Sennheiser RS 5200 hoofdtelefoon: nieuwe draadloze kinbeugel voor de tv met extra opties voor slechthorenden | Review

30 september 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Fabrikant Sennheiser introduceert met de RS 5200 een nieuwe lichtgewicht draadloze hoofdtelefoon. De nieuwe hoofdtelefoon heeft een aantal extra opties voor mensen met een verminderd gehoor waaronder een spraakhelderheidsfunctie, balansregeling en drie luisterprofielen. De hoofdtelefoon is een zogeheten kinbeugel model. Bij de Sennheiser RS 5200 worden verschillende maten oordopjes en oorkussens geleverd. De hoofdtelefoon is eenvoudig aan te sluiten op zowel de tv als hifi. Dat kan op een digitale of analoge uitgang. Op de zender zijn desgewenst meerdere hoofdtelefoons aan te sluiten. HOorzaken kreeg van Sennheiser een proefexemplaar in bruikleen om deze te testen.

Sennheiser RS 5200 hoofdtelefoon slechthorenden

De Sennheiser 5200: inhoud verpakking en aansluiten

De Sennheiser 5200 bestaat uit een zender die de gebruiker aansluit op de tv en die ook als oplader dient voor de kinbeugel. Deze zender moet met de bijgeleverde adapter op het lichtnet aangesloten worden. Bij de tv moet je wel voldoende ruimte hebben om de zender met beugel erop te plaatsen. (l x b = 27 x 10 cm). De fabrikant levert bij de kinbeugel zowel siliconen oordopjes als oorkussens van schuim mee. De zender is op meerdere manieren aan te sluiten op de tv of hifi. Aansluiten kan op de zogeheten optische uitgang (digitaal) en ook op een analoge tulpuitgang (RCA) of hoofdtelefoonuitgang (3,5 mm jack). Voor alle drie de mogelijkheden zijn kabels meegeleverd. Heeft de gebruiker een veel oudere tv met alleen een zogeheten scart-aansluiting dan is de zender/oplader ook daarop aan te sluiten. Hiervoor is een optioneel verkrijgbare adapter nodig.

Aansluiten van de Sennheiser RS 5200

Het aansluiten van de Sennheiser ging hier probleemloos: adapter in het stopcontact, optische kabel zowel in de zender als achter in de tv (die al aan stond) en er was direct geluid op de hoofdtelefoon. Als er na het aansluiten via de optische kabel en inschakelen van de tv geen geluid komt dan kan dit liggen aan de instelling van de tv: de output moet op PCM staan. Ook het aansluiten op de computer via een mini jack ging probleemloos.

De Sennheiser RS 5200 heeft zowel analoge als digitale output aansluitingen

Automatisch aan/uit, ‘spraak helder’ functie, balans en geluidsprofielen

In de kinbeugel zit een veer die de oortjes zacht tegen de oren drukt. Bij het opdoen gaat de hoofdtelefoon automatisch aan en bij het afdoen weer uit. Voor mij als brildrager is zo’n kinbeugel plezierig, al merk je op den duur wel wat van het gewicht dat aan je oorschelpen hangt. Onderaan de kinbeugel zit een blokje dat de ontvanger is voor het signaal dat afkomstig is van de zender. Op het blokje zit ook de bediening waar de hoofdtelefoon mee harder en zachter gezet kan worden. Aan de zijkant zit ook nog een klein knopje. Als de drager dit indrukt zal spraak helderder en meer op de voorgrond klinken doordat de hoofdtelefoon achtergrondlawaai bij bijvoorbeeld een talkshow of sportwedstrijd reduceert. Bij sommige programma’s gaf dit een duidelijke verbetering.

Op de zender van de Sennheiser RS 5200 die bij de tv/hifi komt te staan, zijn nog meer instelmogelijkheden. Zo is de balans tussen het linker- en rechteroor te wijzigen en zijn er drie luisterprofielen te selecteren. Ieder luisterprofiel geeft een ander toonhoogtegebied extra nadruk. Welk profiel het meest prettig is en de verstaanbaarheid (of kwaliteit van muziek) ten goede komt is afhankelijk van het gehoorverlies.

Bereik Sennheiser RS 5200 en gebruiksduur

Het bereik van de zender is uitstekend. Ik kon met de hoofdtelefoon met gemak naar de keuken lopen en ook even naar boven zonder dat het signaal wegviel. Handig als je even wat wilt pakken en het journaal of de talkshow niet wilt pauzeren. De fabrikant geeft aan dat de batterij tot 12 uur meegaat. Op de zender is te zien wanneer de batterij van de hoofdtelefoon opraakt.

Meerdere hoofdtelefoons te koppelen

Zijn er meerdere gezinsleden die graag een hoofdtelefoon gebruiken bij het luisteren naar de tv dan bestaat de mogelijkheid extra hoofdtelefoons te koppelen met de zender. In totaal kunnen er vier hoofdtelefoons op één zender aangesloten worden.

Conclusie Sennheiser RS 5200 hoofdtelefoon

De Sennheiser RS 5200 is een prima hoofdtelefoon die makkelijk aan te sluiten is. Het koppelen met zowel apparaten met een analoge als digitale aansluiting is eenvoudig. De bediening is intuïtief en het geluid klinkt prima. De balansregeling, de onderdrukking van achtergrondlawaai in tv- of radioprogramma’s en de extra geluidsprofielen maken de hoofdtelefoon extra interessant voor slechthorenden. Natuurlijk heeft eenieder zijn eigen geluidsvoorkeuren. Of de hoofdtelefoon voldoet zal natuurlijk ook afhangen van het gehoorverlies. Zelf vond het ik jammer de hoofdtelefoon weer in te moeten pakken en deze terug moest sturen naar Sennheiser. Het ongestoorde luisteren naar de tv zonder hinder te hebben van geluiden en mensen in de omgeving was toch wel erg plezierig.

Reacties (2)
  1. Ik heb sinds een week precies hetzelfde apparaat als u hier beoordeelt, maar aansluiten lukt me niet. Instructiefilmpjes en de leverancier bellen: ik heb nog steeds geen geluid. Wilt u uitleggen hoe u de aansluiting heeft gedaan?

    • ik wil wel helpen
      ,zie dat er niet word geantwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]