Samsung klaar voor toetreding tot hoortoestellenmarkt

11 januari 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Eerste Samsung hoortoestellen maken hun opwachting

De website sammobile.com meldt dat  elektronicafabrikant Samsung zich klaarmaakt om op korte termijn toe te treden tot de hoortoestellenmarkt. Al weer enige tijd doen de geruchten de ronde dat fabrikant Samsung ook hoortoestellen gaat leveren. In mei 2015 verscheen hierover een artikel  op HOorzaken.nl. Diverse bronnen suggereren dat het hoortoestel met modelnummer SM-R790 op korte termijn zijn opwachting maakt.

samsung hoortoestellen

Trademark en patenten Samsung hoortoestellen

Een aantal weken geleden heeft Samsung in Zuid-Korea de naam Earcle als trademark geregistreerd. Bij de registratie wordt in de productbeschrijving verwezen naar hoortoestellen. In december 2015 dook het toestel met modelnummer SM-R790 op in de Bluetooth Special Interest Group database. Hierin wordt gesproken over een Samsung Bluetooth Hearing Aid. Daarnaast heeft Samsung patenten op specifieke hoortoestelsoftware geclaimd. Een daarvan draagt de naam Sound Radar. Hierbij kan de gebruiker via een app op de smartphone de geluidsbron selecteren die de nadruk moet krijgen. Hieruit zou kunnen worden afgeleid dat het toestel zich nog niet automatisch richt op de spreker zoals geavanceerde hoortoestellen van huidige aanbieders dit wel kunnen. Wat wel duidelijk is dat Samsung daadwerkelijk met hoortoestellen gaat uitkomen en niet met een luisterhulpje. Als dit laatste het geval zou zijn, zouden de toestellen niet tot de medische hulpmiddelen gerekend worden en daarmee ook buiten het reguliere hoortoestelciruit verkocht worden. Of Samsung ook toestemming bij de FDA gaat vragen om lancering op de Amerikaanse markt mogelijk te maken en wat de plannen zijn voor de Europese markt is nog niet duidelijk.

Samenwerking hoortoestellen met smartphones en tablets

Samsung is de twee na grootste speler op de smartphone markt. Dat de producent de nieuwe hoortoestellen samen laat werken met hun smartphone was te verwachten. Apple die zelf geen hoortoestellen maakt, heeft wel sinds geruime tijd het ‘Made for Iphone’ keurmerk. Op dit moment zijn er een aantal hoortoestellen zoals van de merken ReSound, Beltone en Starkey die dit keurmerk hebben. Ook hoortoestellen van andere fabrikanten zijn in staat samen te werken met de Apple en Android smartphones en tablets, alleen gebeurt dit indirect via een bluetooth interface van de hoortoestelfabrikant zelf. De afstandbediening staat hierbij via bluetooth in verbinding met de hoortoestellen, maar de communicatie tussen hoortoestellen en afstandsbediening en de hoortoestellen onderling hebben een eigen manier van overdracht. De interface is veelal in de afstandsbediening van het hoortoestel geïntegreerd. Fabrikanten die op deze wijze verbinding maken met de smartphones vinden dat de verbinding tussen hoortoestellen en smartphone op deze manier zekerder is en minder storingsgevoelig dat de directe bluetooth verbinding tussen hoortoestellen en smartphone.

Hoortoestellen tegelijkertijd draadloze headset

Voordeel van de samenwerking tussen hoortoestellen en smartphones en tablets is dat het hoortoestel tegelijkertijd als draadloze headset fungeert voor het telefoneren, voor het Skypen en ook voor het luisteren naar muziek.
Of de smartphone app van Samsung en de radar-functionaliteit reeds beschikbaar zijn in het eerste model van de fabrikant is nog niet zeker. Wat volgens de website sammobile.com wel zeker is dat Samsung op een of andere manier snel de hoortoestellenmarkt betreedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]