Amsterdam Museum organiseert in 2019 rondleidingen voor dove en slechthorende bezoekers

6 december 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Ben je doof of slechthorend en wil je graag meer te weten komen over de stad Amsterdam? Kom dan naar een van de 8 rondleidingen die het Amsterdam Museum in 2019 organiseert speciaal voor dove of slechthorende bezoekers. Deze rondleidingen worden gegeven in NGT of met behulp van een schrijftolk. Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal over de stad Amsterdam: over toen, nu en straks. Naast twee vaste tentoonstellingen die gaan over de geschiedenis en het DNA van de stad Amsterdam en Amsterdam in relatie tot de rest van de wereld, zijn er ook altijd één of meerdere tijdelijke tentoonstellingen te zien.

rondleidingvoor doven en slechthorenden Amsterdam Museum

Rondleidingen in NGT

Rondleidingen in NGT Op zondag 13 januari, zondag 14 april, zondag 14 juli en zondag 13 oktober organiseert het Amsterdam Museum voor dove en slechthorende bezoekers een rondleiding in NGT. Het museum heeft samen met de stichting Musea in Gebaren drie personen die zelf doof zijn opgeleid om in gebarentaal rondleidingen in het Amsterdam Museum te geven. Als geen ander weten zij hoe zij rondleidingen moeten geven om het museum toegankelijk te maken voor de dove bezoeker en wat in het museum interessant is in de dovencultuur. Een rondleiding op maat! Op de meeste rondleidingen in NGT is ook een stemtolk aanwezig zodat de rondleiding ook voor bezoekers die geen gebarentaal beheersen te volgen is.  Musea in gebaren is een project van Foam en WatTelt! met verschillende musea in Nederland om kunst en cultuur toegankelijker te maken.

rondleiding voor dove en slechthorende bezoekers Amsterdam Museum

Rondleidingen met schrijftolk

Op zondag 10 februari, 12 mei, 11 augustus en 10 november organiseer het Amsterdam Museum een rondleiding met Velowalker/schrijftolk voor bezoekers die niet slecht horen. Een sprekende museumgids leidt de groep rond door het museum of een tijdelijke tentoonstelling en een schrijftolk, die ook meeloopt, typt alles wat wordt gezegd uit. Deelnemers krijgen een tablet mee waarop deze tekst te lezen is.

Algemene informatie rondleidingen

De rondleidingen in NGT en met schrijftolk op zondag beginnen altijd om 14.00 uur en duren anderhalf uur. Aanmelden kan via de website van het Amsterdam Museum. Deelname aan een rondleiding is gratis, exclusief museumentree. Vrienden en familie zonder auditieve beperking zijn natuurlijk ook van harte welkom. Goed om te weten: de audiotours in het Amsterdam Museum zijn het hele jaar door ook in printversie te verkrijgen.

rondleiding voor dove en slechthorende bezoekers Amsterdam Museum

100% welkom

Om voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te zijn organiseert het Amsterdam Museum elke tweede zondag van de maand gratis rondleidingen (exclusief entree) voor een bepaalde doelgroepen voor wie een museumbezoek wat aanpassingen vergt. Zo zijn er naast rondleidingen in NGT voor dove bezoekers en slechthorenden die NGT kunnen en rondleidingen voor slechthorenden met een schrijftolk ook rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers. Een museum bezoeken is voor mensen met een visuele beperking lastig omdat een museum heel visueel is ingesteld. Er is van alles te zien. Maar een museum ervaren kan ook met andere zintuigen. Bij de rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers wordt de geschiedenis van de stad via ruiken, voelen en luisteren tot leven gebracht. De rondleidingen kunnen ook voor groepen geboekt worden, via boekingen@amsterdammuseum.nl.

Op de website van het Amsterdam Museum zijn alle data en informatie over de rondleidingen terug te vinden. Zie: www.amsterdammuseum.nl/activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]

Meting voorspelt spraakverstaan met CI

15 februari 2024 | Een zogeheten functional near-infrared spectroscopy meting (fNIRS) in rusttoestand lijkt een goede voorspeller te zijn [...]

Nathalie haar zoontje Finn werd doof geboren – Lees hier haar ervaringsverhaal

14 februari 2024 | Op het moment dat na de geboorte duidelijk werd dat Nathalie haar zoontje Finn tweezijdig [...]

Tinnitus en risico op gehoorschade bij gymleraren door hoge geluidsniveaus in sporthallen

13 februari 2024 | De hoge geluidsniveaus in sporthallen kunnen op den duur zorgen voor gehoorschade bij gymleraren. De [...]