Signia Experience Room maakt uittesten hoortoestellen een totaalervaring

12 juli 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Een paar straten verwijderd vanaf het VU Medisch Centrum is recent de eerste Signia Experience Room geopend. In deze ruimte, die gerealiseerd is in een audicienswinkel, kunnen slechthorenden met hun familie of vrienden de nieuwe Signia hoortoestellen ervaren. Ook vindt het gehele aanpasproces en de fijnafstelling van de Signia hoortoestellen in deze ruimte plaats. Door de plaatsing van luidsprekers rondom de slechthorende heen, zijn verschillende praktijksituaties goed na te bootsen. Goedhorenden kunnen in de Signia Experience Room ervaren wat de Signia hoortoestellen te bieden hebben. HOorzaken ging op bezoek.

signia experience room

Demonstratie Signia hoortoestellen

Wat bij binnenkomst direct opvalt, is de fraaie design inrichting van de ruimte, de kleurstelling en de aanwezigheid van een geluidsinstallatie met vijf luidsprekers, een groot tv scherm en een groot demonstratiehoofd.
Slechthorenden kunnen met de nieuwe Signia hoortoestellen plaats nemen op de rode bank midden tussen de luidsprekers in. Tijdens de demonstratie van de hoortoestellen komt het geluid, net als in een echte situatie van alle kanten. Op het tv scherm zijn de verschillende praktijksituaties te zien en tegelijkertijd is het geluid van de overeenkomstige situatie hoorbaar. De slechthorende waant zich zo bijvoorbeeld in een druk restaurant, in een auto of in een woonkamer waar naar muziek wordt geluisterd. De Signia hoortoestellen passen zich automatisch aan de verschillende luistersituaties aan waardoor de verbetering direct te ervaren is: spraak komt weer duidelijk door of muziek klinkt weer voller en helderder.

signia belevingsruimte

 

Demonstratie voor goedhorende partner, familie of vrienden

Natuurlijk is het ook interessant voor de goedhorende partner, familielid, vriend of vriendin om te ervaren wat de nieuwste hoortoesteltechnieken te bieden hebben. Hiervoor staat er een speciaal demonstratiehoofd in de ruimte. Op het hoofd zijn de Signia hoortoestellen aangebracht en via een hoofdtelefoon hoort de goedhorende de geluiden van de hoortoestellen. Door het hoofd met de hoortoestellen te draaien (al dan niet met lawaai op de achtergrond) wordt duidelijk wat de verschillende technieken kunnen bijdragen. Zo is direct te ervaren dat de plaatsing van geluiden in de ruimte met de hoortoestellen zeer goed gaat, lawaai effectief wordt onderdrukt en spraak makkelijker is te verstaan. Ook de nagalm (echo) onderdrukking vormt een mooie demonstratie van wat moderne hoortoestellen tegenwoordig in huis hebben. Deze wordt met de Signia hoortoestellen effectief onderdrukt. Juist situaties met nagalm en lawaai zijn voor slechthorenden extra storend.

Signia demonstratie

Natuurlijk vraagt een ieder zich weleens af hoe het is om slechthorend te zijn. Ook dit kan in de Signia hoorbelevingsruimte worden ervaren. Dit maakt duidelijk welke geluiden bij het individuele gehoorverlies niet meer goed hoorbaar zijn.

In de Signia Experience Room zijn ook de kleinste op maat gemaakte in-het-oor toestellen (CIC hoortoestellen) aan te passen. De afdrukken van het oor worden hier direct digitaal gescand en via internet opgestuurd naar Sivantos voor productie. De daadwerkelijke testperiode kan op deze manier zo snel als mogelijk aanvangen.

luistersituaties

Signia Experience Room vernieuwende totaalervaring

Voor de slechthorende en zijn of haar partner wordt het op deze manier een hele beleving om de nieuwste hoortoesteltechnieken te ervaren. Het doet denken aan de luisterruimtes bij de betere hifi winkels. Ook hier staat natuurlijk de geluidskwaliteit en het resultaat voorop, maar het oog wil qua design ook wat en een bijpassende goede espresso of cappuccino maakt de hoorbeleving compleet. Zo wordt het uittesten van hoortoestellen een vernieuwende totaalervaring die meerdere zintuigen weet te prikkelen. De Signia Experience Room zorgt er daarnaast voor dat een groot deel van het aanpasproces buiten de soms wel erg claustrofobische aanpaskamertjes kan plaatsvinden. Het uittesten van hoortoestellen wordt zo een ontspannen ervaring waar zowel de slechthorende zelf als de partner zich bij op zijn gemak zal voelen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Abonnement op opties in hoortoestellen: betalen per maand

30 maart 2023 | Deze week besteedde het programma Radar aandacht aan opties in auto’s die steeds vaker als [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – april 2023

29 maart 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Cochleair implantaat heeft negatief effect op waarneming prosodie in een vreemde taal

28 maart 2023 | Marita Everhardt deed de afgelopen jaren onderzoek naar het leren van een vreemde taal door [...]

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]