortoestellen worden niet geleverd via de zorgverzekeraars en zullen particulier moeten worden aangeschaft.
Wilt u weten waar u deze hoortoestellen kunt uittesten? Klik dan hier voor de audiciens die deze toestellen leveren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Tandartsen lopen risico op gehoorschade

14 oktober 2024 | Tandartsen en ook andere tandheelkundige professionals lopen risico op gehoorschade door het frequente en langdurige [...]

ACTA ontvangt subsidies voor onderzoek naar instrument voor screening en diagnose van tinnitus

11 oktober 2024 | Wetenschapper, docent en orofaciaal-fysiotherapeut dr. Annemarie van der Wal krijgt twee subsidies voor de ontwikkeling [...]

OTOPLAN van MED-EL bekroond met de Hearing Technology Innovator Award in categorie cochleaire implantaten

10 oktober 2024 | MED-EL laat weten dat hun chirurgische OTOPLAN in de prijzen is gevallen tijdens de vijfde [...]

Heart2Hear zet zich in voor bewustwording van geluid, ook op de werkplek

8 oktober 2024 | Geluid heeft veel belangrijke functies in ons leven. Tegelijkertijd hebben ongewenste hinderlijke geluiden ook flink [...]