Ronald Pennings benoemd tot hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde aan het Radboudumc

4 juli 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Het Radboudumc laat weten dat KNO-arts Ronald Pennings daar per 1 juli is benoemd tot hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Deze benoeming volgt op zijn eerdere aanstelling als hoofd van de KNO-afdeling van het universitair medisch centrum in Nijmegen. Pennings is bekend om zijn vooruitstrevende werk in de diagnostiek en behandeling van gehoorverlies.

| Nieuws

Ronald Pennings benoemd tot hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheeldkunde KNO aan het Radboudumc
Prof. dr. Ronald Pennings is per 1 juli hoogleraar aan het Radboudumc in Nijmegen

Innovatieve Behandelingen voor Plotsdoofheid

Een van de aandachtsgebieden van Pennings is de behandeling van plotsdoofheid. Dat is een aandoening waarbij iemand plotseling zijn gehoor verliest. De huidige behandeling bestaat uit het toedienen van steroïden. Volgens Pennings is er echter weinig bewijs voor de effectiviteit van deze behandeling. Daarom voert hij met zijn team een klinische studie uit naar een nieuw medicijn. Het doel van het medicijn is om verdere schade aan de haarcellen in het slakkenhuis te voorkomen door cellen te beschermen en te laten herstellen. Het ontwikkelde medicijn is al veilig gebleken. Nieuw onderzoek moet de werkzaamheid nog bewijzen.

Vooraf is het erg lastig inschatten of zo’n medicijn zal werken. Pennings legt uit: “Dat komt doordat we eigenlijk nog niet goed weten wat de oorzaken zijn van plotsdoofheid”. Pennings vervolgt: “We weten bij slechthorendheid in het algemeen nog onvoldoende wat er precies gebeurt in het slakkenhuis, welke processen een rol spelen. Als we dat scherper in kaart brengen, kunnen we beter patiënten selecteren voor een behandeling.”

Genetische Therapieën en Erfelijk Gehoorverlies

Een ander gebied waar het onderzoek van Pennings zich op richt is erfelijk gehoorverlies en genetische therapieën. Bij doofheid spelen namelijk vaak genetische factoren een rol.

Daar ligt de focus op van het expertisecentrum ‘Hearing & Genes’ van het Radboudumc. Pennings legt uit dat een beter begrip van de processen in het slakkenhuis bij gehoorverlies ook cruciaal is voor het nauwkeuriger selecteren van patiënten voor behandelingen.

Genen in kaart gebracht

Eerder bracht Pennings al verschillende genen in kaart die gehoorverlies veroorzaken. Door het beloop van gehoorverlies bij mensen met een bepaalde fout in hun DNA te bestuderen, is het mogelijk patiënten met eenzelfde genetische afwijking een duidelijker beeld van het beloop te schetsen. Een ander gebied waar het onderzoek zich bij het Radboudumc zich op richt, is de evaluatie van de effecten van een hoortoestel of cochleair implantaat bij deze patiënten.

Eerste resultaten gentherapie veelbelovend

De afgelopen jaren gebeurt er steeds meer onderzoek naar gentherapie. Zo zijn de eerste resultaten bij specifieke vormen van doofheid (DFNB9) hoopvol (lees meer). Bij het RadboudUMC wordt al langer onderzoek gedaan naar de erfelijke vorm van slechthorendheid DFNA9 (lees meer). Pennings onderzoek zal zich de komende jaren ook op het gebied van gentherapie richten.  

Neonatale gehoorscreening

Een ander gebied dat Pennings speciale interesse heeft, is de neonatale gehoorscreening. Deze landelijk ingevoerde gehoortest voor baby’s werkt al heel goed. Helaas komt het toch nog zo nu en dan voor dat kinderen die goed op de test scoren, enkele jaren daarna gehoorverlies vertonen. Pennings wil meer duidelijkheid krijgen hoe vaak dit voorkomt en kijken of de screening nog beter kan. 

Samenwerking en commissies

Ronald Pennings werkt intensief samen met verschillende patiëntenverenigingen. Denk aan de Stichting Ushersyndroom, De negende van en DFNA21 Nederland. Voor de neonatale gehoorscreening zit hij in de landelijke programmacommissie NGS van het RIVM. Daarnaast is Pennings voorzitter van het DOOFNL consortium, een landelijk academisch netwerk voor afstemming van zowel patiëntenzorg als wetenschappelijk onderzoek voor diagnostiek van gehoorverlies. 


Over Ronald Pennings

Pennings studeerde Geneeskunde aan de RU en promoveerde daar in 2004 cum laude af op zijn proefschrift, getiteld: Hereditary Deaf-Blindness, clinical and genetic aspects.

Als Arts In Opleiding tot Specialist (AIOS) werkte hij bij het Radboudumc, CWZ en Rijnstate. Na een fellowship Otoloy-Neurotoloy & Lateral Skull Base Surgery aan Dalhousie University in Canada, startte Pennings in 2009 als KNO-arts in het Radboudumc.

Daarnaast is hij gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit in Brussel en werkt hij sinds juni 2023 als afdelingshoofd KNO van het Radboudumc. Zijn aanstelling tot hoogleraar gaat in op 1 juli 2024 en is voor een periode van vijf jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoorcoach Anke Heij: “Emoties in je lijf moeten verteerd worden.”

22 juli 2024 | Anke Heij kreeg als tolk Gebarentaal in 2018 te maken met een plots toenemend gehoorverlies. [...]

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]