Rondleidingen in het Amsterdam Museum voor slechthorende en dove bezoekers (2020)

7 januari 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Ook in 2020 organiseert het Amsterdam Museum rondleidingen voor slechthorende en dove bezoekers. Het museum geeft de rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal of met een schrijftolk.

rondleidingen Amsterdam Museum doven en slechthorenden NGT

Amsterdam Museum vertelt verhaal over de stad Amsterdam

Het Amsterdam Museum vertelt
het verhaal over het toen, nu en straks van de stad Amsterdam. Er zijn twee vaste
tentoonstellingen: één over de geschiedenis van de stad (Amsterdam DNA) en de
ander over Amsterdam in relatie tot de rest van de wereld. Daarnaast zijn er
ook altijd één of meerdere tijdelijke tentoonstellingen te zien.

750 objecten uit collectie

Tot en met 1 maart toont het Amsterdam Museum in ‘Opslaan als… ‘ 750 objecten uit zijn gevarieerde collectie. De voorwerpen en kunstobjecten vertellen stuk voor stuk een verhaal over Amsterdam en haar bewoners. Van snuisterijen tot iconische foto’s. Van haarlokjes tot waardevolle schilderijen.

Vanaf april tentoonstelling over bier

Vanaf april opent in het
Amsterdam Museum vervolgens een omvangrijke tentoonstelling over bier. Alles
over de lange en soms onwaarschijnlijke route die het biertje zoals we dat
vandaag de dag kennen door de geschiedenis heen heeft afgelegd.

Hedendaagse kunstenaars geven kijk op Amsterdam

Vanaf oktober presenteert het museum een tentoonstelling waarin 20 hedendaagse kunstenaars hun kijk op Amsterdam geven. Centraal in de tentoonstelling staat het thema migratie. Zowel in de vaste opstelling als in de drie tijdelijke tentoonstellingen worden rondleidingen gegeven voor dove of slechthorende bezoekers.

Rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal

Op zondag 12 januari (Opslaan als..), 12 april (Bier), 12 juli (Bier) en zondag 11 oktober (Wereld-Stad) organiseert het Amsterdam Museum voor dove en slechthorende bezoekers een rondleiding in Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Het museum heeft samen met de stichting ‘Musea in Gebaren’ drie personen die zelf doof zijn opgeleid om in gebarentaal rondleidingen in het Amsterdam Museum te geven. Als geen ander weten zij hoe zij rondleidingen moeten geven om het museum toegankelijk te maken voor de dove bezoeker en wat in het museum interessant is in de dovencultuur.

rondleidingen Amsterdam Museum doven en slechthorenden schrijftolk

Rondleidingen met schrijftolk

Op zondag 9 februari (Opslaan als..), 10 mei (Bier), 9 augustus (Bier) en 8 november (Migratie) is er in het Amsterdam Museum een rondleiding met schrijftolk voor bezoekers die slecht horen. Een sprekende museumgids leidt de groep rond door het museum of een tijdelijke tentoonstelling en een schrijftolk, die ook meeloopt, typt alles wat wordt gezegd uit. Deelnemers krijgen een tablet mee waarop deze tekst te lezen is.

Algemene informatie rondleidingen

De rondleidingen in NGT en met schrijftolk op zondag beginnen altijd om 14.00 uur en duren anderhalf uur. Aanmelden kan via de website van het Amsterdam Museum. Deelname aan een rondleiding is gratis, exclusief museumentree. Vrienden en familie zonder auditieve beperking zijn natuurlijk ook van harte welkom. Goed om te weten: de audiotours in het Amsterdam Museum zijn het hele jaar door ook in printversie te verkrijgen.
De rondleidingen kunnen ook voor groepen geboekt worden, via boekingen@amsterdammuseum.nl.

Data en informatie

Op de website van het Amsterdam Museum zijn alle data en informatie over de rondleidingen terug te vinden. Zie: www.amsterdammuseum.nl/activiteiten

Informatie in musea normaliter niet te volgen voor ernstig slechthorenden en doven

Dove en slechthorende bezoekers kunnen weliswaar goed zien, maar missen soms alsnog veel informatie in musea. Dat komt omdat audiotours, rondleidingen en anderen vormen van publieksbegeleiding voor hen niet te volgen zijn. Tijdens de rondleidingen in NGT is ook een stemtolk aanwezig zodat de rondleiding ook voor bezoekers die geen gebarentaal beheersen te volgen is.
Musea in gebaren is een project van Foam en WatTelt! in samenwerking met verschillende musea in Nederland om kunst en cultuur toegankelijker te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]