Samana TV besteedt aandacht aan cochleair implantaten en slechthorendheid

12 oktober 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het Belgische Samana TV besteedde afgelopen week aandacht aan slechthorendheid en hooroplossingen zoals een cochleair implantaat. Rob Beenders vertelt in de uitzending over zijn gehoorverlies, de ziekte van Ménière die hem trof en hoe hij moest wennen aan zijn hoortoestel en cochleair implantaat (CI). Beenders was een flinke tijd politiek actief in Vlaanderen. Door een oorinfectie werd hij eenzijdig doof. Wat later ging ook zijn andere oor achteruit door Ménière. Hij draagt alweer enige tijd een cochleair implantaat en op zijn andere oor een hoortoestel. Beenders laat zien dat een adequate hooroplossing perspectief biedt op een actief werkzaam- en privéleven. In de uitzending maakt hij duidelijk dat het leren horen met een cochleair implantaat of wennen aan een hoortoestel niet van de een op de andere dag gaat.

Rob Beenders in Samana tv cochlear cochleair implantaat
Rob Beenders geeft uitleg bij Samana TV over de werking van een cochleair implantaat

Bijtijds aan een hooroplossing belangrijk

Gemiddeld genomen wachten mensen tussen de 5 en 7 jaar alvorens aan een hoortoestel te beginnen. In de uitzending moedigt Beenders mensen met gehoorverlies aan bijtijds stappen te zetten richting een hooroplossing zoals een hoortoestel of cochleair implantaat en vooral niet te lang te wachten daarmee. Daar zitten volgens hem namelijk negatieve consequenties aan.

Boek Mijn Hoorreis

Eerder schreef Beenders het boek ‘Mijn Hoorreis’. Een waardevol boek dat lezers doet beseffen dat zij niet alleen staan met hun ervaringen met hun verminderd gehoor. Het boek geeft aan slechthorenden en doven erkenning voor de problemen die zij ervaren. De ervaringsverhalen in het boek bieden ook steun voor zowel ouders van slechthorende en dove kinderen als voor mensen die slechthorend zijn en die de stap naar een hooroplossing (hoortoestel of cochleair implantaat) nog moeten zetten.

Adequate hooroplossing biedt perspectief

Beenders die als Market Access Manager bij Cochlear werkt en daarnaast lid is van de Raad van Bestuur van beMedTech, laat zien dat een adequate hooroplossing perspectief biedt op een actief werkzaam- en privéleven. Zelf heeft hij op één oor een cochleair implantaat en op het andere een hoortoestel. Ook maakt hij gebruik van een tafelmicrofoon.

Bekijk hieronder de uitzending:

Over Samana TV

Samana TV wordt uitgezonden op de digitale Vlaamse zender Eclips TV. Elke eerste zondag van de maand is er een uitzending om 14.00 uur. Na afloop zijn de uitzendingen ook online te bekijken. Samana is een vereniging van én voor mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers. Lees meer

Informatie over een cochleair implantaat van Cochlear

Wilt u informatie over de mogelijkheden van een cochleair implantaat van Cochlear? Voor een overzicht van data van zowel online als bijeenkomsten op locatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]

Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken [...]