Rondo 3: nieuwe CI geluidsprocessor van MED-EL

16 oktober 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Afgelopen maand heeft MED-EL in Nederland de Rondo 3 geluidsprocessor geïntroduceerd. De Rondo 3 is een geluidsprocessor die samenwerkt met het cochleair implantaat (CI) van MED-EL en die de drager direct op de ontvangstspoel van het implantaat klikt die zich onder de huid bevindt. Daar blijft de processor magnetisch vast zitten. De Rondo 3 van MED-EL wordt op het hoofd gedragen en niet achter het oor zoals bij de meeste geluidsprocessoren van cochleair implantaten gebruikelijk is. Een kabel vanaf de geluidsprocessor richting de spoel is dan ook niet meer nodig. De Rondo 3 is oplaadbaar, compact en beschikt over een meegeleverde ‘streamer’ om het geluid van de telefoon en andere audiobronnen naar de geluidsprocessor te sturen. Voor watersporten en zwemmen heeft MED-EL een zogeheten WaterWear kit. De Rondo 3 is via een afstandsbediening en app door de drager zelf bij te stellen.

Rondo Med-el dragers

Rondo 3: geen kabel meer zichtbaar

Bij ernstig slechthorenden waarbij een cochleair implantaat is geïmplanteerd, bevindt zich een kleine ontvangstspoel onder de huid (zie afbeelding onder). Bij een CI-geluidsprocessor die achter het oor wordt gedragen, loopt er vanuit de processor een kabeltje met daaraan een zendspoel die zich magnetisch verbindt met de ontvangstspoel van het implantaat onder de huid. Dat is in onderstaande afbeelding rechts te zien.
De ontvanger onder de huid ontvangt vervolgens de door de zendspoel uitgezonden FM-signalen (radiogolven).

Medel Rondo 3 werking

Door de magneet in de Med-el Rondo 3 geluidsprocessor te integreren is er naast de geluidsprocessor geen afzonderlijke magneet meer nodig. De geluidsprocessor wordt direct op de plek geplaatst waar de magneet zich onder de huid bevindt (zie afbeelding boven links). Het toestel wordt dan ook niet zoals bij de meeste geluidsprocessoren van cochleair implantaten achter het oor gedragen, maar op het hoofd. Er is dan ook geen kabel meer zichtbaar.
De recent door Cochlear geïntroduceerde Kanso 2 heeft een overeenkomstige aanpak.  

streamer rondo-3 med-el telefoneren
Streamer AudioLink van Med-el om te telefoneren en audio te streamen naar Rondo 3 (rechts)

Telefoneren met streamer

Met de Rondo 3 van MED-EL is het mogelijk om draadloos te telefoneren. Hiervoor is bij de Rondo 3 van MED-EL dan wel een zogeheten ‘streamer’ nodig. Een streamer is een klein apparaat dat dient als tussenstation tussen de telefoon, tablet, computer of audioapparatuur enerzijds en de geluidsprocessor anderzijds. MED-EL gebruikt daar de AudioLink streamer voor. In de AudioLink streamer zit een microfoon die gebruikt wordt bij het telefoneren: deze vangt de stem van de drager op en stuurt deze naar de telefoon. De microfoon van de telefoon is daardoor niet meer nodig bij het bellen en die kan in de zak of tas blijven zitten.
Met de Rondo 3 is ‘direct streaming’ waarbij dit proces gebeurt zonder tussenkomst van een streamer (nog) niet mogelijk. Dit is wel weer mogelijk bij de Kanso 2 van Cochlear. Bij de Kanso 2 kan dit met iPhone toestellen van Apple en een beperkt aantal Android telefoons.

Audio oversturen en draadloze microfoon

De AudioLink streamer maakt ook het draadloos oversturen van audio vanaf de telefoon of tablet naar de Rondo 3 mogelijk. De drager kan de streamer ook in een dockingstation bij de tv plaatsen om zo het geluid daarvan over te sturen naar de geluidsprocessor.
Tijdens bijeenkomsten kan de microfoon die zich in de streamer bevindt ook nuttig zijn. Door de streamer bij de gesprekspartner of spreker te plaatsen wordt het stemgeluid direct overgestuurd naar de Rondo 3. Hierdoor hebben storende omgevingsgeluiden geen negatief effect op de spraak.  

afmetingen Rondo 3 Med-el

Rondo 3 van Med-el: klein, onopvallend en oplaadbaar

De nieuwe Rondo 3 van Med-el is klein en de drager kan deze onopvallend op het hoofd plaatsen. De geluidsprocessor is draadloos oplaadbaar (inductief) en is binnen drie uur volledig opgeladen. Een volledig opgeladen Rondo kan een hele dag mee.

Rondo aftsandsbediening en app
Afstandsbediening van de Rondo 3 (rechts) en streamer (links)

Afstandsbediening en app

De instellingen van de Rondo 3 zijn met een afstandsbediening met de naam FineTuner Echo bij te stellen. Dat kan ook met de AudioKey App die werkt op een smartphone of tablet.

Rondo 3 app bijstellen
Schermafbeeldingen van de AudioKey 2 App

Met de app kan de gebruiker de luisterinstellingen veranderen, zoals het volume en de gevoeligheid van de Rondo. Ook kan de drager daarmee kiezen of hij bijvoorbeeld de microfoon of juist de optionele luisterspoel (T-stand) of de combinatiestand wil activeren.
In de app zijn ook de gebruiksstatistieken terug te vinden, zoals het gemiddelde gebruik per dag, hoe vaak de geluidsprocessor is losgekoppeld en welke programma’s het meest zijn gebruikt.
Met deze app kunnen ook ouders de Rondo geluidsprocessor monitoren van hun kind. Ook is het mogelijk de geluidsprocessor te lokaliseren. Dat is handig bij verlies.  

Directionaliteit

De Rondo 3 heeft ook de beschikking over directionele microfoons waarmee het toestel zich automatisch richt op de spreker tegen over de drager en storende omgevingsgeluiden vermindert. De audioloog kan desgewenst een programma maken waar deze directionaliteit uit staat of standaard juist aan. De drager van de Rondo 3 kan dan in de app zelf selecteren welk programma hij wenst.

med-el rondo ip68 waterbestendig

Water en stofbestendig

De Rondo 3 is IP68 gecertificeerd en is daarmee stof en waterbestendig. Dagelijkse invloeden van stof, regen, zweet en een plens water die er een keer per ongeluk opkomt kan geen kwaad. Zwemmen in zoutwater of in water met chloor kan de onderdelen van de processor wél op den duur aantasten. Daarvoor heeft fabrikant MED-EL een onopvallend beschermhoesje ontwikkeld: de WaterWear. Daarmee kan met een gerust hart gezwommen of aan watersport gedaan worden.

Med-el rondo 3 stijlen

Kleuren en stijlen

De Rondo 3 is verkrijgbaar in 5 basiskleuren en 9 subtiele haarpatronen. Daarnaast zijn er tal van leuke ontwerpen voor kinderen verkrijgbaar.

Compatibiliteit Rondo 3

De nieuwe Rondo 3 is te gebruiken met alle MED-EL meerkanaals cochleair implantaten. Op dit moment is de nieuwe processor alleen beschikbaar voor nieuwe gebruikers. De komende maanden zal deze naar alle waarschijnlijkheid reeds ook beschikbaar zijn voor bestaande gebruikers.

Kijk voor meer informatie op de website van MED-EL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]