Siemens verkoopt hoortoestellendivisie aan EQT en Strüngmann familie

6 november 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het Duitse bedrijf Siemens verkoopt zijn hoortoestellendivisie voor 2,15 miljard euro aan investeerder EQT en het Duitse familiebedrijf Strüngmann. Een eventuele beursgang van het onderdeel is daarmee van de baan.
Siemens presenteerde vandaag ook de resultaten van het vierde kwartaal. De nettowinst steeg met 40 procent tot 1,5 miljard euro. De omzet bleef gelijk op ruim 20 miljard euro.

Siemens hoortoestellen EQT overname

Overname Siemens hoortoestellen divisie in 2015 afgerond

De verwachting is dat de overname begin 2015 wordt afgerond. Siemens houdt zelf een minderheidsbelang en de merknaam blijft verbonden aan de hoortoestellen.

“In de afgelopen jaren heeft Siemens Healthcare significant geïnvesteerd in het audiologie onderdeel. Zowel EQT met de Wallenberg familie als belangrijkste investeerder als de Strüngmann familie hebben een uitstekende reputatie en uitgebreide ervaring in de gezondheidssector. De overname is niet alleen uitstekend vanuit een financieel perspectief, we zijn ook overtuigd dat beide investeerders een duidelijke groeistrategie hebben om de hoortoestellenbusiness op lange termijn verder te ontwikkelen”, zegt Herman Requardt, CEO van Siemens Healthcare en lid van Managing Board van Siemens AG.

Siemens blijft investeerder en merknaam blijft voorlopig behouden

Siemens blijft investeerder in de hoortoestellen met preferente aandelen van €200 miljoen en deelt in toekomstige zakelijke successen. Siemens zal ook zitting hebben in de board van het nieuwe bedrijf. In de voorwaarden van de overeenkomst staat dat de nieuwe eigenaars op de middellange termijn de Siemens productnaam mogen gebruiken voor de hoortoestellen-divisie.

“De Siemens Audiologie tak heeft een sterk verleden van innovatie met producten van een hoge kwaliteit en we zijn onder de indruk van het track record van de afgelopen jaren. EQT heeft zich volledig gecommitteerd om management en werknemers te ondersteunen bij de verdere ontwikkelen van het bedrijf”, aldus Marcus Brennecke, Partner bij EQT.

EQT op groei georiënteerde investeerder

EQT is een op groei georiënteerde investeerder met een geïnvesteerd vermogen van rond de €22 miljard en een bewezen expertise in de healthcare en medische sector. In fiscale jaar 2014 was Siemens wereldwijd actief in de audiologie-tak met meer dan 5.000 werknemers en met revenuen van 693 miljoen euro en rapporteerde een EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) van 145 miljoen euro. Er zijn overeenkomsten gemaakt om werknemers in Duitsland zekerheid te geven over hun baan. De overeenkomst moet nog wel goedgekeurd worden en zal in het eerste kwartaal van het kalenderjaar 2015 worden afgerond.

Siemens: bedrijf met rijke historie in audiologie

Siemens heeft meer dan 100 jaar in de audiologie business gezeten en heeft daar een rijke historie. Het eerste industrieel geproduceerde hoortoestel werd in 1913 in de markt gezet.  Eind 1950 presenteerde Siemens zijn eerste achter-het-oor hoortoestel. In 1966 werd het eerste Siemens in-het-oor hoortoestel geïntroduceerd  en het eerste digitale hoortoestel in 1997. In 2004 was Siemens de eerste producent van technologie waarmee hoortoestellen draadloos gesynchroniseerd werden. Recent heeft Siemens op de EUHA in Hanover haar nieuwe binax hoortoestelplatform gelanceerd, dat op binaurale technologie gebaseerd is. Hier was zeer veel belangstelling voor. De laatste generatie Siemens hoortoestellen is in staat om audiosignalen realtime te delen en uit te wisselen waardoor een natuurlijk hoorbeleving ontstaat en een uitstekend spraakverstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]