Signia introduceert de Signia Active Pro: hoortoestellen in de vorm van hippe oordopjes. Met de Signia Active Pro oortjes wil de fabrikant het stigma dat aan hoortoestellen kleeft doorbreken. Met de nieuwe oordopjes wil Signia ook een nieuwe doelgroep aanspreken: slechthorende consumenten die zich aangetrokken voelen tot de inmiddels gangbare oortjes die overal op straat te zien zijn. Dat is de fabrikant goed gelukt: de oplaadbare oortjes die in meerdere kleurstellingen zijn te verkrijgen, zien er fraai uit. Tegelijkertijd hebben de Signia Active oortjes alles in huis op audiologisch gebied om een verminderd gehoor zo goed als mogelijk te compenseren, ook in lastige situaties zoals rumoer en lawaai. De Signia Active oortjes zijn na de zomer in Nederland verkrijgbaar.
Beperkte hoortoestelfunctionaliteit bij standaard oortjes
Sommige standaard oortjes zoals de Apple Airpods, Samsung Galaxy en Sennheiser Momentum hebben inmiddels beperkte functionaliteiten om ondersteuning te geven bij een verminderd gehoor.
Apple Airpods
Bij een aantal types Apple Airpods is het mogelijk om de resultaten van een hoortest in te voeren en zachte stemmen extra versterking te geven en omgevingsgeluiden te onderdrukken. De iPhone zelf is als externe microfoon te gebruiken en kan tijdens gesprekken bijvoorbeeld in een restaurant bij de gesprekspartner neergelegd worden. De stem wordt dan door de iPhone opgevangen en draadloos doorgestuurd naar de oortjes.
Samsung Galaxy Buds Pro
Ook de gesloten Samsung oortjes hebben een functie om geluiden uit de omgeving te versterken. Bij recent onderzoek van Samsung is gekeken naar de effectiviteit van hun Galaxy Buds Pro oortjes bij beginnende slechthorendheid. De fabrikant concludeert dat hun oordopjes mensen met beginnende slechthorendheid zouden kunnen helpen om gesprekken beter te verstaan. Dat blijkt vooral te gelden in rustige omgevingen. In situaties met rumoer en lawaai had slechts 26% van de dragers van de Galaxy Buds Pro voordelen van de oordopjes. Traditionele hoortoestellen presteren veel beter in dit soort omstandigheden. Situaties met lawaai en rumoer zijn nu juist net de luisteromgevingen waar slechthorenden problemen in ervaren.
Sennheiser Momentum
De Sennheiser Momentum oortjes hebben een equalizer functie. Via de app kunnen bijvoorbeeld de hoge tonen meer versterking krijgen. De gesloten oortjes hebben een zogeheten ’transparante’ stand waarmee ook geluiden uit de omgeving versterking kunnen krijgen en worden doorgegeven
Standaard oortje voor hoorondersteuning alleen bij slechte toegankelijke hoorzorg
Het gebruik van oortjes zoals die van Apple, Samsung en Sennheiser voor ondersteuning bij slechthorendheid, zal vooral in landen plaatsvinden waar de toegankelijkheid tot de hoorzorg slecht is. Of wanneer er geen vergoeding van hoortoestellen mogelijk is.
De oortjes hebben op dit moment nog te beperkte functionaliteiten om een verminderd gehoor goed te compenseren. Hierdoor kunnen ze slechthorenden zeker in uitdagende situaties nog onvoldoende bieden. Ook de gebruiksduur van de accu is te beperkt. Hoortoestellen en oortjes met uitgebreidere audiologische technieken zijn bij slechthorendheid dan de aangewezen producten.
Aansprekend uiterlijk oortjes
De standaard oortjes die de afgelopen jaren ook beperkte hoortoestelfunctionaliteiten kregen, hebben een aansprekend uiterlijk. Een uiterlijk dat de consument niet met hoortoestellen associeert. Een ander voordeel, zeker voor beginnende slechthorenden, is de geluidskwaliteit. De luidsprekers zijn primair gemaakt voor muziekweergave en bieden voor beginnende slechthorenden een betere geluidskwaliteit dan hoortoestellen. Nadeel van de oortjes is de beperkte gebruiksduur. Voor een beginnende slechthorende die ze af en toe gebruikt voor ondersteuning is dat natuurlijk prima. Wanneer ze echter meer dan een uur of vier nodig zijn voor ondersteuning van het gehoor voldoet de beperkte accu-duur niet. Zeker niet als de drager er ook via Bluetooth mee telefoneert of muziek mee luistert.
Hoortoestellen met uiterlijk oordopjes logische stap
Het is niet meer dan een logische stap dat hoortoestelfabrikanten het uiterlijk van hun toestellen laten aansluiten bij wat inmiddels gangbaar en gewild is in de markt. De nieuwe Signia Active Pro oortjes zijn daar een goed voorbeeld van. Signia kan daarbij gebruik maken van de audiologische technieken die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld voor hun hoortoestellen. Denk daarbij aan microfoons die zich richten op de spreker, geavanceerde compressietechnieken, situatiedetectie, lawaaionderdrukking, feedbackonderdrukking en afzonderlijke signaalbewerking van de eigen stem om deze zo natuurlijk te laten klinken. De Signia Active Pro oortjes hebben daarmee audiologische toptechniek in huis.
App en accessoires
Naast een app om de hoortoestellen zelf aan te passen aan de eigen wensen, zijn er ook tal van accessoires beschikbaar. Denk hierbij aan een afstandsbediening, een externe microfoon, een kastje voor bij de hifi of tv om het geluid draadloos over te sturen naar de Signia Active Pro oortjes.
Oplaadbaar en afstellen op afstand
De nieuwe Signia Active Pro oortjes zijn oplaadbaar. Net als bij de oortjes zoals die van Apple, Samsung en Sennheiser is het opbergdoosje tevens de oplader. Zodra de gebruiker de Signia oortjes uit de oplader haalt gaan ze aan. Zoals dat ook mogelijk is met de nieuwste generatie hoortoestellen, zijn de Signia Active Pro oortjes door de audicien op afstand instelbaar.
Telefoneren
De Signia Active Pro oortjes beschikken over Bluetooth en zijn Made for iPhone. Het geluid van de iPhone of iPad kan direct richting de oortjes worden overgestuurd. Voor Android telefoons en tablets is er een tussenstation nodig: de Streamline Mic. Deze kan ook gebruikt worden als externe microfoon bij lezingen en in drukke situaties. De microfoon van de Signia Active oortjes is niet te gebruiken voor het telefoneren. Daar moet de drager óf de microfoon van de telefoon voor gebruiken óf de microfoon van de Streamline Mic. Consumenten die gewend zijn aan de oortjes van onder meer Apple, Samsung en Sennheiser kunnen dat als nadeel zien ten opzichte van deze reguliere oortjes. De verwachting is dat ook de microfoon van de oortjes in de nabije toekomst te gebruiken s voor telefoneren.
Muziek
De luidspreker van de Signia Active Pro oortjes heeft hetzelfde zeer kleine formaat als die in hoortoestellen. Bij oordopjes is er juist meer ruimte voor een grotere luidspreker. Zeker beginnende slechthorenden kunnen een grotere luidspreker waarderen omdat dit de geluidskwaliteit ten goede komt. Zo’n grotere luidspreker heeft echter ook weer nadelen: zo hebben de Apple Airpods maar 4,5 uur luistertijd. Dat is voor een slechthorende die zijn toestellen veel langer per dag draagt, er mee telefoneert en audio naar streamt natuurlijk veel te weinig. De kleinere luidspreker zal voorlopig bij oortjes die slechthorenden intensief als hoortoestel willen gebruiken noodzakelijk zijn.
Bijzondere ontwikkeling
Het is bijzonder om te zien dat hoortoestellen eerst zo klein en onzichtbaar mogelijk zijn gemaakt en nu juist als zichtbaar gadget door Signia op de markt worden gebracht. Het lijkt op wat we gezien hebben bij de mobiele telefoons: deze werden eerst steeds kleiner en lichter om vervolgens door de veranderende functionaliteit en gebruikseisen weer groter te worden. Zo kan het zijn dat oortjes die als hoortoestel dienen, in de toekomst nog groter worden om meer ruimte aan de accu te bieden waardoor ook een grotere luidspreker mogelijk is. Ook kan het zijn dat fabrikanten extra functionaliteiten toevoegen voor het meten van de gezondheid waardoor de oortjes groter worden. Zo hebben de Starkey Livio Edge hoortoestellen inmiddels al een fitness-tracker aan boord. Deze werkt samen met Google fit en de Apple gezondheidsapp. De Starkey toestellen houden de activiteiten inmiddels zelfs nauwkeuriger bij dan een Fitbit.
Signia Active Pro brengt hoortoestellen en oortjes dichter bij elkaar
Eerder kwam Phonak uit met de Virto Black en Starkey met de oplaadbare Livio Edge AI. Met beide hoortoestellen die de audicien op maat laat maken voor de cliënt, lieten deze fabrikanten de hoortoestellen al qua uiterlijk een stukje opschuiven richting de oortjes.
Met de Signia Active Pro oortjes, die overigens niet op maat worden gemaakt, komen beide productcategorieën qua uiterlijk nog dichter bij elkaar. De verwachting is dat ook andere hoortoestelfabrikanten zullen volgen met soortgelijke oortjes.
Verkrijgbaarheid Signia Active Pro oortjes
Bij navraag bij de fabrikant blijkt dat de oortjes in Nederland na de zomer verkrijgbaar zullen zijn.
Update oktober 2021: Inmiddels zijn de Signia Active oortjes in Nederland leverbaar. Lees hier mijn persoonlijke review.
Kijk voor meer informatie op de website van Signia in Amerika