SafeSoundApp inventariseert risico op gehoorschade en geeft advies

3 november 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

In de SafeSoundApp kunnen bezoekers aangeven hoe vaak ze naar een concert of festival gaan, wat hun bezoekduur is en naar wat voor soort muziek ze daar luisteren. De SafeSoundApp geeft vervolgens aan of de bezoeker risico loopt op gehoorschade en welke gehoorbescherming hij/zij het best kan dragen in dit vrijetijdslawaai.

safesoundapp

Verantwoordelijkheid veilig horen bij bezoeker zelf

Bezoekers van festivals en concerten moeten zelf beslissen of het verstandig is om gehoorbeschermers te dragen en zo ja ook welke. Dat valt natuurlijk niet mee. Als bezoeker weet je natuurlijk niet precies hoeveel decibellen je om je oren krijgt en bij hoeveel keer per week, maand of jaar je risico loopt op gehoorschade. Toch ligt de verantwoordelijkheid wel bij de bezoeker zelf.

De SafeSoundApp voor vrijetijdslawaai

Omdat het voor bezoekers ondoenlijk is zelf een inschatting te maken op het risico op gehoorschade bij verschillende bezoekfrequenties en -duur, heeft audioloog Jaap Peter Kronemeijer werkzaam bij het VU Medisch Centrum samen met IC-ter Marcel Keehnen de SafeSoundApp ontwikkeld.
De bezoeker vult in de SafeSoundApp de bezoekfrequentie in, het aantal uren van de bezoekduur en ook het soort muziek. De app berekent en beoordeelt het risico op gehoorschade bij vrijetijdslawaai en geeft advies over veilig luistergedrag. Ook geeft de app de minimaal benodigde dempingswaarde van de gehoorbeschermers aan. In de app is tevens een wegwijzer naar gehoorbeschermers van verschillende fabrikanten te vinden. De app is gebaseerd op meerdere ISO normen en wetenschappelijke modellen.

SafeSoundApp niet voor of naast werksituatie

De SafeSoundApp is bedoeld voor vrijetijdslawaai. Kronemeijer daarover: “De SafeSoundApp is niet bedoeld voor beoordeling van de risico’s door lawaai in de werksituatie, maar uitsluitend voor de beoordeling van de risico’s van vrijetijdslawaai, zoals uitgaans-, muziekgelegenheden, concerten en festivals.”  “Als er naast belasting door muziekgeluid ook sprake is van lawaai op het werk, zullen de risico’s op gehoorschade toenemen.” De ontwikkelaars geven te kennen dat daarvoor binnenkort een aparte app komt.

safesoundapp invoer

Goed advies lastig

Ook voor professionals in de hoorbranche blijkt het lastig om goed advies te geven. Zo werd recent in een medisch tv programma naar voren gebracht dat als je jezelf 8 uur aan 80 dBA blootstelt, je al snel risico op gehoorschade loopt. Bij 83 dBA zou je zelfs nog maar 4 uur daarin mogen bivakkeren. Om bij dergelijke geluidsniveaus gehoorschade op te lopen moet je echter jarenlang dag in dag uit daarin werken. Omdat het zo lastig is om een goede en duidelijke grens aan te geven, wordt er vaak gekozen om aan de hele veilige kant te gaan zitten. Zo roept de website van Veiligheidnl op bij een geluid dat harder is dan 80 decibel al maatregelen te nemen. Met behulp van de SafeSoundApp is een realistischer en goed afgewogen advies te geven.

Individuele verschillen

De kans op gehoorschade kan van persoon tot persoon verschillen. De één loopt sneller gehoorschade op dan de ander. De SafeSoundApp zit gelukkig aan de ‘veilige’ kant. Zo wordt er uitgegaan van het maximale geluidsniveau van 103 dB dat staat in een convenant met muzieksector. Dit hoge niveau wordt niet in elke uitgaansgelegenheid gehaald.
Helaas doet het zich bij niet professionele georganiseerde evenementen en feesten met regelmaat ook voor dat  het geluidsniveau hoger is dan het maximale van de afgesproken 103 dB. Afstand houden tot de luidsprekers en het dragen van gehoorbeschermers is daar zeker op zijn plaats.

QR code safesoundapp

Gehoorschade afhankelijk van blootstellingsduur en geluidsniveau

De kans op gehoorschade en de daarmee vaak samengaande tinnitus, is afhankelijk van de tijd waarin we in lawaai of muziek verkeren (de blootstellingsduur) en het geluidsniveau ervan. Korte tijd aan heel hard lawaai of muziek blootgesteld worden, kan net zo schadelijk zijn als lange tijd aan zachtere geluidsniveaus. Mensen die zeer veel met oortjes of hoofdtelefoons naar muziek luisteren moeten dus ook oppassen bij lagere geluidsniveaus zoals 80 dBA.

Kijk voor meer informatie op de website van de SafeSoundApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]